懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

可否分享吓.

別墅

無咩特別呀, 係會多左磨擦lor, 因為佢地上一代吾同我地e一代咁湊法嘛, 總之煮到黎就食啦, 比自己亞媽湊就係好在2母女無隔夜仇, 有咩吾岩講到岩

原帖由 mandyyoga 於 10-3-2 17:12 發表
可否分享吓.

大宅

我都係諗住比我媽湊, 但我同佢住得遠, 佢住lamtin, 我住荃灣, 所以未必日日返去睇bb, 只有六日接佢返黎, 都唔知會點架, 但交比自己媽湊點都安心過比個工人湊, 為左少d argue, 之前有d講座, 都叫埋佢一齊去聽, 因為以前同而家點都有d唔同, 聽專業人士講好過自己同佢嘈

別墅

比媽咪湊會放心好多,而且佢會好用心幫我教BB,但係你要對佢一D好唔乾淨GE習慣隻眼開隻眼閉囉,重有我唔係好敢話佢架,因為驚佢一句「懶巴閉,不如自己湊番啦」,咁我就慘喇,溫馨提示,你記住要耐唔時買D野'TUM'吓佢,因為話哂佢都幾辛苦架,年紀大嘛! 總之一句講哂,我地宜家要照顧細,又要照顧細

別墅

SORRY ,係要照顧細,又要照顧大

大宅

原帖由 fiona.s 於 10-3-2 17:26 發表
無咩特別呀, 係會多左磨擦lor, 因為佢地上一代吾同我地e一代咁湊法嘛, 總之煮到黎就食啦, 比自己亞媽湊就係好在2母女無隔夜仇, 有咩吾岩講到岩
絕對同意~~
My son Day Day is 4 years old

男爵府

我都係俾媽咪帶,我地住得唔近,所以都係星期五,六自己帶,其餘時間放BB起佢屋企.

我媽咪剛開始帶BB,大家既意見真係有D唔同,佢會覺得佢果套仲WORK,最好聽佢講,好似佢好鐘意孭BB,因為孭住BB後唔喊,但佢唔記得左佢宜家唔係18/22,係個老人家,雖然同佢講左好多次唔好再孭,怕佢整親腰骨,但佢都唔會聽入耳.

仲有我希望佢跟rountine既schedule,方便訓練BB作息,等佢可以自已訓覺,但佢都係有佢果套,仍然係抱到BB訓冧先放落床...我成日同佢講咁唔得,但佢話我地細個都係咁,大個咪一樣會瞓覺,只要BB唔喊就OK. 我都有同佢一齊上講座,等D護士同佢講返建立睡眠常規既重要性,佢上堂果陣就聽囉...但返屋企就用返自己果套

其實有好有唔好,好既地方係佢一定錫BB,但好多野都要雙方comprise.

首頁

尾頁

跳至