跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位, 有咩玩具適合兩歲半小朋友玩呀?
我想買PUZZLE但唔知邊度有幾塊或者20塊既PUZZLE買呢?

大宅

原帖由 朗朗BB豬 於 10-3-3 16:39 發表
我想買PUZZLE但唔知邊度有幾塊或者20塊既PUZZLE買呢?

聽聞以下的, 都是2-3歲要玩的:
1. 穿珠 (之前穿大珠, 家陣穿啲細啲嘅, 仲要佢地follow一啲sequence黎穿), e.g.穿兩粒紅, 之後兩粒藍, 之後兩粒綠, etc.
2. 洋娃娃, 讓小朋友幫洋娃娃穿衣服, 學習button, 拉拉鍊, 著衫著褲著鞋著襪, etc. 我就用佢阿女細果時著嘅衫穿落個公仔度比佢玩.
3. 學唔同形狀嘅工具, 之前可能學左square, circle, triangle, rectangle, star, heart, moon, diamond, etc, 家陣要加多啲, semi-circle, parallelogram, trapezium, etc.
4. puzzle, 無咩常規話一定要砌到幾多塊, 因人而異, 總之由2至4塊開始, 愈砌愈多. 我阿女家陣都只係砌緊20塊. 我見呢度有mami果小朋友砌緊60塊.
5. simulation game, e.g. 醫生玩具, kitchen toys, House, 木工玩具. 同佢地一切角色扮演, 你做病人佢做醫生, 一切玩
6. 水上玩具, 沙上玩具, 強化手眼協調&控制.
7. keep on 認識 動物, 植物, 水果, 交通, 和日常生活中用到見到嘅知識 e.g. spoon+fork, bowl+chopstick, toothbrush+toothpaste, etc.
8. outdoor exercise, such as, 公園, 伸展大肌肉, 跑跑跳跳, 消耗多餘嘅精力, 見下其他小朋友/外面嘅人, 學習與人(其他唔識嘅小朋友)相處, 踏單車(方向控制+雙腳訓練), scooter(平衡感), 跳梯級(雙腳的運用與平衡感), 吹泡泡, 讓小朋追"泡泡"(敏捷度).
9. 釣魚遊戲 (手眼協調)
10. 各式各樣故事書, 兒童畫報, 定期去圖書館, 借書讓小朋友習慣看書/培養閱讀書籍的習慣, 讓他們選擇不同類型的書, so that 我地知道小朋友喜愛什麼類型的書籍.
11. 踢/拋/掉/接波, bowling, 投籃, etc etc.
12. 有時間就做啲幼兒功課, 連點, 連線, 畫畫.
13. 手工 (Playdoh), 學 "初", "mid", (手指指力/手腕 運動)
14. 砌積木,
15. 玩記憶遊戲 (用matching cards/紙牌), 先用2pairs, 冚埋, 開兩張, 若果一樣就取出, 不一樣就再冚埋, 考小朋友嘅記憶力, 玩到2pairs之後就用3pairs, 如此類推.

要depends on 小朋友嘅興趣, 我阿女見到波只係攬住, 唔准人踢.
喺jumping gym就肯打bowling, 但喺屋企就唔show我.
亦唔准人同公仔換衫
亦唔准人re-structure佢間屋

別墅

原帖由 朗朗BB豬 於 10-3-3 16:39 發表

係花園街果d 檔口, 有好多好平既砌圖賣, 你試吓搵, 即係果d 賣玩具之類的攤檔, 砌圖有l 十幾塊, 28塊, 四十幾 ..... 100, 200 都有, 我都買過好多送俾朋友仔女

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CarmenK 於 10-3-4 22:29 發表

聽聞以下的, 都是2-3歲要玩的:
1. 穿珠 (之前穿大珠, 家陣穿啲細啲嘅, 仲要佢地follow一啲sequence黎穿), e.g.穿兩粒紅, 之後兩粒藍, 之後兩粒綠, etc.
2. 洋娃娃, 讓小朋友幫洋娃娃穿衣服, 學習button, 拉拉鍊, ...

嘩! 你寫得好詳盡, 好好呀!!!

首頁

尾頁

跳至