論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印傭被小巴撞死(星島)201033
星期三 05:30
(綜合報道)
(星島日報
報道)連續三天均有外籍女傭
遇上交通意外,造成兩死一命危。名印尼女傭,昨午在鰂魚涌橫過馬路,遭小巴撞倒,飛彈五米外重傷倒地,經送院搶救三句鐘不治,肇事司機助查期間,有人疑「講大話」企圖掩飾過失,警方正調查意外原因。
  警疑司機口供有問題
  死者四十歲,來港多年,在鰂漁涌一住宅任職女傭,昨午一時許,在英皇道近華蘭路金山樓對開交通燈位,經行人過路線橫過英皇道,被一輛開往筲箕灣
小巴撞倒,飛彈五米外,頭部重傷昏迷血泊,小巴車頭凹陷,途人報警。此時一輛救護車途經現場,救護員連忙落車救援,將女傷者送往東區醫院
搶救,惟延至下午四時十八分終告不治。

……... 死者就係我家工人的親家姐, 噚日佢收到呢個消息真係喊到死去活來, 我都明嘅, 客死異鄉已經好慘, 個個重要係自己的親家姐, 就真係好慘嘅。重要唔能夠要佢最後一面,個心一定唔好受……..……

佢到今日都重未見佢家姐, 因為要等政府安排先可以認屍, 都唔知幾時先見到, 真係替佢可憐, 已經安慰過….但係佢都係無胃口, 食唔落野, 不過……我明嘅。

今日我家工人有幾個問題問我, 但係我又幫佢唔到, 所以係到希望如果有人知的話, 就請答吓我啦 :

1) 1) 佢想運返家姐條屍返印尼, 唔知有嘜野手續同埋價錢如何 ?

2) 2) 家姐係香港的銀行有戶口, 因我工人可能都會返去後不回港, 可否託其他親人(有一個表姊在港打工)代辦領款手續呢 ?

3) 3) 意外時如並不假日, 是否有勞保賠償 ?

4) 4) 還有無其它雖要辦的事情呢 ?

我家工人都可以的, 所以想幫得就幫吓啦, 唔該哂各位 !

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 2個女媽咪 於 10-3-3 22:06 發表
1) 佢想運返家姐條屍返印尼, 唔知有嘜野手續同埋價錢如何 ?

2) 家姐係香港的銀行有戶口, 因我工人可能都會返去後不回港, 可否託其他親人(有一個表姊在港打工)代辦領款手續呢 ?

3) 意外時如並不假日, 是否有勞保賠償 ?

4) 還有無其它雖要辦的事情呢 ?
..

1,3. 僱主有幫佢買保險的,內裡正常係有包運條屍返去.詳情要個印傭既僱主搞,佢要搵保險公司.係唔係假日,只要係hk,保險都會包,但有無勞保賠償我就唔知啦.

2. 要問bank喎,如您工人想問,您可以同佢去bank一齊問要點做.

4. 其實依家您都唔知對方僱主做到邊個步驟,您好難幫到手,始終要您工人親自同佢家姐個僱主查詢先得.

複式洋房

唔該你的資料提供, 我都有同佢家姐的僱主聯絡過, 不過佢都係要等有關部門通知才能夠做野, 所以我都同我家工人講, 叫佢要耐心等吓mouth:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 2個女媽咪 於 10-3-3 22:42 發表
唔該你的資料提供, 我都有同佢家姐的僱主聯絡過, 不過佢都係要等有關部門通知才能夠做野, 所以我都同我家工人講, 叫佢要耐心等吓mouth:

個僱主真係要等架,都好多部門,您惟有安慰下您工人啦.mouth:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至