自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

係咪呢個呀?

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100303&sec_id=15335&art_id=13780587

大宅

【明報專訊】美國
加州大學研究發現,迪士尼
兒童教學DVD「小小愛因斯坦」無助嬰孩增加認字能力,反而愈早接觸這類DVD,認字能力愈差。研究員選取了百名介乎1至2歲的男女嬰兒,平分成兩組實驗,要求當中一組家長在6周時間裏,給嬰兒播放15次「小小愛因斯坦」中的識字碟片,另一組則作普通教育。6周後,研究員對嬰兒進行認字測試,驚訝發現觀看教學片嬰兒的認字能力,竟差過未看嬰兒。專家指出,許多家長以為購買這類DVD可幫嬰兒學習,反而令嬰兒失去與家長和其他小童溝通互動識字的機會。
每日郵報

別墅

16個月1日睇1個鐘, 太多了, 怕唔怕睇壞眼, 亦影響專注力?

如果我係你, 我會請老爺 (我估你要返工) 每朝用這段時間推bb車帶佢周圍行下, 去下公園, 超級市場, 飲茶, 商場, 沿途一路同bb傾計, 教佢唔同事物的名稱. 我相信咁樣會有益過睇disney dvd.

珍珠宮

我個仔用Disney English,套教材超好,我個仔英文好好!不過我地唔係由睇電視開始架,係播碟同睇書開始架,電視反而少睇。BB咁細,你都唔好比咁多電視佢睇啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係話串字無咁叻,唔係話英文唔好

原帖由 VKwan 於 10-3-5 11:20 發表
我個仔用Disney English,套教材超好,我個仔英文好好!不過我地唔係由睇電視開始架,係播碟同睇書開始架,電視反而少睇。BB咁細,你都唔好比咁多電視佢睇啦! ...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

早幾年講過架喇, 話幼兒的學習最重要係"互動", 咁d dvd呀、flash card呀, 只係洗腦式學習法, 佢咁細, 連乜嘢係蘋果都未知, 又點會知apple係蘋果呢? 其實多d用"人"去同bb玩, 佢就自自然然學到嘢架喇, 之前都有人回應, 帶吓佢去吓超市、公園, 佢自己就唔聲唔聲咁學咗嘢架喇, 只係父母覺得佢唔識串、唔識讀就=唔識啫。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

好媽媽勳章

從來都唔相信睇光碟可以學到野,只吸唔識放係冇用o架.

而且電視好影響小朋友專注力.我屋企已經一年冇開電視比2個細路睇,明顯專注力同情緒係好左.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

醒目開學勳章

買咗嘅就點都話好,因為咁貴買咗,點都係覺得好,自己話唔好咪好笨....

其實一向都係話小朋友看大多電話不是好事,只係現在的家長喜歡買乜乜 dvd 代替自己去教。

珍珠宮

原帖由 sasa0208 於 10-3-5 12:05 發表
係話串字無咁叻,唔係話英文唔好
spelling都冇問題喎,大概4 yr,同佢學phonics,我覺得幫助好大。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

報紙係講兒童教學DVD「小小愛因斯坦」, 唔係"美語世界", 兩套教材唔同架

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

本來我都心思思想買, 前幾日仲post條問題問大家意見, 期間又問下好多朋友, 買左o個d咪話有用囉, 但無買o個d就列出左好多點出黎, 不過都異口同聲話唔好俾小朋友睇咁多電視, 始終學英文係要互動, 最後我都係決定唔買, 不如俾小朋友學多d課外活動

大宅

好媽媽勳章

我覺得唔係唔可以買嚟睇,睇就要大家一齊睇,自己做埋老師,就咁睇睇下又點會明呀
不過我都係主張生活化教學,帶佢多d出去,寓學習於娛樂,就咁超市一個生果部就已經大把英文學,同埋接觸多d事物,樣樣都比佢試下,買野等佢比錢,同人講想買咩,學下點樣待人接物,dvd教材可以睇,但唔能夠依賴佢會教到個仔變天才,識得利用呢d/任何物品去教小朋友反而仲事半功倍

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實我都相信, 互動幾時都比齋睇教材有用 (所以我無買), 不過既然有SET教材, 俾佢睇又唔至於會"拖慢"左個學習進度既
(咁講真父母都無可能一日24小時陪住佢啦)

我無「小小愛因斯坦」, 不過我仔好鐘意睇「小愛因斯坦」, 聽埋好多音樂家故事, 畫既故事, 有時問到我口都啞埋 , 其實知識幾時都係慢慢從各個途徑學習同累積, 接觸多D無壞既, 你唔好依賴左D教材就得啦!
原帖由 dragonball0301 於 10-3-5 02:33 PM 發表
多謝咁多位意見同埋post條link比我睇...我都估到係我老爺攪錯...其實我都無買呢個教材, 但有朋友copy隻dvd比我囝囝睇, 但因為小朋友専注力好低根本亞囝都係睇一陣就行開去玩玩具, 開住隻dvd都係當background music.. ...

首頁

尾頁

跳至