懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

每日都好累ar.. 成個人係累到咩心機都無... 又多左好多野諗... 好辛苦呀~

大宅

唉,人人都咁講,真係幾擔心到時自已hand 5 handle到

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我就覺得見到bb一日一日,一日一日新鮮...佢不斷做唔同既動作就知佢不斷係度學習緊.
你有咩要諗??有野唔開心講比老公聽會呻出黎就好舒服
累就係bb瞓覺時一齊瞓,過左過度期就精神好多...

大宅

原帖由 卡樂B~ 於 10-3-7 00:03 發表
每日都好累ar.. 成個人係累到咩心機都無... 又多左好多野諗... 好辛苦呀~

湊bb係辛苦啦...但亦有開心嘅時候...
有笑過亦有哭過.
加油呀

別墅

BB係好得意.. 但真係好辛苦...一早起身湊到返工..放工又再湊..BB半夜又起身...訓都訓得唔好..

返工又掛住BB想早D返屋企.. 又覺得某程度上放棄左事業發展自己又唔想.. 覺得適應唔到..

有D媽媽話見到BB笑就咩唔開心都唔記得晒.. 我無呀...見到BB緊係開心.. 但生活壓力都大左好多~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

多左個bb係會多左好多野會擔心,我係全職媽咪我都覺得好攰,亦都試過同bb1齊喊。但係當你既bb有返1歲甘上下,佢會同你傾計會主動氹你笑,由1舊飯咩都唔識到識行識走果份滿足感真係冇野可以代替架!湊bb總會有唔如意,但係笑又要湊,喊住又要湊,點解唔開開心心甘去面對陪bb1齊成長呢??我發現左1樣野,當bb1出世你成日對住佢笑,佢大左會係1個好開心笑容成日掛係咀邊既人黎架,我bb就係1個例子,我bb頭3個月喊到我都顛左甘跟住佢喊架。放鬆d啦
感激遇上你~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

放工唔係一定要趕返屋企嘅~
你太過"投入"你嘅新生活, 所以咁辛苦!
如果bb有人睇住, 不防一個星期抽一晚同c6去拍拖, 或者同朋友食飯!
我生第一胎時, bb放咗响婆婆度, 同c6過咗半年同舊時差唔多嘅生活, 只係weekend湊仔, 大家適應上好好多..
不過呢胎就無honeymoon喇.. 希望都可以盡快適應到啦~
努力呀!

大宅

你個bb 真係好肥肥好得意呀, 咁辛苦先生到個b出嚟, 你要加油呀!

希望你有其他人可以幫到手啦, 有時我放咗工, 都會自己一個偷偷地去行下街買下衫, 做媽媽係好辛苦, 尤其要返工, 我份工都要帶啲嘢番屋企做架, 但係工作上啲嘢咪盡量响公司做晒佢囉. 我果時生完bb, 响公司都日日趕趕趕, 想做晒啲嘢, 同同事都少咗傾偈架, 惟有咁樣嚟協調囉.

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我做左全職媽媽就快3個月, 都有樓主同樣感覺, 生左bb之後, 真係好辛苦, 先有bb扭計問題, 最近先稍為好小小, 依家仲要面對埋婆媳關係, 真係好煩, 煩到以後都唔再見99!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

仲記得當放完產假頭兩個月, 因BB要食夜奶, 我又係泵奶媽, 餵完BB泵埋奶, 每晚都瞓唔夠4個鐘, 仲要分兩節瞓. 日頭又要返工, 真係攰到想辭職. 不過好似其他媽媽所講, 睇住BB長大,覺得點辛苦都係值得嘅. 過後回望, 都覺得自己好勁架, 唔明當時係點過的.
加油, 你都得架.

別墅

我忙到都無咩黎BK... 多謝甘多媽媽既鼓勵.. 我最近請左姐姐啦.. 感覺好好多.. 起碼唔洗再做家務..之前又要返工又要湊B又要做家務.. 好似幾年無訓覺甘.. 希望慢慢繼續適應啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 卡樂B~ 於 10-4-28 23:13 發表
我忙到都無咩黎BK... 多謝甘多媽媽既鼓勵.. 我最近請左姐姐啦.. 感覺好好多.. 起碼唔洗再做家務..之前又要返工又要湊B又要做家務.. 好似幾年無訓覺甘.. 希望慢慢繼續適應啦 ...
過渡期同埋情緒都有影響,希望你樂在其中

侯爵府

我都覺得當你望到bb每日既變化,就會咩辛苦都會唔記得晒,我初初湊bb都湊到想喊,日日又唔夠訓,人又燥,但係當佢一日一日咁大,由係咁喊變到宜家ee呀呀咁,真係好開心架,好期待快聽到佢講第一句野呀~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 5# CK_鼠鼠 的文章

我係返工媽媽~~之前座月都同奶奶嘈過,我俾佢煩死,now我返番工,依家好小彩佢,食完飯就返房~~

大宅

俾時間自己, bb 出世頭幾個月真係好難湊架, 樣樣嘢都要自己摸..... 我個仔頭兩個月晚晚都哭架...搞到我都炆....好再有阿媽幫手咋。

不過到左3,4 個月開始, 就真係好好湊, 好好玩啦.... :)

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉...我起初生時都好辛苦, bb 成日喊, 唔知佢喊乜, 攪到個人都好煩。而家bb 都有 3 個幾月, 易湊左, 不過婆媳關係差左好多, 99成日為左個孫就鬧我, 同c6講佢又叫我就下99, 再係咁真係人都癲!

首頁

尾頁

跳至