嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

3個月大BB, 好多日冇便便, 食左通便藥都冇效, 知唔知仲有咩方法可以試呀???
睇左2個唔同既醫生, 食左2種通便藥都冇便便, 仲摸到肚仔有D硬, 應該黠做好????

子爵府

bb食母 乳定奶粉呀?如是母 乳,都唔駛擔心,bb吸收得好,先無便便.如食奶粉,就應該會有便便既!

講開肚仔硬,我b去醫院照黃時,遇到個b個肚好硬,要留院做好多檢查...醫生都check唔到有咩問題,但就用左最簡單既方法令到bb肚仔唔再硬...好殘忍吓架,就係要bb禁食!結果bb無食野20小時,中間就疴左好多次便便,跟住肚仔就唔硬啦!但佢個case係,bb之前都有便便既.醫生話bb肚內好多氣,排清便便就無事啦,仲叫個媽媽一定要幫bb掃風添!

原帖由 JR0828 於 10-3-7 12:51 發表
3個月大BB, 好多日冇便便, 食左通便藥都冇效, 知唔知仲有咩方法可以試呀???
睇左2個唔同既醫生, 食左2種通便藥都冇便便, 仲摸到肚仔有D硬, 應該黠做好???? ...

複式洋房

THZ. 咁我都試下比佢飲多D 水, 食少一兩餐睇下得唔得先, 因為BB 開始冇便便係我媽黎左幫手照顧BB之後, 成日驚餓親BB, 未夠鐘就要BB飲奶, 飲得密左好多, 份量又多左, 仲比好多粥水BB飲, 之後就開始冇便便. 飲得粥水多會唔會令D便便硬D GA????

原帖由 littlecook 於 10-3-7 20:15 發表
bb食母 乳定奶粉呀?如是母 乳,都唔駛擔心,bb吸收得好,先無便便.如食奶粉,就應該會有便便既!

講開肚仔硬,我b去醫院照黃時,遇到個b個肚好硬,要留院做好多檢查...醫生都check唔到有咩問題,但就用左最簡單既方法令到bb ...

大宅

我個bb都係3個月大...佢又係冇便便...已經一星期了...
佢之前一直飲開人奶,次次換片都有便便..但自從年初二同佢試左一次奶粉, 即刻冇便便了...even同佢宜家keep返全人奶都唔掂....so far由年初二到宜家都係all左3次左右咋...最後呢次仲成個星期都冇..... 睇左醫生,食左d通便藥都唔得... 醫生都係建議我地同佢按摩下個肚..有人教我地幫bb肚仔碌雞蛋, 但都仲未得....好苦惱

子爵府

回覆 4# 姬絲蒂 的文章

我BB都試過由人奶轉奶粉再轉人奶, 期間都有大便不通的情況, 因BB的腸道在適應, 要比時間佢

子爵府

回覆 3# JR0828 的文章

BB按時飲奶已足夠營養, 米水只是增加碘粉質, 令到BB容易過重, 過多食物, BB也會消化不良, 另可以在換片時, 按摩肛門,

大宅

原帖由 lihomahk 於 10-3-11 12:02 發表
我BB都試過由人奶轉奶粉再轉人奶, 期間都有大便不通的情況, 因BB的腸道在適應, 要比時間佢

咁你個時用左幾耐時間去適應?

大宅

原帖由 lihomahk 於 10-3-11 12:08 發表
BB按時飲奶已足夠營養, 米水只是增加碘粉質, 令到BB容易過重, 過多食物, BB也會消化不良, 另可以在換片時, 按摩肛門,

我個醫生都教我按摩肚仔同肛門..or可以用肛探既探熱針刺激下個肛門..... 不過我阿女仲未成功有得痾~~ 要繼續努力!

複式洋房

don't worry, drink more water + massage.

複式洋房

轉左奶粉之後, 今日我個BB 有便便啦, 仲開始正常返LU~
多謝大家關心&比意見我.

複式洋房

hi, 你轉左邊只奶粉啊?
轉奶粉系唔悉第一日喂新奶粉一次, 第2日2次甘嗎?我都想幫我個b轉奶粉。

複式洋房

轉左飲明治奶粉, 係第一次飲就搵一日飲一餐, 之後觀察一日睇下佢有冇唔舒服, 隔左一日再比佢飲一餐, 之後3日都係每日比一餐, 再之後4日都係每日2餐, 就再慢慢加D加D比佢飲囉, 而家調返轉, 舊果罐雪印仲未飲晒就每日2 餐雪印.
依個係我既方法姐~ 人地教都係頭幾日一日一餐新奶粉既

首頁

尾頁

跳至