懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

del

大宅

請個工人比你阿媽,我朋友都係咁做.如果你阿媽揍,你阿媽無咁辛苦.

子爵府

我會揀1.

如果你媽媽有時間有體力而她又不介意的話, 真係始終自己人放心好多. 實在聽得太多d Bun Bun 衰嘢.

我自己會覺得俾人湊(親戚), 你地會輕鬆好多. 湊初生BB真係好吃力的, 我那時坐月期間真係無得瞓(夜晚), 要等到日頭, 找屋企人幫忙湊, 我先可以瞓吓. (因為我BB係無論日夜都成日喊, 又成日都唔瞓).

Of course, 如果你請工人, 就可以無時無刻都可以見到BB.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我第一胎時揀咗俾媽媽湊到bb 9mth, 然後請工人返屋企
第一..自己要適應做媽媽呢個身份, 我就因為呢個honeymoon時段, 睇咗好多早期教育嘅書~
到bb8-9mth, 覺得要接佢返屋企喇 (當初諗住到1歲架!) 開始用少量教材.. 有時間就帶佢行公園 (實淺早教書裡面某d理論) 好快.. 就見到成果喇!

咁安排, 無咗bb認人嘅大問題, 又唔怕個工人太離譜, 對婆婆嚟講, 又同bb多d接觸, 感情好d (我地後尾兩公婆去旅行都係交俾婆婆照顧bb)

大宅

我都係選一, 而且計畫生左之後都係咁做, 但都諗要幾時接返佢返黎屋企住, 因大大下我媽屋企個邊都無咩位比佢係個邊住, 返黎我呢邊bb都有自己一間房, 對佢黎講會好d, 到時或者請個工人, 再叫我媽得閒過黎睇住下咁

大宅

我第一胎無請工人, 我住青衣, 媽媽住柴灣, 我都是Weekend先接返來, 今胎本身己請了工人, 但我都唔放心給工人照顧New Born, 產假後BB都會去媽媽度住, 一星期接一次返來, 雖然我個工人日頭好得閒 , 因大囡返小學成5點先返, 不過我寧願佢得閒, 假期我辛苦兩頭去接送, 都唔放心比 New Born 去照顧囉 !

珍珠宮

原帖由 babywantwant 於 10-3-8 11:21 發表
你地會點揀?
1)亞媽住得好遠,不過始終自己人就放心些,但就要weekend先見到bb
2)請菲傭照顧new born baby自己有有些唔放心

我會請工人比亞媽囉,因為亞媽都有返咁上下年紀,又要照顧bb又要打理家務都幾辛苦!如果bb未戒夜奶,即係亞媽半夜要起身餵奶,咁亞媽幫你湊bb,請個工人比佢打理家務都好應該

大宅

我阿媽有做野,我奶奶無做野.
不過我同老公都決定俾我阿媽湊.
問題係我地住得好遠,要擺低bb係阿媽度.實會好掛住.
奶奶住得好近又得閑,不過我地唔放心俾佢湊.
可能最終都要叫阿媽辭左份工幫我湊我地再請工人俾佢幫手做家務,不過,經濟壓力真係好大.

別墅

回覆 7# lovebbb 的文章

我都讚同~ 媽咪年紀都有返咁上下,又要照顧bb,又要打理家務係好辛苦!請個工人幫手係應該的~

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我一定會捒一
我而家自己湊bb架
因為我都試過請工人
信唔過囉, 佢地做d野會嚇死你
我mami有返工既, 都做得好開心
不過佢應承左我到bb三歲返K1
佢就會幫我湊
小朋友太細請工人真係好唔放心
如果唔係我都去左返工喇

大宅

你地就好啦! 可以叫阿媽湊, 我媽媽己幫我家姐湊緊, 不能幫我. 只可找奶奶湊or請工人, 但奶奶的hygiene簡直嚇死人, 她做了3X年全職主婦, 但間屋滿佈雜物和"陳", 又唔聼人講, 喜歡做左先講, 我怕佢到時亂比阿B食肥仔水, 保濟丸等... 就煩死啦!

首頁

尾頁

跳至