跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我個仔到依家都未講嘢,只係好少時間ee哦哦...
你哋d仔/女係咪講好多嘢la~

大宅

My baby knows "mama", "baba", "ball ball", "na na" (banana), "bye bye" (but v. similiar to the sound of baba), "nai nai" (milk), "guy guy" (going out) etc. V. v. v. simple words only. However, he still walks like a drunker.....mouth:

子爵府

好媽媽勳章

你個bb都好叻...識講咁多嘢,我引極我個仔都唔講嘢...究竟依家14個月,唔識講嘢係咪要睇下醫生呢
我個仔行路都好似飲醉酒咁架,轉彎仲慢動作tim...好攪笑

大宅

I believe that your baby just doesn't want to speak rather than he doesn' t know how to speak. Hence, you don't have to worry about it. Also, it doesn't mean that he is not smart. There are a lot of gifted child start to speak quite late. When they start to speak, they speak a whole sentence. My baby just loves to mimic sound only. Same as walking, a lot of my friends' kid start to walk at 11-month. aii...mine is always late :)...late to turnaround, late to touch things, late to point, late to crawl, late to walk....a lot of "late"

大宅

我仔仔識叫"baba"
"姐姐""奶奶""拜""
最近呢幾日~識叫mami拉~
不過有d歪音"咩mi"個mi好清楚~

爸爸叫佢:過媽咪度~
佢即刻轉身過我度~仲叫"咩mi"
哈哈~

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

乜都叫bababa,有時EE哦哦,都唔知講乜
依家仲未識行,淨係扶住野行

子爵府

好媽媽勳章

你哋d BB都識講嘢la~有冇bb好似我個仔咁未識講嘢?
究竟點先可以令bb開始講或者講多d嘢呢?外星話都好呀~

大宅

我個女都會講單字:媽,爸,街,貓,波,夾...
近幾日鍾意學我d發音,會好似成句噤叫:ga gei街嫁嫁勁...(即係太空話)

大宅

原帖由 垣垣媽 於 10-3-13 02:04 發表
你哋d BB都識講嘢la~有冇bb好似我個仔咁未識講嘢?
究竟點先可以令bb開始講或者講多d嘢呢?外星話都好呀~

你試下多d同佢講野,時不時同佢做旁白.
例如同佢著衫時,我會同佢講"依家同你著衫呀,穿隻左手入來啦,係啦! 再穿埋隻右手啦, 叻! 扣好d鈕就著完啦..."

你講得多,佢地就會有多d機會聽啦.

子爵府

好媽媽勳章

其實bb自小我就做咩都有同bb講,去街,返屋企,著鞋,著衫,食飯,玩,洗白白仲唱歌,4-5個月都會發下"mu","ma"音,但係依家咩都唔講 究竟我做漏d咩呢?定係有d門路?
bb近來開始成日伸俐,bu口水,係咪開始練習緊講嘢先兆呢?你哋d bb係咪都係咁架?

男爵府

我個囡行得好ok , 有時佢心急起來仲走添。但講野就... 唉。講得最叻就系爸爸, 而其他ball , 媽, mu mu , 差不多都系同一個發音。同佢講好多野都好似吾想學講, 希望遲d會好d啦。

大宅

我個女識得講"媽媽,爸爸,爺爺,嫲嫲,哥哥,姐姐,波波,包包,靚靚,貓貓,mum mum,奶奶"

依家好間唔中先行幾步,跟住都係要爬...

大宅

吾知係米男仔快d會行路咖呢~

啊仔在1歲多小小就會行了~

依家都行左成2個月了~

子爵府

好媽媽勳章

都唔係嘅...我個fd個女11個月識行囉...我覺得身形輕盈d會快d識行

大宅

我個女識...
單字有:
媽, 爸, 爺, 麻, 街, 車, 婆, E, 奶, MUM, 燈, 抱, 包

連續發音有:
媽媽, 爸爸, 爺爺, 奶奶, MUM MUM, DD, BB

佢10個月就識行XD
而家識跑咁濟XD

我突然覺得佢呢一兩個月叻左好多
叫佢做咩都識咁
有咩想問就問啦~~~

洋房

我果個識講:
爸爸、媽媽、姐姐、哥哥、公公、貓貓、dog、byebye、打打、mum mum、飲。

識分:
貓、狗、鴨仔、魚魚、馬馬、波液、熊貓panada等等!

洋房

而行就好穩了

子爵府

好媽媽勳章

好多bb都識講好多嘢喎...
今日落街有個ee同我講,叫我多d同bb玩,玩得越高興就會越快講嘢,唔知真定假呢?

洋房

我呀行都好似醉酒佬禁 ! 講野方面好鍾意趁我同工人同爸爸講野時加把嘴 ee ar ar, 因為佢好為食, 我地用野食引左佢好多次教佢講mu mu 同叫mami,佢都係一時時, 我地扮唔知佢想要咩 黎迫佢講, 經一番努力後, 佢多左講 mu mu 同mami, 同佢講多d, 俾多d歌佢聽同唱俾佢聽, 都有幫助架 !

子爵府

好媽媽勳章

JJRAN
你個仔要討論埋一份...haha
我個仔就算係朱古力,檸檬茶,雪糕...都咪咀,最多"唔唔唔"...

首頁

尾頁

跳至