自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

仔仔小二,學校成績我都滿意,每日可以朝早可以看一陣卡通片和家中吃早餐,才返學,見佢真係幾他條!還有很多時間可參加其它活動如:足球、跳繩、游水。佢都幾開心,就算玩完後做功課都是7點左右做完,之後食飯,大多數有時間溫習,不過唔係成日溫 ,所以有家人希望仔仔在有能力下轉入一些英小。給意見﹐好不好試下去考一些程度高些的小學

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 亞迎 於 10-3-9 13:29 發表
仔仔小二,學校成績我都滿意,每日可以朝早可以看一陣卡通片和家中吃早餐,才返學,見佢真係幾他條!還有很多時間可參加其它活動如:足球、跳繩、游水。佢都幾開心,就算玩完後做功課都是7點左右做完,之後食飯,大多數有時間溫習,不過 ...

去! 考左得左先再諗!!
唔會覺得自己無努力嘗試!

大宅

go go go

男爵府

要問你仔仔自己嘅意願先,或者佢好鍾意而家學校的老師和同學,唔想轉校,如果佢話冇所謂,咁就應該試吓!

大宅

好媽媽勳章

佢唔想轉,因為而家間學校功課少,多時間玩,自己又開心又有同學
原帖由 10101010 於 10-3-9 13:43 發表
要問你仔仔自己嘅意願先,或者佢好鍾意而家學校的老師和同學,唔想轉校,如果佢話冇所謂,咁就應該試吓!

子爵府

好媽媽勳章

我唔會轉... 因為少功課
多o左時間... 咁d時間可以自己再安排... 去玩又好, 去學o野又好, 睇多d圖書亦好...
如果轉o左學校, 少o左時間, 到時冇彈性大家可能會仲辛苦...

原帖由 亞迎 於 10-3-9 14:24 發表
佢唔想轉,因為而家間學校功課少,多時間玩,自己又開心又有同學
我想要9999呀...

伯爵府

畀面勳章

我都覺得唔應該轉, 轉一次校無哂d同學,比著我都會唔開心,而佢又鍾意間學校,最好就係少功課, 有多d時間去學習學校以外既野,唔死一尾只係考試温書做功課,已經無哂時間...同埋讀咩學校,都好睇小朋友本質,如果佢真係唔適合壓迫性學習,我覺得反而會另佢第時無心機返學呢

原帖由 靖嵐 於 10-3-9 14:32 發表
我唔會轉... 因為少功課
多o左時間... 咁d時間可以自己再安排... 去玩又好, 去學o野又好, 睇多d圖書亦好...
如果轉o左學校, 少o左時間, 到時冇彈性大家可能會仲辛苦...

...

大宅

要睇下小朋友有無鬥心, 自我要求高唔高, 如果唔係,分分鐘有反效果, 到時大家辛苦.

男爵府

好媽媽勳章

認同!
如果覺得佢有多餘空間可以再發掘佢更多潛能嘛~

原帖由 boobecky 於 10-3-9 14:38 發表
我都覺得唔應該轉, 轉一次校無哂d同學,比著我都會唔開心,而佢又鍾意間學校,最好就係少功課, 有多d時間去學習學校以外既野,唔死一尾只係考試温書做功課,已經無哂時間...同埋讀咩學校,都好睇小朋友本質,如果佢真係唔適 ...

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

見到個仔返學及生活咁開心, 我唔會轉囉!

係我角度, 如果在學校不快樂及有壓力, 才會考慮轉。

你真係考慮清楚呀~~~ 你家人只想到最好的, 有無作最壞打算? 萬一轉左校, 阿仔適應唔到, 討厭了返學, 又或去到同人比下了, 自信心低左, 呢d都好難返轉頭。

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

而家佢咁開心, 真係唔應該同佢轉, 去到英小好大壓力, 個個都追趕功課, 放學補呢樣個樣,
好辛苦架~~
小朋友童年應該開心架ma~

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都唔轉啦, 除非而家果間校風唔好. 既然成績好, 即係將來升中應該 ok, 有多餘時間就多讀課外書或者出去學野. 費事無野搵野攪.

如果個小朋友自己都好有鬥心, 咁當然就同佢試下啦.

男爵府

如果亞仔讀得開心,仲有時間做中意做既嘢!童年的讀書過程,開心成長莫過於此,加上佢成績又冇問題,媽咪壓力又小,咁既組合....咁都唔心足!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我比較現實, 如果而家間小學, 有唔錯既直屬/一條龍中學, 唔駛擔心升中問題而小朋友又讀得開心, 可能我未必轉
如果小朋友可以更上一層樓, 讀間"勁"d既學校增加第2時升好中學既機會, 我會轉 (如果而家學校唔夠competitive又無好中學"包底", 考中學時會好煩)

子爵府

畀面勳章

過路的問下, 麻煩晒
我小朋友讀嗰間小學水平一般, 亦都無聯繫及直升中學

小朋友讀得開心, 成績有前十, 我轉嗎????

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-9 16:11 發表
我比較現實, 如果而家間小學, 有唔錯既直屬/一條龍中學, 唔駛擔心升中問題而小朋友又讀得開心, 可能我未必轉
如果小朋友可以更上一層樓, 讀間"勁"d既學校增加第2時升好中學既機會, 我會轉 (如果而家學校唔夠competit ...

呢個就係實際所需! 無蝴蝶會鐘意去儲糧架,咁冬天點算呢?但佢地都一定會去玩左先!!

其實,問得個仔,一定唔會想轉,因佢已習慣左呢個模式,有既定o既朋友,你話要佢識過晒,從新識應,咁佢梗唔會想!

所以係有心既話,呢方面,係要mami/daddy著力,幫佢洗下腦。即帶佢去心目中學校睇下,sell 下間學校,講多d好處,會識好多新朋友,托闊視野等等。

咁得唔得,咪睇最終表現囉。
得既,你先諗你地真係想點先,跟住決定去,就再落力sell多d,但當然有d野,就要好老實話佢知,壓力係大過以前,不過人要向前行之類。

但如唔得,我諗個仔自己本身都會好高興,因唔洗再適應過,咁就當無發生過一樣! 又或佢好失望既,咁咪鼓勵佢,遲d再去試過囉!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我又覺得有d小朋友學習能力較強, 如果學校教得深d可能佢仲覺得challenging有意思 (我有個朋友既e甥女, 佢阿媽都唔駛點理佢, 真係年年考第一又醒, 我覺得佢讀屋村學校係side左)

當然如果純粹係又補習又阿媽迫咁至成績好, 去到間更深既小學, 盞大家辛苦

原帖由 foggyao 於 10-3-9 04:20 PM 發表

呢個就係實際所需! 無蝴蝶會鐘意去儲糧架,咁冬天點算呢?但佢地都一定會去玩左先!!

其實,問得個仔,一定唔會想轉,因佢已習慣左呢個模式,有既定o既朋友,你話要佢識過晒,從新識應,咁佢梗唔會想!

所以係有心既話,呢方面,係要mam ...

大宅

好媽媽勳章

就係咁,所以我家人才叫我考慮轉!亞仔無太大鬥心
原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-9 16:11 發表
如果小朋友可以更上一層樓, 讀間"勁"d既學校增加第2時升好中學既機會, 我會轉 (如果而家學校唔夠competit ...

大宅

好媽媽勳章

係啦,我仔都是一樣
原帖由 grace_xian 於 10-3-9 16:20 發表
過路的問下, 麻煩晒
我小朋友讀嗰間小學水平一般, 亦都無聯繫及直升中學

小朋友讀得開心, 成績有前十, 我轉嗎????

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

分析中肯, 絕對認同!

首頁

尾頁

跳至