婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽咪有骨質疏鬆,已經食左藥1年有多,近排脊柱開始側彎,請問大家有冇對這方面了解嘅醫生介紹呀?(無論脊醫,中醫,,西醫都得)

有冇媽咪嘅屋企人都有同樣問題,大家可以分享一下?

我媽咪宜家情緒好低落,成日喊,因為實在睇左好多醫生(有醫得嘅骨科西醫),果D醫生每次都話,彎嘅度數未去到要做手術,只係開止痛藥!唔通宜家就咩野都做唔倒!我唔可以一日一日睇住佢條腰彎!現到我同我媽咪都好辛苦,佢就好痛,行唔倒路,成個人好沮喪!我就唔知可以做D嘜野而日日都好擔心!

請大家幫幫忙,多謝大家!!!

大宅

好的艾灸、火灸和推拿的女治療師

其實我媽媽和你媽媽的情況都好相似。他現在就用中醫的穴位推拿、火炙、艾炙。現在的情況相當穏定,而且還有好轉。如果你要資料,我就寫給你。

大宅

唔該你PM比我呀! THANKS!
原帖由 peggy319 於 10-3-10 00:51 發表
其實我媽媽和你媽媽的情況都好相似。他現在就用中醫的穴位推拿、火炙、艾炙。現在的情況相當穏定,而且還有好轉。如果你要資料,我就寫給你。

大宅

唔該PM比我呀,THANKS!
可唔可以講下你媽媽嘅情況,同埋之前睇過D咩醫生呀?

原帖由 peggy319 於 10-3-10 00:51 發表

大宅

好的艾灸、火灸和推拿地方

我媽媽可能生我的兄弟姊妹多,所以骨質流失較多。我媽媽駝背得幾嚴重,我就帶她去照骨質密度測試,證實他的骨疏鬆都幾嚴重。她其實沒有正式睇過醫生,現在在廣華醫院骨科排緊期。現在她都經常去做推拿和火炙,有需要時都會做埋艾炙。

首頁

尾頁

跳至