懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想好想借個位嚟呻下.....

第一胎生女時, 好唔好彩係胎盤前置第三至第四期, 即係胎盤完全覆蓋子宮頸口, 首次懷孕就搞成咁既機會係1500之1......係來要响醫院住上成個月, 冇啖好食, 仲有妊娠糖尿.....唉, 好不容易開刀生咗bb, 都流咗幾多血.......

六合彩又唔見我中......

今胎點不知胎盤又係低, 醫生都話我黑仔......我個私家醫生係醫學博士, 又响港大教書, 佢都話好少好少人好似我咁......依家最驚就係, 個胎盤生長既位置同上次好接近, 會比較容易有植入性胎盤, 即係胎盤會同子宮壁生得好緊密.....到時要切除個胎盤會好難.....又會流好多血......如果難以止血, 就會有可能切除個子宮......

我上網睇資料, 話如果係植入性胎盤, 一半人要切咗個子宮囉......

今日先睇到報紙話浸會有個產婦因為剖腹生產, 子宮大量出血, 跟住醫生同佢切咗子宮, 生完入咗深切治療部, 冇幾日就去咗.....真係好慘.....

睇完真係好驚好驚......自己個心好擔心, 又冇得同人講, 又唔敢同阿媽講......唉.....我老公仲話, 不如睇多個醫生, 睇下點, 但我自己去產檢, 個醫生都指過比我睇, 我自己都清清楚楚咁睇到個胎盤係蓋住子宮頸口架......

睇住阿女可愛既樣, 我好驚一入手術室生完bb跟住就.....一諗到咁, 我就忍唔住喊, 個女仲咁細......

唔好意思, 比較長氣, 但我真係好驚, 今次懷胎既風險大過上次好多好多.....

複式洋房

原帖由 vvcc 於 10-3-9 15:53 發表

第一胎生女時, 好唔好彩係胎盤前置第三至第四期, 即係胎盤完全覆蓋子宮頸口, 首次懷孕就搞成咁既機會係1500之1......係來要响醫院住上成個月, 冇啖好食, 仲有妊娠糖尿.....唉, 好不容易 ...

我都覺得你看多個醫生問下其他意見,看看是否有其他方法補救,如果真係禁嚴重不如吾好要,自己生命緊要D呀!!!!

侯爵府

我都覺得你睇多個醫生, 無論你睇開個DR係博士又好係權威都好, 睇多個DR無壞。

大宅

吓??? 唔好要??? 我真係冇諗過呀.....

其實尋晚我老公都有建議, 會唔會諗下唔好要, 但我唔想咁樣唔要個bb 呀......嗚嗚嗚.....自己骨肉嚟架......

原帖由 cayi 於 10-3-9 06:50 PM 發表

我都覺得你看多個醫生問下其他意見,看看是否有其他方法補救,如果真係禁嚴重不如吾好要,自己生命緊要D呀!!!!

大宅

唉, 又唔知可以睇邊個......

原帖由 hellomag 於 10-3-9 07:16 PM 發表
我都覺得你睇多個醫生, 無論你睇開個DR係博士又好係權威都好, 睇多個DR無壞。

別墅

真係太難太難決定, 如果換轉係我, 我一定唔會放棄, 寧願博一博, 因為我今次唔要個bb, 我良心一世唔安樂.

而且每個手術均有風險, 我自己都係開刀生仔的, 知道就算你生之前乜事都無, 都有可能在開刀時流血不止. 至於子宮, 你都唔打算再生, 被逼切去都無辦法. 一切交由上天決定, 不要多想. 假如係醫生首先開口叫你唔好要, 咁你先決定放棄吧.

如果平安渡過, 不如做埋結紮手術, 不要再生第三個了.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

你e+第幾週?
医生有無提過.. 中期過後, 胎盤有機會上返d? 咁你嘅情況有無希望?

我係一個比較現實嘅人, 我會問埋医生如果做termination嘅風險, 如果都有風險嘅, 咁當然會堅持到底啦~
但係如果風險只响後期生得嗰時.. 仲要有生命危險, 我會保住自己條命, 因為.. 你老公同你個女嘅幸福都好緊要, 唔好講bb出世就無咗媽媽 (sorry.. touchwood~) 你有無諗吓佢地呀?

我自己係妊娠毒血嘅high risk group, 幾差嘅~ 我都諗過, 我隻佬講過: 佢要個大嘅! 你可以話佢自私, 但佢無錯, 老婆可以陪佢一世, 小朋友就係負擔, 仲要得佢一個去受喎~ 我見過有媽媽嘅sharing, 話有朋友為bb健康而堅持唔攞bb出嚟, 搞到自己個腎壞咗, 長期要洗肚, 連照顧bb嘅能力都無, 同個小朋友無乜感情.. 咁為乜呢? 一個人要健康同時都要有完整嘅家庭.. 你俾到健康佢.. 佢你唔俾個媽媽佢.. 好慘啫!

當然, 呢個係好個人嘅決定, 不過唔應該係媽媽一個人嘅決定!

我都明白, 你個case嘅情況無咁易決定.. 祝福你同你嘅家人 平安!

民房

第一胎生女時, 好唔好彩係胎盤前置第三至第四期, 即係胎盤完全覆蓋子宮頸口, 首次懷孕就搞成咁既機會係1500之1......係來要响醫院住上成個月, 冇啖好食, 仲有妊娠糖尿.....唉, 好不容易 ...

我都係第一胎胎盤底攪到bb早產, 而家第二胎巳經32週睇過兩個醫生一個話底個又話唔底, 都唔知信邊個, 講真真係好擔心早拜仲成日訓唔著添, 見到浸會單case都好驚好驚, 但我都無諗過唔要佢, 而家成日同bb講叫佢叻叻拉返個胎盤上去, 唔好咁早出嚟, 我對佢好有信心架, 咁樣諗會舒服啲, 你而家都應該係20週度, 仲有機會升返上去啫, 不如唔好諗咁多...放鬆啲...加油

大宅

唉, 真係估唔到呢一胎係揾命搏.....

我老公都有話: 其實我地兩個都夠晒啦. 其實無論點, 我原先都諗住收工架啦, 兩個好夠, 生三個就養唔起架啦......我都想搏一鋪囉......唉, 好似賭大細咁.....

原帖由 shootingstar 於 10-3-10 02:08 PM 發表
真係太難太難決定, 如果換轉係我, 我一定唔會放棄, 寧願博一博, 因為我今次唔要個bb, 我良心一世唔安樂.

而且每個手術均有風險, 我自己都係開刀生仔的, 知道就算你生之前乜事都無, 都有可能在開刀時流血不止. 至 ...

大宅

好多謝你既祝福呀! 我依家咪18w囉.....

醫生都有同我講過, 希望個胎盤遲啲會上返去. 但我自己就不存厚望lu......因為上一胎, 我响屋企係咁瞓, 但胎盤由始至終都係咁低......所以我覺得我既機會微啲囉.

唉, 你都講得有道理, 但真係好難好難決定......點解要發生响我身上???????

原帖由 小曳人 於 10-3-10 02:39 PM 發表
你e+第幾週?
医生有無提過.. 中期過後, 胎盤有機會上返d? 咁你嘅情況有無希望?

我係一個比較現實嘅人, 我會問埋医生如果做termination嘅風險, 如果都有風險嘅, 咁當然會堅持到底啦~
但係如果風險只响後期生得嗰時.. ...

大宅

係啦, 見到浸會單嘢真係好驚好驚呀......尋日我老公朝早見到報紙, 仲特登收埋果張報紙添....... 唉, 我都瞓得唔好呀, 一想瞓覺又諗起.....又唔知同邊個講好, 心情真係好鬱悶......

其實我早期都睇過兩個醫生, 又係一個話唔低, 依家呢個話低.....但我明明睇到個us 畫面, 個胎盤蓋住子宮頸口, 我冇理由唔信一個專業醫生, 兼且唔信自己對眼架麻.....

依家覺得好辛苦, 有時會一個人無端端喊.....

原帖由 ylmoonmoon 於 10-3-10 04:03 PM 發表

我都係第一胎胎盤底攪到bb早產, 而家第二胎巳經32週睇過兩個醫生一個話底個又話唔底, 都唔知信邊個, 講真真係好擔心早拜仲成日訓唔著添, 見到浸會單case都好驚好驚, 但我都無諗過唔要佢, 而家成日同bb講叫佢叻叻拉 ...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 vvcc 於 10-3-10 17:12 發表
依家覺得好辛苦, 有時會一個人無端端喊.....

認真同医生傾傾風險問題, 同埋同老公傾吓.. 佢都係事主之一! 決定咗就唔好再諗! 因為你嘅情緒會好影響bb架!

平常心.. 其實你都未絕望架, 你又點知佢真係唔會升返上去呢?! 但搏唔搏, 就睇你兩個點諗喇!

記住~ 無論決定係點, 唔好諗返轉頭! 只向前看!

有時我會諗: 你有經歷過困難, 就會更珍惜眼前嘅一切! 發展愛同被愛!

大宅

你既想法好正面呀! 多謝你既鼓勵!

醫生又冇叫我考慮咩.....喎, 佢只係笑笑口同我講: 冇事既, 唔好咁擔心啦! 但個風險始終存在囉......

依家咪時常祈禱囉, 只有宗教信仰可以俾到我小小慰藉......

原帖由 小曳人 於 10-3-10 05:36 PM 發表

認真同医生傾傾風險問題, 同埋同老公傾吓.. 佢都係事主之一! 決定咗就唔好再諗! 因為你嘅情緒會好影響bb架!

平常心.. 其實你都未絕望架, 你又點知佢真係唔會升返上去呢?! 但搏唔搏, 就睇你兩個點諗喇!

記住~ 無 ...

大宅

今晚聽講座時醫生提到有植入性胎盤及胎盤前置等導致母體大量出血ge問題, 於是上網search吓資料, 無意中見到你呢個topic, 也為你擔心呢...

我搵到一d文章, 希望可以給你參考, 有案例係剖腹產子後,醫生把胎盤留在子宮內,然後進行雙側子宮動脈栓塞術,切斷胎盤的供血,18個星期後胎盤自然排出。

唔好太過擔心, 等懷孕後期再決定吧!

btw, 要事事小心, 少操勞, 有流血就要即刻入院喇! 為你祈禱, 加油!

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 90315/newa/ola2.txt

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 90315/newa/ola1.txt

男爵府

夏天玩到顛 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HI ! 相信我可以告訴你我的經歷, 我同浸會個CASE一樣"胎盤植入子宮" 要把子宮切除!

我第1同第2胎 都係胎盤前置, 最後變胎盤植入子宮,E生話我生之前做好充足準備就ok. 所以唔好太擔心,一切隨遇如安好了. 現在BB 10個月了.

think positive :)

原帖由 vvcc 於 10-3-11 20:36 發表

醫生又冇叫我考慮咩.....喎, 佢只係笑笑口同我講: 冇事既, 唔好咁擔心啦! 但個風險始終存在囉......

依家咪時常祈禱囉, 只有宗教信仰可以俾到我小小慰藉......

...

民房

唔好意思, 打擾你, 睇過浸會果單case, 其實我自己都擔心呢個問題;
因為我之前小產, 所以做過刮宮同腹腔鏡手術, 之後好快就有左 (前後不足3個月), 點解我會擔心胎盤植入子宮? 因為我知道做成胎盤植入子宮, "最大o既成因係因為曾經開過刀﹐子宮有舊傷口令到下一次懷孕時﹐新o既胎盤有機會植入去舊有開刀o既子宮位﹐令到胎盤有可能唔正常地生得"太入肉"﹐令到生產之後胎盤難以同子宮分離﹐造成大出血!!"
係健康院問醫生有關胎盤植入子宮問題, 佢竟然唔識答; 去睇私家醫生, 我又唔記得左問~~
其實我想問胎盤植入子宮係咪係生之前就可以發現? 如果係既 (touchwood) 就只有接受開刀生仔?
另外今胎醫生話我胎盤低, 咁胎盤低 = 胎盤前置? 胎盤前置 = 易早產?
多謝有心人回答

另外樓主你要俾多d信心自己同bb, 你老公見你咁憂心都會好難過, 依家醫學日新月異, 你會平安無事架!

大宅

好媽媽勳章

我好明白你心情, 我第一胎開刀但今次醫生話胎盤低, 有可能要我簽定紙(切除子宮)....我知道之後真係想暈咁滯...你有無問醫生胎盤會唔會有機會上返去? dont worry...

大宅

我睇到浸會單新聞都覺得好驚,相信你的情況擔心真係好正常,但我突然又諗,每年都有同樣情況的孕婦,但我們聽到的就只有這一單咁不幸,睇來最後有驚無險的個案都佔大多數,如果你唔會考慮唔要個BB,其實都無咩可以做,就無謂著眼於果百分之一的不幸,影響自己同BB的身體同心情啦
知道好難唔擔心,我一定會為你禱告,相信上帝會為你和你一家預備最好的將來!

原帖由 vvcc 於 10-3-11 20:36 發表

...

侯爵府

我羊水栓塞, 流血不止

我私家醫生似乎幫我用呢個方法保命同保住子宮

"髂內動脈栓塞術:近年髂內動脈栓塞術治療難以控制的產後出血受到重視。該法經股動脈穿刺,將介入導管直接導入髂內動脈或子宮動脈,有選擇性地栓塞子宮的供血動脈。選用中效可溶解的物質作栓塞劑,常用明膠海綿顆粒,在栓塞後2-3周可被吸收,血管複通。若患者處於休克狀態應先積極抗休克,待一般情況改善後才行栓塞術,且應行雙側髂內動脈栓塞以確保療效。"

http://www.cgmh.com.tw/intr/intr ... %87%BA%E8%A1%80.htm

男爵府

我生大女時係植入性胎盤,生完半小時胎盤都唔出,護士call醫生(我係政府医院生),醫生用手伸入子宮攞出黎
(3次),當時我未識驚,佢仲叫我唔好驚,會攞到出黎,雖然好辛苦,但終於成功攞哂出黎,後來醫生解釋可能我以前刮宮有傷ロ所以會咁,如果真係唔得先考慮切左子宮
我生第2個冇再發生個情況,唔好咁擔心
保重身體

首頁

尾頁

跳至