懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

第1及2胎係政府生, 不過唔係好順利! 第1胎係廣華生, 傷口爆咗,要再半麻鏠針, 等如人地生兩次o第2胎係瑪加烈生, 自己發高燒, 要全麻。自己生之前嗰晚可能食咗dirty嘢, 當麻醉藥散後, 就oral及嘔, 傷口又疼。所以今胎生仔真係好驚, 但又怕私家生好貴, 真煩呀!請俾d意見, many tks!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我2胎都係威院生,
第一胎因妊娠毒血入院吹生,等左十個鐘生唔到加上bb心跳慢左就開刀生,生完我同bb都發燒,幾日後傷口發炎,醫生整開傷口,日日洗傷口等埋口,冇再聯針,不過就食左幾隻消炎藥同住左廿幾日醫院.出院仲繼續洗傷口.

第2胎冇咩特別,生完有出血過多,醫生建議輸血,比我拒絕.出院後,傷口有膿,咁m尿道發炎(插完尿喉後)種左好多隻菌後,醫院打黎叫屋企人幫我拎消炎藥.幫我上門拆線姑娘話洗針口再係咁要我返醫院.可能咁m我食緊消炎藥.個針口慢慢好返

我今胎都同老公相量去私家生,係bk同自己朋友傾過,覺得公立醫院配套完善,如果要其他藥物同住多左,條數都幾金

大宅

睛靈勳章

好簡單, 如果你無咩病痛就私家生, 本身多野就政府生.
我第一胎係廣華穿水過24小時打摧生, 前3日見紅入院宮頸未開被迫出院, 係屋企係o甘痛住都唔敢入院, 痛到頂唔順先入去宮頸未開.
好似我呢o的case最好去政府喇.因摧生額外比錢.

Sally

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

好佩服你地第三個....恕我多口,我都好鍾意小朋友,生完第二個太辛苦,一定唔再生la.....

大宅

你遇到的情況都似乎唔關醫院問題,如果你想在私家生,最好都是有多d金錢的預算。

公家真是配套好d。
My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我上年有bb時都打算係政府生, 但同期太多朋友係政府生完都因為傷口聯得吾好要再聯過, 所以我老公最後都要我去私家生... 老實講... 係私家生就真係要預多少少... 我自己就無over到醫生講的那個數, 重少咗tim... 反而係仔仔照燈用多咗少少錢(住4日要1萬蚊,但只照咗2日燈,前後觀察兩日)... 不過總體個數都係我地budget之內, 所以問題不大... 我地有個朋友...佢個仔出世後黃疸度數好高, 前前後後住多咗成20日醫院, 雖然有朋友話, 如果bb要照燈可以出院後帶佢去急症就可以安排照燈, 但當到自己時, 就會吾捨得要bb走嚟走去架啦~ 所以如果樓主經濟許可而本人又無咩特別病痛, 我都建議你去私家生的~

禁止訪問

洋房

多謝各位寶貴意見!

男爵府

如果負責得到,我建議開刀最好去私家...我幾個朋友(包括我家姐)係政府開完刀都有手尾跟...

公爵府

c+

首頁

尾頁

跳至