懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

早兩日剛4w時見e生驗到bingo, 佢話最快要2星期後照u/s先有嘢睇.

請問6w見心跳機會大嗎? 定係7w或8w先去照好呢? 好心急, 高O兼第1胎, 想早D照同照密D, 但係又驚照得多對BB唔好, 好迷惘 !

大宅

我6wks只照到胎囊, 未check到有心跳. 通常7-9wks先check到有心跳. 穩陣d, 8wks先去check心跳. 其實無肚痛無流血應該無問題, 放鬆心情, 對bb都好.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

照得多無唔好
不過有人話照陰超會大d機會出血喎~ (医生就話無問題)
而且6wk真係無嘢睇到, 改遲一個星期啦!
怕你到時睇唔到嘢仲擔心, 自己嚇自己咋!

民房

My first time checking on 6 week 4 days, already has heart beat!!

大宅

我都係6w果日照倒心跳. 你想穩陣D咪8w先去照, 到時實照倒心跳ga la.

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 大白豬 於 10-3-10 10:03 發表
我6wks只照到胎囊, 未check到有心跳. 通常7-9wks先check到有心跳. 穩陣d, 8wks先去check心跳. 其實無肚痛無流血應該無問題, 放鬆心情, 對bb都好.

我又無痛無流血嗰d, 但個感覺好唔實在, 成日唔知肚裡面宜家情形係點...

6wks 係咪已經可以照肚, 唔洗做陰超架喇 ??

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 小曳人 於 10-3-10 10:06 發表
照得多無唔好
不過有人話照陰超會大d機會出血喎~ (医生就話無問題)
而且6wk真係無嘢睇到, 改遲一個星期啦!
怕你到時睇唔到嘢仲擔心, 自己嚇自己咋!

睇唔到嘢同我宜家估估吓其實都一樣咁擔心 !

其實6w 係咪可以照肚架喇? 上次4w1d照陰超touchwood無事, 但係番屋企諗諗吓都係下次咪搞 !!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cheng_chan 於 10-3-10 10:29 發表
My first time checking on 6 week 4 days, already has heart beat!!

因為要就星期六去照, 頭先睇真原來得5w6d...不過應該都有個胎囊睇吓啩? 有jm講過5w幾去照, 可以睇有無宮外孕之類, 都叫買個安心吖 !

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 Woojojo 於 10-3-10 10:48 發表

睇唔到嘢同我宜家估估吓其實都一樣咁擔心 !

其實6w 係咪可以照肚架喇? 上次4w1d照陰超touchwood無事, 但係番屋企諗諗吓都係下次咪搞 !!

未必.. 要睇吓個医生有無"病"!

初初我有dd肚痛, 睇咗兩次, 1次自己計5wk, 1次就6wk
兩次都睇唔到嘢, 胎囊都無, 個黃綠叫我打定輸數, 仲迫我接受現實, 話bb無咗!
跟住.. 24hr之後, 我响另一個医生度照到有胎囊! 個医生話係排卵遲咗d.. 應該得4wk+

咁你話, 如果當初我計8wk先睇 (即6wk左右) 係咪有嘢睇先.. 仲唔駛俾佢無謂人嚇我!

6wk, 應該照唔到肚喎~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 BCoLick 於 10-3-10 10:33 發表
我都係6w果日照倒心跳. 你想穩陣D咪8w先去照, 到時實照倒心跳ga la.

喺你ticker見你4w3d照到個sac, 係咪都係一灘水俾個薄膜包住咁架 ? 我4w1d照陰超就係咁架喇.

你6w見心跳睇得清楚嗎? 係咪照肚架?

唉, 與其日日擔心胡思亂想咁唔實在, 只要對個胎無壞影響, 我都想照一照先, 起碼有個胎囊望吓吖. 我會預佢未有心跳住都ok架, 最多8w先再照囉 !

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 小曳人 於 10-3-10 10:57 發表

未必.. 要睇吓個医生有無"病"!

初初我有dd肚痛, 睇咗兩次, 1次自己計5wk, 1次就6wk
兩次都睇唔到嘢, 胎囊都無, 個黃綠叫我打定輸數, 仲迫我接受現實, 話bb無咗!
跟住.. 24hr之後, 我响另一個医生度照到有胎囊! 個 ...

吓?! 如果6w仲未可以照肚嘅, 咁我打c都唔照住喇!!! 等我打去問清楚姑娘先 ~~

我有用紅d + check體溫睇排卵, 可以幾sure應該都無遲排嘅, 加上我其實d24已經check到少少bingo跡象, 所以我諗我應該足week數嘅.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我五周幾都睇到心跳啦~去C+睇呀~
在肚上面照的, 好安全~ 我都睇到有一點閃閃下!

大宅

我勸你就唔好照住啦~~如果bb係有事,你6或者8weeks 照都係有事,但係如果你6weeks去照,咩都照唔到,e生只會叫你等下啦...咁你就會好急,日日都坐唔安,食唔落,我第一次就係,心急到5wks就去做所有野,照唔到心跳,e生叫等,我隔兩日就去睇c+,c+幫我照陰照,出血,仲驚!隔兩日就去急症!又等...又洗血....今次有左bb,我成9weeks先去照,一照就有心跳,開心死~~

侯爵府

我係c+睇, 果時都係得6 week幾, 照肚, 都已經聽到bb既心跳, 醫生仲恭喜我tim呀...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我睇開果個醫生, 真係週數好少都照到嫁, 佢話佢部機勁喎!
照肚皮都OK, 但陰道就無咁好囉!如果去政府醫生到成10週都係照陰道嫁~踩~!
我上胎6週都照到心跳啦!
不過今次5週幾照完, 佢話兩星期返去再照, 果時已經見到手仔腳仔了! 而家可以4星期返去一次! 過兩天12週返去度頸皮同埋睇性別啦! 好想係囡囡呀!

大宅

回覆 2# ivy1102 的文章

我同你1樣..天天個人像等日子過咁.想快d 到8week check 心1跳...我下星期六去check.............我keep 住有作悶同胸脹.......自己吃東西小心d.....多休息同吃有營養食物...阿b 健康d .我們都好陀d....大家加油.......你們有很多分泌嗎...........

大宅

[quote]原帖由 Woojojo 於 10-3-10 10:58 發表

喺你ticker見你4w3d照到個sac, 係咪都係一灘水俾個薄膜包住咁架 ? 我4w1d照陰超就係咁架喇. <--係好似一個光環咁ge野黎ge, 咁裡面果D應該係胎水.

你6w見心跳睇得清楚嗎? <--係好清楚見到閃閃下的, 好得意 係咪照肚架? <--唔係呀, 照陰超, 我到9w2d果次檢查先係照肚.

唉, 與其日日擔心胡思亂想咁唔實在, 只要對個胎無壞影響, 我都想照一照先, 起碼有個胎囊望吓吖. 我會預佢未有心跳住都ok架, <--雖然話預左, 但如果到時未有心跳你又會驚ga la, 所以8w就穩陣d. 其實你而家有冇胸漲反胃/嘔呢D反應呀? 呢D反應都幾實在ga, 證明你身體一路有出hormone去maintain住BB 最多8w先再照囉 !

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

6wk一般照到心跳, 不過, 我係陰超.
放心啦, 我初初有個時都係2wk照一次, 仲係陰超, 醫生話冇事, 佢係HKU教授, 佢話冇事我梗信佢, 照足3個月先4wk一次, 成個懷孕期照左十幾次, ok呀, 唔駛擔心喎.
原帖由 Woojojo 於 10-3-10 09:42 發表
早兩日剛4w時見e生驗到bingo, 佢話最快要2星期後照u/s先有嘢睇.

請問6w見心跳機會大嗎? 定係7w或8w先去照好呢? 好心急, 高O兼第1胎, 想早D照同照密D, 但係又驚照得多對BB唔好, 好迷惘 ! ...

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

男爵府

我都係6W 肚皮照到心跳,
唔好照陰超呀.

大宅

除非你有出血OR肚痛, 如果唔係7WEEK照肚皮都OK

首頁

尾頁

跳至