跳至

首頁

尾頁

洋房

D人話大肚咩都唔比食
涼又唔得,凍又唔得,燥又唔得,辣又唔得
蛇又唔得,羊又唔得!好可憐
我只係介左少少,因為我真係好想食!
你地呢??

大宅

我都無完全戒晒! 不過如果食D話唔食得既野就食一兩啖滿足吓囉! 因為你知有時真係好想食架嘛! 如果想食又唔俾食會影响我情緒~
不過蛇,羊哩D我就一定會戒,至於辣我就無乜戒,因為會令我開胃D,至於魚生有左到現在都只吃過一次,都係2,3舊,唔會太多!

8w1d 1.69 cm  9w3d 2.62 cm 12w2d 5.68 cm
17W1d 11.42 cm

我的孕記

大宅

我冇ar~hehe~雪糕、魚生、辣野、薯片、薯條、朱古力咩都照食~我本身對蛇同羊都ma ma地~so對我冇特別影響~初初3個月仲唔辣唔食~連我老公都冇我乎~不過我都有節制ge~每次食呢d對bb不健康ge野份量唔多~過過口隱就算

珍珠宮

今胎無戒得咁清,除左老人家話"濕毒"既食物有戒之外,其他大部份食物都有食啊!

男爵府

除咗頭三個月之外, 我都無戒得好清!!! 蛇, 羊, 魚生不嬲唔好, 蟹, 鴨, 鵝我就真係全戒, 其它都會食少少咁, 凍野我都會照飲, 只不過涼涼地就'不'返起d 冰; 我不嬲鍾意食辣, 但就唔好食辛辣, 少少ok ge! 檸檬茶又係至愛, 但間中先飲少少! 我覺得戒得太清, 亞b 出世可能仲多野敏感.

男爵府

我都無介口呀, 成日諗住咩唔食得俾自己好大壓力, 不過盡量食小d, 好似上次我食蟹已經俾我奶奶講, 但我又唔係日日食蟹, 我覺得無問題, 一個月都唔知食唔食到一次, 所以無需要忌住咩食得咩唔食得, 只要唔好多就得啦..

別墅

頭兩個幾月都戒得好清. 而家放肆左, 都會飲下凍野, 辣就一向都戒唔到, 因為鐘意食, 而且有左阿b又成日口淡淡, 想食d有味野. 鴨, 蟹都無食過, 有食蝦同龍蝦. 有食魚生, 一次幾舊咁啦. 間唔中都會飲綠茶同檸檬茶, 可樂少飲左d, 不過會飲其他汽水.

大宅

我都想唔戒口, 但老公"目及"得好實....

洋房

我第一胎就介得好清,但就好鐘意飲可樂同O茶.SO 個大女好黑.唔知關唔關事?
第二胎就無介口,咩都食,但就無飲可樂同O茶,有飲奶同食燕窩,細仔超白滑 掉轉晒
今胎第三胎都介唔到口,無飲可樂同O茶,不過有飲CAFE,我估都要介喇!蝦蚧就食唔到..會嘔!魚生就有食..仲食好多..因為令我好開胃!反而我食唔到濃味同辣..以前都好好好鍾意!胃口變晒

別墅

i only ate 魚生 once and also only 2 slices. 雪糕 and cold drinks then is no la.... husband said wait until summer and BB is bigger nei. 辣野、薯片still keep eating.. hehe.....
but i really really want to eat lamp but worry that it will affect the BB nei.. that's why haven't eat any lamp as well.

大宅

我頭兩個月就介得清d, 連至愛既coffee都忍到... 但够左3個月就隔好耐玉飲一杯仔過下口隱, 但勁涼既好似西瓜綠豆沙呢d就咪啦...我都係咩都食d, 好似蝦蟹我都有食少少, 我覺得唔係食好多餐餐食就ok, 介得太清反而我怕第時bb食咩都敏感仲衰

我老公都'目及'得好實... 所以我食d佢認為唔食得唔飲得既都係吼佢唔係我身邊先得

洋房

我就樣樣都食少少,只係戒西醫話唔食得野... eg. 木瓜、香蕉、軟芝士、軟雪糕、未煮熟、雪又未完全返熱、冰...

我會食 / 飲:
茶 - 每日只飲一杯
汽水 - 唔凍無糖汽水
脆皮雪條 - 同老公一半
鵝 / 鴨 / 羊 / 海鮮 - 間中先食一次
辣 - 我只係食到小辣,吊下味
朱古力 / 薯片 - 間中先食一次

點可能戒晒,呢 d 都有營養架嘛。

珍珠宮

我好多野都戒口0架:
茶, 咖啡, 可樂(咖啡因影響胎兒同鈣質吸收)
鵝 / 鴨 / 羊 / 貝類海鮮(毒喎)
牛肉, 辣, 多鹽份食品(我血壓高)
魚生, 生食沙律(易腸胃炎)
白蘿蔔, 馬蹄, 木耳, 薏米(孕婦忌食)
西瓜(好似話好涼, 而且呢種季節都唔係食西瓜既時候)
香蕉, 木瓜(易子宮收縮)
麵, 汽水(我次次食左都反胃)

複式洋房

我好多野都戒口0架:

茶, 咖啡, 凍飲
鵝, 鴨, 貝類海鮮(間唔中食)
牛肉, 羊, 辣, 煎炸
魚生, 生食沙律
白蘿蔔, 馬蹄, 木耳, 薏米
西瓜, 香蕉, 木瓜
生菜, 芥菜, 白菜, 涼瓜, 西芹

珍珠宮

原帖由 反斗寶寶 於 10-3-14 00:23 發表
我好多野都戒口0架:

茶, 咖啡, 凍飲
鵝, 鴨, 貝類海鮮(間唔中食)
牛肉, 羊, 辣, 煎炸
魚生, 生食沙律
白蘿蔔, 馬蹄, 木耳, 薏米
西瓜, 香蕉, 木瓜
生菜, 芥菜, 白菜, 涼瓜, 西芹 ...

西芹我有食呀, 降血壓,
反而我覺得菜心同白菜好大陣草腥味, 只食到西生菜同娃娃菜

洋房

原來 軟芝士同雪榚唔可以食架咩? 我真係唔知道!

珍珠宮

原帖由 TINY.BLISS 於 10-3-15 13:18 發表
原來 軟芝士同雪榚唔可以食架咩? 我真係唔知道!

易有菌, 易腸胃炎呀

大宅

好媽媽勳章

我2胎咩都有食呀, 最緊要食得開心, 我個大女d皮膚都ok嫁, 雪糕, 壽司都有食, 不過就會搵d比較乾淨ga, 上一胎都有食羊, 今胎今日先食完辣酒煮花螺, 宜家呢一刻, 好滿足呀~

複式洋房

上一胎介得好清,今胎真係咩都食少少,可能胃口唔好,想食就食囉!
1)蝦蟹---食左好多蝦,蟹就一隻
2)魚生---食左兩三次,次次五件以內
3)木瓜---上星期飲左木瓜湯!我媽咪話無事既,木瓜係滋潤喎!咁我仲飲左兩碗添!
4)奶---飲唔到,一飲就嘔,所以我一有左就只飲鈣思寶豆奶
5)豆漿---又有飲,不過係暖既
6)yoghurt---都有食!
7)薯片---我既至愛!但有左之後冇咩食過,因為好似唔同左味!
8)麥記---好多時早餐都有食,不過只係魚柳飽!薯條就間唔中食下啦!

大宅

我兩胎都只係冇食蟹, 羊, 蛇, 鴨, 鵝, 其餘樣樣都照食~
奶就到依家都未飲過, 上胎都係, 仲鬼咁憎飲添, 最多都係飲下豆漿, 鈣思寶咋~
魚生就照食, 不過每次都係幾塊, 日本任食我有左到依家都食左幾次, 凍野, 茶都有飲, 只係少o左飲咖啡, 到依家都係飲左1次咁大把~

其實都冇乜點介口, 陀仔咁辛苦, 如果連食都要左介右介我諗我會發癲~

首頁

尾頁

跳至