婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

現在回想起,當年我真的以為我十分幸福 ,終可甩掉了十分裙腳的前夫 ,身邊又有一個我最愛的人 ,而最重要是他看來也愛我。他的家人雖多,但看來也是容易相處。又雖然他其實並沒有求過婚,我最後也沒有反對去註冊。現在回來才驚覺十分遺憾。

或者我應先說說我們的情況。我們都是專業人仕。大家雖然是在同一個Office工作,但一直都不認識。直至大家同年去倫敦讀硏究院才認識,一起上下課及住同一個宿舍一整年才認識較深。我們月薪加埋十幾萬港幣。大家財政獨立。佢俾佢屋企,我就俾我自己屋企。現居的7xx呎單位是他自己的物業。自然地婚後他供他的樓(因是他名下的物業),我就負責一切其他支出,包括一切你所能想到的....水、電、煤、電話費、上網費、NOW TV費、差餉地租、管理費、停車場費、家中其他所有雜費連有時我興起玩煮飯仔等等的靚料靚餸費用及封利是的錢。當然,我出的錢,我也會負責去買和攞(我們的Office是在不同地點)。亦因為和他結婚,我放棄了攞每月的房屋津貼,不太多,每月大慨萬多元港幣,共十年。當時想落也不覺不公平,可能平時阿爸教落,錢銀不要太計較。

結婚時,由於我們倆人都是再婚,大家都不想大攪。他媽就堅持要送我一件禮物。結果是一齊去選了一個千元左右的不知名石的鏈咀 ,不連鏈的(她和他話事,因說明是禮物,我不好意思要乜要物,誰會要一個7x歲的老人家破費?!自己又不是搵不到錢 ~)。別人沒說我也不好出聲,因我想橫掂我都不大愛戴頸鏈的。因我媽的麻煩,我是先一個星期註冊,後着卦做出門儀式。當天他媽其實也沒有給龍鳳鈪我。我也不太在意,因我媽爸及親戚們都有給我,共有好幾對,影相夠靚便可以了。

以前未搬入呢間屋未開始裝修時我先生俾過key他媽的,因裝修時她有時間可以上去睇睇。但裝修好後,我好肯定我問過我先生有冇俾到新的key俾佢。他說冇。 點解我要咁問係因為他媽在他剛收樓時試過上去但冇關窗,又落雨,整到個地板谷起哂 ,連大門都不能盡開。亦因為呢個原因要起咗一鐽地板換成地磚去解決呢個問題。所以,我肯定我有問到,因不想屋內有其他地方因她而再要裝修!!!!!!!!!!

怎料,婚後沒到幾個月便現形了。

有次星期六我响屋企度沖緊涼(我通常早上沖,但當天睡晏了,便和先生飲完茶後,他去逛街,我回家沖)。他媽(佢話!!!!! 佢有o禁門鐘, 但我沖緊涼是聽唔到門鐘的)以為冇人就即刻自己開門入嚟,坐喺梳化唔出聲。我又唔知屋企有其他人,只係用塊大毛巾包住就出咗嚟,仲直轉去書房check email(唔駛經個廳的)........之後才慢慢抺乾D頭髮。點知佢突然出聲問我嘢,仲走入書房,嚇鬼死我呀 ,因為我冇着衫,嗰時又冇衫喺手冇得着呀 !!!! 之後我狂炳我先生 why gave her keys but didn't let me know !!!! 我即刻叫佢攞番條key啦,但佢一路唔做!!!!!!!!!!

跟住,我公事十分繁忙~掉低了整件事。半年過去了。

再跟住,我懷孕了!!!!!由於我初懷孕時有點麻煩,住了一個星期醫院冇返工。於是有多些時間想東想西。當時我才驚覺......條key還未攞返!!!!! 我即刻叫我先生快D攞番條key,但我覺得佢仲想拖。我見佢咁,曾經認真地想過是否應該落咗個BB佢 ,等BB唔駛响一個單親家庭長大。因為,我覺得我先生其實是完全漠視我的感受,我的存在。我想,我們終歸是要離婚的。我們冷戰了很多天,還分了房瞓多個星期,期間仲要防住唔知幾時會有入侵者。到最後,當然我冇落到。因為他先承認,他有不對的地方。他又送了我一隻細細鑽石介指。這完全跟他平日的"度縮"性格背道而馳。不久,他說不見了key。因為我唔想成日個心囉囉攣,我自己就俾錢叫人換鎖去解決了這件事。

懷孕期間,我時常很累。真的沒有精力去應酬無謂人。甚至連自己生日當天都想早點睡(我時常睡8pm to7:30pm)。當年他媽舊曆生日剛巧同我新曆生日是同一日(坦白講,她的仔女都冇人記得又真是不能怪我,我都不知道是哪一天)。因是我最後一個可2人世界慶祝的生日,我先生都一早說去我們愛去的深井餐廳食飯 。但臨放工他才說,因是他媽的生日(真他媽的!!!!!!!:;pppp: )又是他其中一個已移民但剛工幹經港的哥的生日(關我义事? ),佢阿媽話要和他們食,仲要响我家(也是我先生其中一個哥的家)樓下的酒樓食!!!!!其實連我阿媽都記得我先生的舊曆生日,他媽冇理由唔知我幾時生日。結果,當然真係只和他們慶祝他們的生日啦。當晚有一段小插曲。話說食翅,他媽食食吓話有條綿繩,於是當晚餘下的食物我也沒有食到。

婚後年多, 女兒出世了。而家諗返起,我坐月時, 他媽最叻就係攪破壞。

我請陪月(是我自己俾錢的,唔係佢個仔俾)就話「邊有人陪月陪日唔陪夜踩㗎」(喂!!我已經係請Mon-Sat, 10-6 gor lor wor)。佢死都話要夜晚嚟幫手(大佬,70幾歲人㗎嘞, 同埋, 我係餵人奶㗎,你幫到咩先 ?!)。OK,佢死都話要嚟咪俾佢嚟住吓lor。不過我出咗院嗰晚就成11:30pm後先嚟到,唔駛諗人哋要瞓覺既。我知佢想我哋俾番條key佢, 等佢可以自由出入嘛,但我梗係唔俾佢啦 !!!! 佢都忽忽哋既,11點幾12點嚟到仲同個仔大大聲頃計 (大聲到close埋兩度房門都仲聽到呀)。都唔知佢陪乜x月呀响度。我哋屋企細,只有梳化瞓(我都唔好意思呀,好凍㗎嗰時,佢又死要自己帶被, 死唔肯用我俾佢張羽絨被,凍到佢縮埋一舊咁瞓)。

陪月第2晚(又係11:30pm後先嚟到啦緊係),我女瞓瞓吓喊,應該係肚餓ga la,咁我緊係即刻起身想餵奶。佢就仲快過我抱起我女(好似企直身咁抱),但又唔扶實佢條頸。呢個BB”因條頸冇力而無奈要望天”既情景我相信我呢世都會記住 !!!!! 我即刻叫佢小心條頸呀,佢仲大喝話佢緊係識(明明又冇做)。嬲到我即刻走番上床搵被kam埋喊到收唔到聲 ,仲嚇醒我先生(條死佬仲瞓得著,個女就死得嘞!!!!!)出去睇吓,即刻教(都係教咋)佢老母。之後我緊係叫我先生叫佢唔駛再嚟啦。靠害咩!!!!!咁辛苦生個BB出嚟俾佢害牙,唔係卦??之後既日子不知瞓得幾好,冇人嘈。

個幾星期之後佢就試過日頭嚟。人哋想瞓晏覺就大大聲講野,慌死你瞓得著咁。餐餐嚟親都係咁gor wor,又成日响我個陪月面前大大聲認叻(真係超大聲),又話自己湊過幾多幾多個細路,最細都已經係我先生呀咁。我個女又醒瞓喎,嘈少少就喊ga la。佢同埋D親戚就話”你屋企太靜,所以BB有少少聲就唔鍾意”。又唔知係因為知BB唔鍾意咁嘈,所以先靜D,等佢瞓好D。懶叻咁。

一早都知道陪月星期日唔會嚟,又唔見佢話嚟wor。都係我阿媽後嚟知道咗嚟幫手買餸煮飯至有飯食咋…..之前試過食麥記飽呀,幾型呀,坐月食麥記呀!!! 都唔知邊度有人陪月陪星期一到六唔陪星期日呀…..講吖嘛,我咪係囉。不過好彩係咁咋,如果唔係都唔知點死添呀。

我啱啱生完,他媽就煲咗煲三斑魚湯俾我喎(其實我係唔食魚㗎, 只係唔知點解有咗至可以接受魚)。我其實唔係好想飲(….有陣味呀 !!!)但都係飲哂…..好衰唔衰,臨出院時(即係大約3日後)先有產後講座聽,D姑娘先講話唔好飲三斑魚湯因為同生魚湯一樣唔好!!!! 我傷口埋得唔好都唔知同飲過呢D湯有冇關呀~~

因為我要(算少少緊急)開刀生,傷口又埋得唔好,整咗成6 weeks傷口先埋。所以都冇乜點食薑醋。未生前我諗住廢事煩老人家,話唔自己整薑醋嘞。他媽佢又懶好心話要幫我整。 OK,你要整咪整lor。但佢又話要去我屋企整…….你當我傻ga!!!! 整薑醋要不斷煲吓灘吓ga ma。我大肚lum dum,點去搬嚟搬去成煲薑醋呀。我話橫掂有成3個爐頭,不如放定响一個爐頭上面唔駛搬嚟搬去啦,佢又死話唔駛,咁咪阻住我哋煮飯咁話喎。佢個仔就諗都唔駛諗佢會幫手ga la,咁咪等於要我自己煲。 黐線咩,我要煲就唔駛話去買啦,我識跟食譜煲既係冇個肚嗰時嘛。我媽就聽聞勢色不對,就話同佢兩襯家各自整自己要派俾人嗰D。佢至冇再聲出咋 !! 點知到我生咗,可以食得薑醋時佢攞嚟嗰煲嘢係薑醋水嚟ga 咋(其實仲稀過水,我個陪月都前所未見呀,最後咪又係倒咗)。好彩我阿媽有俾我咋,如果唔係都真係多得佢要自己走出去買呀(八珍要入銀行之類先至可送貨ga)。後嚟我知佢送俾D親戚嗰D不知正常過唔正常呀。而响呢個時候我至知他媽咁衰格,做埋呢D咁既小動作,乞人憎。之後我先生又爆响口知道原來呢個人同親邊個陪月就炒大鑊,但我先生都冇話我聽,可想而知响我先生心目中邊個親D。其實我都係經過測試再測試先敢肯定相信呢點。對我來說,起初這是十分難以接受的。

個女出咗世後,我和我先生的財政獨立都照舊(當然我坐月D補品都係自己出錢買兼出力抬返嚟啦),仲係加埋個女既所有使費(衣,食,行&local HK nanny,因我不信一些跟我不同文化的人去湊我女)。原本都冇乜問題,我搵到又唔介意俾,但我介意做哂所有野同埋我唔出聲佢就唔出聲又唔理!!! 小至交錢,大至個女既大小2便同餵食都係我一個人做哂。返完工仲要返屋企開工,年中無休。仲要幫我先生佢執埋D蘇州屎[用完D紙巾周圍pat,明明成間屋大把垃圾桶(廳、房、書房、厠所同廚房都有)但都唔會dum入去gor wor]!!! 仲要每晚瞓覺都要3點幾俾佢D鼻鼾聲嘈醒。唔夠瞓又24/7…..鐵人都死啦。 仲有,我以前响屋企住嗰時邊駛做家務㗎,我唔係生出嚟要服侍人㗎,如果我終生志願係要服侍人,我以前駛乜咁辛苦讀書呢?我唔介意捱,但要有價值至得囉。人生BB我生BB,生到咁賤我駛乜仲要理多一個人呢? 我問極自己都唔識答。

我是完全相信有報應的。

我卒之坐完月嘞,可能就是到他媽的報應到了。她說呵血尿,之後發現有個乒乓波咁大個瘤响佢個胰臟度。但要睇醫生呢佢D仔就1個2個都唔見哂,就要我呢D外人同佢去睇, 睇完知係大鑊嘢又係我同佢另外一個新抱同佢去搵醫生。如果唔係我幫佢求阿Professor 話好大鑊快D睇佢(阿Professor之後都話唔係個個敢同佢做手術ga,同埋真係very urgent,要立即開刀),人哋飛完番嚟先同佢睇先至schedule surgery既話,佢唔痛死都死咗20年啦。但佢執番條命之後D破壞仍然次次新鮮次次甘。

他媽次次都係星期日朝早8點幾就打電話嚟又呢又囉。明知佢個仔唔到11、12點都唔起身(當然我7am就要醒,否則,阿女食乜?), 次次飲茶就話10點半11點咁。去親飲茶就好似好趕時間咁,自己就一早去到,‘由’佢其他D孫仔狂點野食,狂風掃落葉咁就話食飽。我哋落到去,我只係可以有時間餵飽個女佢就唔理你係咪食飽都好,就話走。我實一齊走㗎,唔通幫佢埋單咩,佢個仔都冇做,點解我要做?我試過叫我去飲茶最多只係食咗半舊牛肉同一舊蝦餃咋。所以我話過以後唔再同佢飲茶。

而因此,我和我先生曾分居了一年。雖然現在又再一起住,但他媽根本沒有知錯。幸而,我和我女已有2年不用和她見面。

但近來我女出了一些事,那些人便想走回來,還妄想當什麼事也沒有發生過。可能麼?

其實為咗呢個女人既事,已嚴重影響我同我先生的婚姻(如果仲有的話)。我們註了冊大概7年,我女現在5歲但我和我先生已有6年不是正常夫妻了。我覺得,一日不能走出魔掌,一日都不能有平安。我先生到現在都不能接受他媽的不是(經過這麼的多事而他竟然仍然可以根本沒有話過他媽一句!!!!!!!!!!!是要等她再做,等我和我女再受傷害嗎???超變態!!!!!),我亦對我和我女所受的傷害不能抓到一個平衡點(要我當沒事是沒可能的了)。大家的觀點有極大分岐。但我真的不想自己再不開心下去了。再等下去等他醒也只會是奢望,我不會有平安。這樣看來,我們要分開是必然的事。所遺憾的是我女終歸要在一個單親家庭中長大。其實,跟一個知之而又不知自己的家是在那裏的人一起是很累的事。女,對不起。

可能在外人眼中,我先生跟我是很好的一對。我自己起初都被騙了。在他眼中認為對我很好的什麼什麼禮物很是貴重,很是有心思。但其實全都是(他自己也說)用來補賞我的!!!!!!!!!! 其實為什麼要補賞?如果這份禮物不是要補賞什麼的,那份禮物不是要補賞其他的什麼的,我是否會是什麼也沒有的呢?還是其實仲要嘔突??有沒有想過一開始不是賣了我和我女豬仔,便一切都不同補賞麼? 有沒有想過,有些事有些情是不能補賞的?我也想買同樣的東西給你,讓我也整整你媽!!!!!!!!!!!!!!我想我也有能力付出這些金錢。

佢老母係寶,人哋阿媽係草。雖然我阿媽係煩,但我媽起碼對人冇黑心,冇存心害人。

唯一的好彩是我唔駛靠佢哋養,如果唔係就真係賤過地底泥呀!!!!

有果必先有因。早知今日,何必當初?

伯爵府

我想知甘點解你同距分開左之後仲返去?

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

睇哂!

你話你係專業人仕,月入幾萬,有高學歷,但寫既嘢文筆不通,我真係睇咗好耐先可以睇得明七、八成呀!

我覺得你唔應該咁輕言離婚,你都離過一次啦!你想嫁第三次咩?

就此文睇嚟,我唔覺得你奶奶有咩問題,反而覺得你係個難相處同計較既人!

就以你生日,咁啱又係你奶奶同你大伯生日,咁一齊慶祝我唔覺有咩問題,係你小題大作!唔通要你老公唔好同佢媽慶祝嗎?

你奶奶有病,又話人哋有報應,佢做過啲咩事?殺你父母嗎?要講到係報應咁大件事!

你老公唔問佢媽攞返屋企條key又話想離婚,我覺得你唔識尊重婚姻囉!

我睇唔明你要分居既原因,就我睇到既,好似話每次飲茶,你奶奶一早到,其他人都食飽哂,你先到酒樓,佢哋想結賬時,你先啱啱餵飽你個女,你食得好少嘢,佢哋就話要走,好似等你去俾錢咁,唔等你食完嘢先,因為咁,你就要同老公分居一年多,如果我無理解錯,你個人真係好小氣囉!

你好想你老公認同你,想佢覺得奶奶有錯,但佢無理你,你就唔開心,咁你想你老公點做呢?要佢迫佢媽同你道歉嗎?

你想婚姻美滿,係應該改善同你老公既關係,你哋好,你囡囡都會過得幸福同開心好多!唔好再諗咁多無謂嘢去同你老公同奶奶計較啦!

男爵府

睇完你既故事,覺得你奶奶都唔係咁難頂者.都係小問題黎.你同你先生就因咁小既事而分開,真係覺得好可惜!

男爵府

有時我覺得一家唔知一家事, 好難話樓主係岩定唔岩, 如果係我, 我同C6講左咁多次唔想99 keep住條key, 而C6又話會問99攞番, 但係最後又無做到, 我都會好嬲, 唔單上嬲99, 都好嬲C6..

有時d積怨就係咁慢慢累積番黎, 好似我咁開頭同99住, 住左2年都無事無幹, 到依家有左bb, 好多野佢講多幾句我都唔係好順耳~ 我同c6養左隻狗仔, 佢係家狗我地都無帶佢出街, 自從99黎左帶佢出去散步之後, 就野左d皮膚病番黎, 我地用左好多錢同佢醫, 醫左成年都唔好~ 醫生都話唔好帶佢出街, 唔好食d立雜野, 而且我有左bb都同c6講叫99唔好再帶狗仔出街, 99都話明白~ 但係有一日我放工早左番屋企, 62話99帶左狗仔出去散步, 我當時好嬲~ 講又講過, 又話明白, 一陣有病又嘈住我地要帶狗仔去睇醫生, 我忍唔住打比C6, C6就即刻問99, 99話會同佢沖涼~ 如果沖涼係得既, 醫生就唔洗千叮萬囑叫我地小心佢d飲食, 唔好帶佢出去野菌~

所以我覺得樓主唔係1,2件事, 而同C6關係差, 個女都5歲, 當然積埋好多野, C6又好難做, 不過我都覺得可以既就同C6好好傾下, 99都唔會係度好耐, 當為左C6/女女, 對99好d~

大宅

雖然樓主講左好多99問題, 但都不是大問題, 係樓主唔識處理, 好似飲茶, 試過一次冇野食又趕住走, 以後唔好去囉, 冇咩所謂.

你99都70幾歲,好話唔好聽仲有幾多年命, 咪就下佢, 練下自己eq.

你老公都唔差, 會送禮物比你, 我估佢係唔識氹人, 只識講係補償你, 但你要欣賞佢呢份心意, 唔係再挑剔佢. 唔係好多c6會咁做架.

你冇請工人咩, 點解 "..仲要幫我先生佢執埋D蘇州屎[用完D紙巾周圍pat,明明成間屋大把垃圾桶(廳、房、書房、厠所同廚房都有)但都唔會dum入去gor wor]", 呢d野有工人就解決左.

子爵府

好媽媽勳章

家家有本難唸的經...邊個O岩...邊個錯唔重要...最重要你奶奶唔係你生命最重要既一部份...點解要為左你奶奶...攪到要分居...離婚...你比好多人好好多...唔係同你奶奶一齊住...你只係同你老公生活...有陣時同奶奶見面...都唔可以容忍佢...包容佢...因為咁...令到小朋友要係單親環境長大...有陣時你想你奶奶對你好...咁你有無對你奶奶好...你奶奶年紀都唔細...佢都想有人尊重佢...佢比好差既薑醋你食...但係就比其他人好既薑醋...你有無諗過點解...就係佢同你一樣諗法...你對佢唔好...佢亦都唔會對你好...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

樓主,我都覺得你好小氣同你好斤斤計較

民房

多謝大家的意見。

或者我真的言詞表達得不太好,因可能平日大多只用英文寫信,看不明的人請見諒。很多中文我是識講但唔識寫的,所以要用很多時間去找出我想寫的那個字。

其實我打出來都只是想釋放一下我的壓力。同埋,我諗局外人可以比我能更公正地去睇成件事,或者可以令我個心冇咁頂住頂住。

可能我沒說得很清楚(而事實上都不能全打出來),其實我家是沒有用賓賓或印印姐姐的,亦沒有任何長老可以幫到手。而保姆都只是日間我返工時才來的。晚間我是自己一個湊女的,我返工後我先生以前是很少幫忙的。反之,嘈住我瞓、隨他媽搗亂等等,這些在我方面睇就係害緊我哋同埋根本就係俾個氹我去踩既事呢,他就樂此不彼地去做。

我們沒有去請賓賓或印印姐姐的原因是他媽一開始很決斷地要幫我哋湊女。現在回想起,當年當然唔應該心軟應承她。但當時的我心中還信他是站在我那邊的(不問自開門事件已發生),我忍,所以他說可以我便沒有太大反對。相比起報紙上的兒個案,我想始終是自己人,應該不要害我女卦。還有的是他哥哥一家跟我家很近,有要事也有照應。所以我們當年沒有搬大一點,也沒有賓賓或印印姐姐。怎料原來有這麼多我不知的故事呢?結果給他媽打亂了陣腳。幸好,我請的陪月很可靠,可以用至我女4個多月大。但他又嚴貴,要賓賓。請了我又發覺她不可靠,9日後我炒了她。之後都因為他媽的病而一路只請本地姨姨湊女。其實我家根本真的不能容下一個姐姐。連瞓地下都沒有位置給她呀。他的東西比我還多,其中一對Hi-fi的喇叭比小孩還高。我都要掉很一些衫去俾位我女的衫。他一點也沒有做。

其實,我未生時已想餵人奶。當時也已在想,咁他媽怎樣幫呢?她斷不能代我餵吧?!是要我每天駛車去她家餵奶?! Ridiculous!!!!!!!!在冇得選擇下我出聲希望他媽能來我家湊,可方便我一下。我想就算每天車她回家也可以吖。但她拒絕了,我和她明言,要餵人奶不是你可以代我做的,她即時dead air。我即時想到的是,c了,決不能讓我女俾佢湊。由於當時都快生了,我想什麼都不能做了,唯有見一步行一步睇吓點囉。結果,沒有她,我堅持餵人奶堅持了6個月。

講開餵人奶,她媽還有一件事原來我沒說。我臨生之前,恥骨移了位,行每一步都痛得不得了。生完之後都行得不好。不過好彩不用柺杖話說有一天她來我家,我坐在廳中的梳化,我女要飲奶。我不想行便想坐在梳化餵。當時只有他媽,我陪月姨姨,我和我女在家。陪月姨姨在廚房工作。他媽本來是在廳中其他位置浮游,又大大聲和陪月姨姨哂命中。但一見我要餵奶,即時扛張凳仔去我對面坐,係對面坐,係都要望住我餵奶呀,仲牛咁眼ga!!!!!!!!!!咁我冇辦法,咪唯有照餵,佢要睇就唯有由佢睇囉。加上上次那單,你叫我怎不能想她是超變態呀~!~!!!!!! Help!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 大豬既老婆 於 10-3-12 11:12 發表
我想知甘點解你同距分開左之後仲返去?

分開住的那一年,可能大家分開住,我又睡得好好多,個人冇咁易炆,大家開始比較有溝通。他答應我及我女以後不用和他媽再見。而因我所租住單位的業主要一年生約完時收回單位自住,當時是聖誕節,於是順理成章我和我女搬回跟他一起住。搬回初頭他媽有3日唔埋2日就打電話嚟。於是我們又不時有argument。我都很後悔搬回來。

至於有人說一起慶祝生日咪一起慶祝囉。Sorry,人哋係慶祝他媽及他哥的生日呀,冇我份ga。不要想當然啊!!!!!!!!!

這一切一切都令我倆行了不同的路,(就算他不承認也好,我認為是)骨排效應下做成了今天的一切。今時今日,當我知道他其實一直沒有承認過他媽的錯,(因為錯就要認,打要企定),我點都應該心死啦。我很累了。我唔想成日要防住防住呀,我點知他幾時又俾他媽嚟單整我和我女既事吖?

原帖由 beagledog 於 10-3-12 15:21 發表

雖然樓主講左好多99問題, 但都不是大問題, 係樓主唔識處理, 好似飲茶, 試過一次冇野食又趕住走, 以後唔好去囉, 冇咩所謂.

你99都70幾歲,好話唔好聽仲有幾多年命, 咪就下佢, 練下自己eq.

你老公都唔差, 會送禮物比你, 我估佢係唔識氹人, 只識講係補償你, 但你要欣賞佢呢份心意, 唔係再挑剔佢. 唔係好多c6會咁做架.

你冇請工人咩, 點解 "..仲要幫我先生佢執埋D蘇州屎[用完D紙巾周圍pat,明明成間屋大把垃圾桶(廳、房、書房、厠所同廚房都有)但都唔會dum入去gor wor]", 呢d野有工人就解決左.

咁我又真係冇試過一次冇野食就以後唔去,頭一次真係乜都冇得食ga,都有試咗幾次confirm咗嘞至出手嘅。我咁樣幫他媽求教授早D去睇佢個症,幫佢執返條命就就其實唔係想佢死啦。

原帖由 onon1022 於 10-3-12 15:31 發表

家家有本難唸的經...邊個O岩...邊個錯唔重要...最重要你奶奶唔係你生命最重要既一部份...點解要為左你奶奶...攪到要分居...離婚...你比好多人好好多...唔係同你奶奶一齊住...你只係同你老公生活...有陣時同奶奶見面...都唔可以容忍佢...包容佢...因為咁...令到小朋友要係單親環境長大...有陣時你想你奶奶對你好...咁你有無對你奶奶好...你奶奶年紀都唔細...佢都想有人尊重佢...佢比好差既薑醋你食...但係就比其他人好既薑醋...你有無諗過點解...就係佢同你一樣諗法...你對佢唔好...佢亦都唔會對你好...

咁我又真係諗唔到我對佢唔好囉,所以先覺佢係立壞心腸做事囉。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

第一次離婚時, 興幸自己甩掉了裙腳丈夫, 但為什麼要再嫁給愚孝仔? 我諗你最錯的是沒有為自己同個女爭取幸福, 你認為99同老公都對你兩母女唔好, 點解仲要俾機會佢地去傷害你倆? 以你的高學識同專業, 會對權利、義務無idea嗎? 有些事錯過了就錯過了, 你要放開一點, 釋放自己啦.
我覺得離婚沒大不了, 你絕對有能力照顧自己同個女. 從今起你要為個女著想, 好好計劃兩母女的未來. 努力加油.

大宅

如果因為奶奶不好而同老公分開都幾可惜. 看你的不開心, 是由很多事情積下來先會返不到轉頭. 人有緣結婚生兒育女本來是幸福的事. 相信這裡有不少人都遇到唔多識湊bb的奶奶都好希望老公會站在自己那邊, 但其實他站那邊都不成, 裡外不是人.你不滿你老公的地方,大家有沒有傾過? 相似的事,好多人都遇過, 你肯定他是不覺得他媽有問題而這與他愛不愛你有什麼關係? 相信你要將兩件事分開想先會悉懷,正常大多數的人都會幫親人尢其是自己媽媽. 你堅持他錯要他認, 相信辛苦的會是你自己, 她媽媽無論好人壞人,她做的事都不完全關你老公事, 當然他可以做得好一點而令你不那麼嬲. 女兒要在單親環境下長大不是最大的不幸, 而是女兒要在一個不開心的環境下長大,因為你不開心, 多多少少會影響她, research顯示離婚是導致抑鬱的其中一個原因,如果你看到research 的數據相信Dr Martin Seligment 書中說過如果你看到那些數據,知道離婚對兒女將來抑鬱的影響之大,成人們都最好忍一時之氣. 有空請看一看他的書,希望你心解決到心結.

http://search.books.com.tw/exep/prod_search.php?cat=all&key=Martin+Seligman

水晶宮

我地呢d外人唔會明當中係咩程況…
不過或者睇在你99佢都 7十幾歲…
唔好為左第2個人 同老公嗌交… 大家有咩好傾… 叫佢都幫下手屋企既野 希望咁樣會令你好過d!

侯爵府

Your story really long ah. I can tell you must be so stressful and tried to taking care of your family and child.

I think the most promble is your husband did not share the job with you. He should do some housework and taking care of the child.

I don't think your 99 is too bad. But since you don't like your 99 come to your house so often. Your Husband should told his mother not to come.

Can you really talk to your husband how you feel again if he still wants to keep the family?
:-D :-D :-D :-D

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

見到又講開...中國"驚蟄"前個日...
我99食食下飯係度講:聽日"驚蟄"喎~
跟住我c6就同我講:呀媽問你呀?
我心諗+口講:咁點呢?
99:打小人囉!!!
我:乜你地有小人咩?(你地包括:99+大伯+c6+姑9)
大伯:有呀~
我:咁咪就係你地問題囉...如果一個人令到你地要打小人,佢一定對你好重要;但係如果嗰個人"吱你你唔笑 打你你唔嬲"個時,根本對你冇影响同埋你唔會在乎佢...況且lee d咁嘅人要為佢嘥錢...無謂左囉~

跟住繼續食飯

其實我係乘機彈我個姑9...因為我對住佢真係"吱我我唔笑 打我我唔嬲":;pppp:

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

真係好長吓Wor, 首先樓主成日講同C6財政獨立, 分得好清楚, 難聽D斤斤計較, 似同屋主多過兩夫妻. 搵到錢大晒未, 健康家庭先最緊要. 成日話為個女好, 唔覺wor. 最後要明白, 99始終唔係亞媽, 唔係因為你C6, 你根本唔識呢個人, 古今都有云啦, 婆媳關係一向都難攪, 你讀甘多書, 點解唔去解決佢, 反而去逃避呀?????????????????????

大宅

樓主,
你兩公婆有$,十幾萬一個月,為何不買一個千幾呎的單位?可以請賓賓或印印幫忙了???有錢都這麼斤斤計較???何必呢???

現在樓主自己做到家務做到轉牛角尖,樣樣怪C6,99。特別係99, 我到現在都看不到99同對你兩母女唔好的地方,都係小事, 其他的媽媽的99大把更離譜???更極品???

樓主你搵到錢??大晒未????你以為人人都要似你嗎??

你知否一個家庭係要付出之於,還要包容,要互相珍惜???

看來你都是象牙塔裹的讀書人了?

人情世故???你唔知,亦唔曉?

為了你個女, 去學下了, 大個了。
Share

伯爵府

其實我都睇唔明, 700呎都好大下, 點會容唔到一個工人.......

不過既然你都決定左離婚, 咁希望你新生活愉快啦, 以前的事當係呻下就算啦.

樓主, 如果打中文咁辛苦, 你不如打英文囉, 我估好多媽咪都識睇既.

男爵府

我好明白"針唔吉到肉唔知痛",因為樓主同我有d相同,不過我唔係專業人士同高收入,但我都有呢個想法有一日一定會行!
其實樓主唔係同c6計錢,只係想講佢對c6所附出係好多包括金錢!
對佢99已經好好,連睇醫生都無人肯去陪99,係樓主請假去陪去緊張求教授去早d醫99!而佢99就無當過佢係自己屋企一份子,真係外人囉,所以好心淡!坐月時唔幫手仲係到攪住晒,應成咗又做唔到,攪到你一鑊咁,佢咪變得好重要囉!
而且希望c6會對自己個女附出,反事已呀女維先,但係c6仍然只係想自己先(自私到極),所以對c6更加唔順眼!
希望你同女女有愉快新生活!

大宅

好媽媽勳章

終於睇完啦真係好辛苦

首頁

尾頁

跳至