跳至

首頁

尾頁

大宅

大橋街市有一檔自稱 浸會大學認證的有機菜檔, 原來是掛羊頭賣狗肉的. 最近被海關查出是售賣假的有機菜, 詳情睇下下面報導.

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100313&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=13816100

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ginnytsim 於 10-3-13 13:39 發表
大橋街市有一檔自稱 浸會大學認證的有機菜檔, 原來是掛羊頭賣狗肉的. 最近被海關查出是售賣假的有機菜, 詳情睇下下面報導.

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100313&sec_id=410 ...

頂...咁我咪俾佢搵咗笨...

男爵府

好媽媽勳章

即係邊檔? 我都係向大橋街市買個播. 檔主話係大棠有機菜場取貨的.
唔該報料假個檔近邊?

男爵府

畀面勳章

我估係有個後生仔果檔以前我都有幫佢買,後來佢d貨唔掂,試過買咗返屋企,發現好多都黃咗感覺有d揾笨

原帖由 goldlion 於 10-3-13 21:47 發表
即係邊檔? 我都係向大橋街市買個播. 檔主話係大棠有機菜場取貨的.
唔該報料假個檔近邊?

大宅

係咪肥仔果檔, 如果係我都俾佢搵咗笨半年有多...好彩只是一星期入一次貨. 呀仔無禁慘...其實都好奇怪.佢D野好靚.吾似有機....

大宅

噢~原來係為冒, 真係太過份, 呃錢都算啦, 食壞人咁點算呀

男爵府

好媽媽勳章

如何係肥仔果檔, 我都比佢搵咗笨!

洋房

This young man deceives me for almost 6 months. I went to the market this morning and his place was closed. So, I think this young man is the same person in the newspaper.

大宅

原帖由 tww1229 於 10-3-13 22:33 發表
我估係有個後生仔果檔以前我都有幫佢買,後來佢d貨唔掂,試過買咗返屋企,發現好多都黃咗感覺有d揾笨

咪係肥仔果檔囉. 我之前都有幫佢買菜, 後來無再幫親啦! 因為同你同一遭遇

大宅

原帖由 UKCB 於 10-3-13 23:43 發表
噢~原來係為冒, 真係太過份, 呃錢都算啦, 食壞人咁點算呀

好無良!

男爵府

畀面勳章

如果係個肥仔個檔,我雪櫃重有佢d 波菜同菜芯....岩拎黎睇真下,佢d 菜真係好靚,放左三日都唔爛既,一d 都唔似有機,我反而信d 婆仔個D 菜係有機,人地個d 菜芯好幼,d 葉有洞,又多花...波菜人地婆仔種個d好幼細條,佢個d 同隔離菜檔d大陸菜無分別...我一直都奇怪...點解佢可以種到薯仔出黎

禁止訪問

伯爵府

其實有d菜檔話賣本地菜唔係全部本地菜架, 佢有一部份係(但唔多)但有大部份都係大陸菜架, 我都見過有d菜檔係有部份係賣本地菜架, 睇下你識唔識睇啦...仲有呀, 係街市門口擺檔果d婆仔有大部份都係賣大陸菜扮本地菜(esp. 菜心), 反而賣"九杞"果d婆仔100%係賣本地自己種(我指"九杞")......我買菜心十次有八次都比果d婆仔呃(我奶奶識睇因為佢以前種菜), 所以我放棄買菜心改買其他菜....

伯爵府

唔記得講添, 向d 婆仔買菜係安全d, 可以講佢地自己種的菜都係有機菜(無落農藥), 一來佢地唔識用農藥二來佢地係自己種來食但食唔哂拎出來賣架 (我指大部份), 係元朗真係找唔到有機菜檔, 退而求之我地屋企都係買婆仔菜, 依家我地屋企直接去婆仔的田買菜添呀(佢地係交去city super, three-sixty架).

你地唔好問我係邊度買, 因為我唔係買手, 我唔識路去又唔知係邊度(果田係邊都唔知), 個個星期接到婆仔電話就會搭車落去拎架啦..

禁止訪問

男爵府

原帖由 SzeSea 於 10-3-13 23:09 發表
係咪肥仔果檔, 如果係我都俾佢搵咗笨半年有多...好彩只是一星期入一次貨. 呀仔無禁慘...其實都好奇怪.佢D野好靚.吾似有機....

我記得上年有一日下午買送見佢比幾o個衣著正齊西裝友(有男有女)係個檔口放晒d數字卡係d菜到又影相,我故當日o個d西裝友可能係海關

男爵府

好媽媽勳章

真係肥仔...我比佢騙咗幾年添呀!!!!!!!!!!
諗住好日都唔煮餐飯(一個月1-2餐自己煮), 貴d都無所謂...點知....唉...被騙, 上個星期先幫襯完佢...

原帖由 Ioubb123 於 10-3-15 22:23 發表

我記得上年有一日下午買送見佢比幾o個衣著正齊西裝友(有男有女)係個檔口放晒d數字卡係d菜到又影相,我故當日o個d西裝友可能係海關

男爵府

畀面勳章

呢幾日行過仲見佢有開檔,好心佢la呃人禁耐,セ都夠la,仲想呃人到幾時,
呢d奸商好快d摺埋la

男爵府

畀面勳章

究竟有幾多人識食有機菜,以我所知肥仔所賣的菜全都是有機菜,其實你只要吃過一口肥仔的菜,;都應該分得出何謂有機菜.如果唔好食,各位姊妹又點會幫襯咁耐..如果肥仔個招牌唔打有機菜,我諗我都繼續幫襯佢買菜..(我同肥仔並冇關係,只是路見不平..)

男爵府

畀面勳章

以你你知肥仔所賣全都是有機菜?

但現在海關查出佢果d,並不是有機菜,

你話信邊過丫,我就信海關

我想問下有機菜係以好唔好食去分咩?

p.s.我同肥仔唔係有仇,不過事實擺在眼前

原帖由 媽媽婆婆 於 10-3-18 16:05 發表
究竟有幾多人識食有機菜,以我所知肥仔所賣的菜全都是有機菜,其實你只要吃過一口肥仔的菜,;都應該分得出何謂有機菜.如果唔好食,各位姊妹又點會幫襯咁耐..如果肥仔個招牌唔打有機菜,我諗我都繼續幫襯佢買菜..(我同肥仔 ...

首頁

尾頁

跳至