論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

雖則不應以貌取人,但佢咁嘅樣都幾嚇人,自問接受唔到。

我係唔係太古老石山呢?

子爵府

原帖由 sab2006 於 10-3-15 15:35 發表

我係唔係太古老石山呢?

其實我都有呢個問題....
因為我都見到我屋苑呢度有個咁既工人, 染金毛, 剪到個頭好型(即係每朝起身一定要gel到企直), 仲要耳仔有十幾廿個耳環, 個鼻都有個環....

我都唔想對佢地有偏見, 但係我就真係接受唔到呢d咁ye既人做我工人law...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好講金毛, 穿環, 剩係嗰條拖地褲我已經接受唔到了, 上次見個印, 我同佢講做嘢時唔可以着啲長到拖地o既褲, 我老公即時望下工人, 佢真係着緊嗰啲褲. 着到咁, 落一落街去一去街巿, 乜垃圾都掃返嚟啦! 仲旨意佢執好我間屋?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

佢地見工係唔會咁著架,當你地請左佢地之後,簽左約,佢地放假先係咁~
如果你地平時見到佢地都係咁著或gel頭
,多數都係佢地老板唔響屋企睇到,佢地咁著佢地老板根本就唔知,佢地返到屋企見到佢又係另一個look~~~

我屋企件印都好算in,簽佢時講明無得染髮,口環佢都有穿,但平時響屋企我講明唔準帶,gel頭只可以佢放假先講到明架~

我老公都帶耳環(一邊3個),所以工人穿多個我都無乜所謂,頭髮短重好,唔使等佢成日偷用哂我d洗頭水~~~

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

呢個問題大部份印尼人都係咁著(佢地咁覺得好型喎~),但
我講到明,佢地放假,返到屋企入屋前要摺起褲腳,然後入到屋要換褲的,呵呵~

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-3-15 16:05 發表
唔好講金毛, 穿環, 剩係嗰條拖地褲我已經接受唔到了, 上次見個印, 我同佢講做嘢時唔可以着啲長到拖地o既褲, 我老公即時望下工人, 佢真係着緊嗰啲褲. 着到咁, 落一落街去一去街巿, 乜垃圾都掃返嚟啦! 仲旨意佢執好我 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 angelfan07 於 10-3-15 16:12 發表
我講到明,佢地放假,返到屋企入屋前要摺起褲腳,然後入到屋要換褲的,呵呵~

所以我最後都係請返賓.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

係呢~我想問,我一向用開印的,但今年我想轉賓賓~
你覺得賓易control嗎?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-3-15 16:14 發表

所以我最後都係請返賓.

禁止訪問

象牙宮

原帖由 angelfan07 於 10-3-15 16:15 發表
係呢~我想問,我一向用開印的,但今年我想轉賓賓~
你覺得賓易control嗎?

唔容易, 因我未請過印, 我怕麻煩, 如佢哋有啲要拜神, 又要唔食嘢, 有啲又唔食豬肉(我哋主要食豬肉), 又見唔啱印, 所以先請返賓.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我囡yr8,依家呢個用左兩個約,10月到期,其實佢都ok的,不過......哎.....公一份,婆一份,請佢都hk$3580,再用又要俾埋長期服務金,我10年都未去過旅行,梗係想節省~~~~
諗住想轉賓賓囉~~~~

依家好多印都食豬肉架啦,我之前用過3個都食的~

複式洋房

同意你所講嘅要睇吓個姐姐為人係點,群 d 咩人,呢兩點好重要,佢係唔好嘅,你對佢點好都無用。若果佢群 埋d 九唔搭八嘅人仲死多兩錢。神仙都難救!好似我個姐姐咁!
天真到同我講話轉新工,若果新僱主中途唔用佢,佢唔駛俾$9000 agent fee 喎,有無咁筍呀?

原帖由 ahusband 於 10-3-15 16:18 發表

你估係玩具狗仔咩.. 邊有得就咁講話印同賓邊類易 control 架,係既話"唔易 control" 既個類老早無晒人請喇...

呢 d 都係要睇佢個為人係點,群 d 咩人, 你點對佢,你既運氣,etc. ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 angelfan07 於 10-3-15 16:12 發表

我就唔知係印or bun, 近排在街都經常見到, 我真係接受唔到, 因為家中有小朋友, 真係怕有樣學樣, 所以我一定會同佢講, 或炒佢地......

大宅

I have one and will fire currently. Cannot afford to see that look outside my house, my maid gel hair and spray perfume when go out to market or pick up my son. I told her not to do it during working hour, but when I am not at home, she always do that, my mother-in-law is stay at home, she said she cannot stand her anymore.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sab2006 於 10-3-15 15:35 發表

我係唔係太古老石山呢?

我都想知點解有僱主接受到???
有日我係元朗仲見到2個咁打扮既人係條街度濕吻,玩晒脷個隻,表演咁,真係嘔電.查實police可唔可以郁佢公眾地方行為不檢呢???

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆 14# sab2006 的文章

呢D人在Agency一見已經唔使同佢講野了. No matter Agency 話點好,都無用.

男爵府

好媽媽勳章

好彩我個印只是著t-shirt牛仔褲,重有佢食豬肉咖,雖然佢做野一般,我都覺得賺左咖喇!

珍珠宮

畀面勳章

I cannot accept such "style" too, so I now hire Philippine maid

大宅

印都唔一定咁樣既.我家姐姐好端莊.
話時話,尋日先見個金毛半男半女既印揍小朋友放學.唔係淨係打扮問題,e d金毛印個格真係好衰,唔明d家長點能夠比自己既仔女跟住個咁既人.
原帖由 SandyWu 於 10-3-16 01:31 發表
I cannot accept such "style" too, so I now hire Philippine maid

首頁

尾頁

跳至