美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sofina is good

水晶宮

係呀~原來日本都冇tim la, ng g d質地有冇變
原帖由 baby_jkk 於 10-3-18 11:46 發表
rise 己經冇再出啦, 而家係beaute 代替咗rise.
我用緊都係beaute這條line spf 50果隻防晒.
你可以上佢個hk website睇吓beaute 同 hada 這兩條line的分別.

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

其實係重有 rise 的時候, 我冇咩點用, 因為之前唔多著重防晒, 而家生咗bb就開始用, 因為斑多咗好多. 以我所記得, 質地同以前差唔多, 都係好清爽. 搽咗之後唔會覺得塊面好似有層膜咁.

原帖由 0120 於 10-3-19 09:54 AM 發表
係呀~原來日本都冇tim la, ng g d質地有冇變

水晶宮

敢都好d, 最[旨怕lup, 等我買黎試下先, 但其實洗ng洗SPF50度敢高呢??
原帖由 baby_jkk 於 10-3-19 10:13 發表
其實係重有 rise 的時候, 我冇咩點用, 因為之前唔多著重防晒, 而家生咗bb就開始用, 因為斑多咗好多. 以我所記得, 質地同以前差唔多, 都係好清爽. 搽咗之後唔會覺得塊面好似有層膜咁.

...

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

佢都有spf 24, 但質地反而冇spf50咁清爽喎, 你去counter 試吓就知架啦.

原帖由 0120 於 10-3-19 11:44 AM 發表
敢都好d, 最[旨怕lup, 等我買黎試下先, 但其實洗ng洗SPF50度敢高呢??

複式洋房

回覆 20# baby_jkk 的文章

由於我皮膚好乾,用sofina都唔係好得, 而家轉用左GUINOT 都OK (用左8個月左右).

水晶宮

係~我arm arm去試過, 不過覺得洗ng洗用到spf50姐

原帖由 baby_jkk 於 10-3-19 14:53 發表
佢都有spf 24, 但質地反而冇spf50咁清爽喎, 你去counter 試吓就知架啦.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 appleyuen 於 10-3-16 05:41 發表
sofina

禁止訪問

睛靈勳章 BK Milk勳章

複式洋房

原帖由 janetlam74 於 10-3-17 09:38 發表
SOFINA我見有好多分類......
RISE/BEAUTY/HADA......有乜唔同???

beaute代替咗rise, 而hadaka就取代咗very very, beaute有分兩條line, 分別有fresh同moist, 我啲朋友個個都話moist太立啦, 只係適合冬天好乾燥嘅日子用, 所以佢哋大多數用fresh, 至於我自己係用取代very very嘅hadaka, 因為我啲皮膚比較油, 就算冬天都係用佢, 而且hadaka比very very多咗保濕功能, 所以冬天都唔覺得好乾, 夏天又好清爽, 而佢哋又分有spf24同50, 視乎你想唔想五六個鐘之係要補查一次囉, 我就鐘意spf50可長達十小時, 當然我唔信佢哋真係可防哂咁耐啦, 有需要我都响七八個鐘後會補查一次, 而佢哋兩隻都唔駛特別用落妝產品, 好似平常洗面得架啦, 除非你用佢嗰隻講明可以用嚟游水嘅prefect UV spf50先要特別卸妝。如果你唔知用边隻合適啲可以到專櫃問吓, 睇吓啲小姐可以唔可以比啲sample比你試吓

民房

我都係用sofina, 好好用, 由SPF24用到去SPF50, 用左好幾支啦!
但其實最好係以前張栢芝賣廣告果隻, 唔記得個牌子名... 橙色樽架, 但點知用用下佢再唔係香港賣...

民房

回覆 1# 黑白灰 的文章

SOFINA LA...又唔貴

大宅

Sofina既Rise真係好好用, 但自從佢無出, 我轉左用beaute就敏感, 之後用shisedo anessa都好好, 我岩岩買左新出支SPF 30++, 未用呀

伯爵府

甘chanel防曬好唔好用?

首頁

尾頁

跳至