自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

小女今年四歲半, 學珠算已七個月, 不過最近發現佢掌握唔到十位數的加減及指法...
我想問...
1. 你們小孩能自己做珠算功課嗎?
2. 如要協助, 情況係點呢?
3. 我自己都唔識珠算口訣, 怎可以幫助她?

可能對於十位數運用佢不太懂, 所以漸對珠算學習提不起興趣, 我該如何幫助她?

有冇有經驗媽咪分享...

男爵府

我個仔學左半年,剛足6歲

1. 你們小孩能自己做珠算功課嗎?....可以

2. 如要協助, 情況係點呢?....暫時只係試過學2位數果時成日唔知點加9粒珠,只係話比佢聽加9等如減1加10,亞仔話老師話第二行既珠係媽媽

3. 我自己都唔識珠算口訣, 怎可以幫助她?
我見亞本珠算作業有d概念題目同有d歌(口訣),我見亞仔成日唱歌咁唱

老師話小朋友一定要識1-10既組合..例如7既朋友係3,6朋友係4.....
我個仔依家教緊唔用算盤

大宅

好媽媽勳章

有關口訣, 你有冇資料可以給我?

大宅

好媽媽勳章

我覺得小女現時學珠算的課程不好, 想找多些資料協助她, 不想她放棄學習~
課本又沒有口訣讓家長協助在旁協助, 有時連大人都唔明白, 如何教她??

珍珠宮

關於口訣, 我見阿仔本書有寫, 不過老師教得得意d, 例如本書係咁樣寫: +7=-3+10, 佢會背: +7不够用減3進10; 又如: -9=-10+1, 佢會咁樣背: 減9不够用, 減10背後加1. 阿仔而加學2位數加減, so far 我都協助到佢.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

好媽媽勳章

kikiboy, 謝謝你的資料~

大宅

若小朋友在家做功課有問題,我太太會下次放學時問老師(自己揍小朋友)。
我個小朋友學過兩度地方,兩度既口訣都有唔同,雖然我小朋友遇上不如意都會發脾氣同唔想做,但係都要臣服係我地淫威之下,當然,遇有困難會和他一起解決和問老師。

子爵府

小兒(4YR半)之前都有你說的問題,
又係學左半年,一到+10位問題就來
我又係要問TEACHER拎口缺
佢會比一張係如何教小朋友的
因我說我都不明白,在家點教??
咁再下去...只會學不成...放棄..
我地家長要主動D問MISS先得架

子爵府

原帖由 doleeme 於 10-3-16 12:36 發表
若小朋友在家做功課有問題,我太太會下次放學時問老師(自己揍小朋友)。
我個小朋友學過兩度地方,兩度既口訣都有唔同,雖然我小朋友遇上不如意都會發脾氣同唔想做,但係都要臣服係我地淫威之下,當然,遇有困難會和他一起解決和 ...

HAHA,很同意,我仔都係咁,
但我唔會咁易比佢話唔想學就唔學

大宅

好媽媽勳章

"咁易比佢話唔想學就唔學"...就係因為呢個原因才在這向各人請教~

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

口訣就係:
加1=加10-9
加2=加10-8
加3=加10-7
加4=加10-6
加5=加10-5
加6=加10-4
加7=加10-3
加8=加10-2
加9=加10-1

減1=減10+9
減2=減10+8
減3=減10+7
減4=減10+6
減5=減10+5
減6=減10+4
減7=減10+3
減8=減10+2
減9=減10+1

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想俾個女學珠心算, 佢現在5歲, 想請你們可否send d 有關珠心算班的資料俾我, 好嗎?

子爵府

BK Milk勳章

我囝而家6歲,係k2下學期開始學,前後係2間學過珠心算,第一間係x聯會果d辦既~course完成哂但係佢都唔係好識計,而家係學校﹝讀k3﹞既課外活動學緊~學得好好,練習每頁有大約40題5分鍾內就可以計完兼全中,佢學得好開心,上學期完時仲同我講下學期都要參加

我覺得要睇個老師有無心機教小朋友,我囝返到屋企會提起珠心算老師
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

大宅

好媽媽勳章

好叻仔喎. ..我個女技巧唔夠要分幾日做, 每次20題到~
真係要好睇老師表現, 所以都好想了解小女同班同學情況...如果只有我個女一人有問題, 我會了解佢本身學習, 如大部份同學都一樣, 就要同學校傾下先得喇~

原帖由 mayymlam 於 10-3-16 13:57 發表
我囝而家6歲,係k2下學期開始學,前後係2間學過珠心算,第一間係x聯會果d辦既~course完成哂但係佢都唔係好識計,而家係學校﹝讀k3﹞既課外活動學緊~學得好好,練習每頁有大約40題5分鍾內就可以計完兼全中,佢學得好開心,上學期完時仲 ...

大宅

好媽媽勳章

多謝分享~

原帖由 szeszes 於 10-3-16 13:41 發表
口訣就係:
加1=加10-9
加2=加10-8
加3=加10-7
加4=加10-6
加5=加10-5
加6=加10-4
加7=加10-3
加8=加10-2
加9=加10-1

減1=減10+9
減2=減10+8
減3=減10+7
減4=減10+6
減5=減10+5
減6=減10+4
減7=減10+3
減8=減10+2
減 ...

大宅

好媽媽勳章

小女係學珠心算是學校的課外活動, 外面的課程我沒有資料啊~

原帖由 hosumman 於 10-3-16 13:46 發表
我想俾個女學珠心算, 佢現在5歲, 想請你們可否send d 有關珠心算班的資料俾我, 好嗎?

珍珠宮

真係間間都唔同喎, 紅色係我仔學果間教嘅.
加1=加10-9 --- +1不够用-9進10
加2=加10-8 --- +2不够用-8進10
加3=加10-7 ..........
加4=加10-6
加5=加10-5
加6=加10-4
加7=加10-3
加8=加10-2
加9=加10-1

減1=減10+9 --- -1不够用-10背後+9
減2=減10+8 --- -2不够用-10背後+8
減3=減10+7.............
減4=減10+6
減5=減10+5
減6=減10+4
減7=減10+3
減8=減10+2
減9=減10+1
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

好媽媽勳章

即是這樣嗎?

+1不够用-9進10
+2不够用-8進10
+3不够用-7進10
+4不够用-6進10
+5不够用-5進10
+6不够用-4進10
+7不够用-3進10
+8不够用-2進10
+9不够用-1進10