跳至

首頁

尾頁

民房

我真係對於榮光幼稚園既收生及interview 安排好不滿, 想問番有無人同我一樣, 俾佢地既員工誤導, 令到我遲咗報名, 錯過咗interview 既機會.
事緣我係今年1 月26日打電話到榮光幼稚園查詢有關10年幼兒園n 班的收生詳情, 當時接聽電話既職員同我講會安排三月中interview, 而家可以報名,也没有提及任何截止報名日期, 當時因我想直接去該校參選及交表, 所以, 便在2月3 日直接到該校交報名表格, 當我交報名表時, 我還問那位收報名表的職員現在交表何時會有interview, 該職員還說會在三月中安排interview, 於是我便交了報名費, 以為她們會幫我安排三月的interview.
怎知今天我朋友說該校已經在上星期六安排了n 班的interview, 於是,我再打電話到榮光查詢,
怎知那位鍾老師的回覆是她們只接受10年1月30日或之前交報名表的人才可安排3月中的interview, 職員在所有人報名時已經清楚說明1月30日是截止日期,而2月1日或之後的則一概不會安排, 只會把2月1 日後之申請放到waiting list 中, 待9月開學後如有學生放棄學籍才有機會. 我聽到這個消息真是很不滿,因為:

1.我在1月26日打電話查詢時,我絶對没有聽過1月30日是截止日這個安排, 如果我知道我一定會在1月30日交表.

2. 我在2月3日交報名表時, 我明確地詢問過當天幫我收報名表的職員, interview 會何時安排, 該職員仍然答我是3月中, 如果那職員當日跟我說申請已截止,我只會放在waiting list,要到十月或之後才會有可能收到通知, 那我絶不會在那刻再交表, 因另一間幼兒園已收了我的女兒, 報名只是希望在9月時可以多一個選擇

3. 該校並没有在網址上交代過任何報名詳情, 但致電該校查詢時, 卻收不到一個正確的資料.

不過,我最不滿的是今天那位鍾老師堅稱她的同事一定有講清楚1月30日為截止日及之後報名的一定只會係waiting list. 而其他在2月頭報名的家長也清楚知道. 那即是暗示我說謊屈她的同事.我真是很嬲.

講真我不可能拿出証據証明(因我不會把這些電話對話錄下, 交報名表也是面對面的, 更加不會把過程錄下), 但我發誓我係報名時一定無聽過以上資料, 作為老師又是基督教學校, 誠實是十分重要的,但係佢地竟然講大話, 怎可把孩子教好, 我真係對佢地好失望.

複式洋房

算啦,好彩你個小朋友冇係度讀.....如果唔係就...
沙田還有很多好過榮光的...
再努力找吧!
原帖由 ying_bb 於 10-3-16 18:25 發表
我真係對於榮光幼稚園既收生及interview 安排好不滿, 想問番有無人同我一樣, 俾佢地既員工誤導, 令到我遲咗報名, 錯過咗interview 既機會.
事緣我係今年1 月26日打電話到榮光幼稚園查詢有關10年幼兒園n 班的收生詳情 ...

洋房

大家之間是否說話有誤會?仲有想問一問如果心儀這間學校為什麼這麼遲才交表?
因我的小孩在這間學校讀,覺得幾好,老師都很有愛心,發生任何事情都很跟進。我自己都介紹了朋友的孩子報讀,他們仲是上年7、8月報名,10月已經第一輪面試完,今次是第二輪,我有其他朋友上月報名的時候都話waiting,他只好報其他。
你現在不要太勞氣,希望你找到合適的學校。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

民房

回覆 1# joeywongmy 的文章

咁得意!!! 請問你所講既係未花園城o個間

我個女係9月前出世都無份被安排係上個星期六既interview 既?

同埋佢地所提供既資料真係次次都唔同, 都唔知邊樣先係真!

大宅

你講o個間係唔係沙田田園閣的真理浸信會榮光幼稚園?

我由最初打電話問下(上年年尾), 到交 application form, 到上星期六 interview, 我對這學校的感覺都很好, 好希望我囡囡可以入到呢間學校讀書!

你唔好o甘勞氣, 可能你同呢間學校無緣, 塞翁失馬, 你BB一定會搵到好學校o家!

原帖由 ying_bb 於 10-3-17 13:19 發表
咁得意!!! 請問你所講既係未花園城o個間

我個女係9月前出世都無份被安排係上個星期六既interview 既?

同埋佢地所提供既資料真係次次都唔同, 都唔知邊樣先係真! ...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

係喎, 我囝囝都係上星期六去in, 但當鍾老師打比我約時間時, 佢都係話如果3月份我去唔到, 可以等4月先in架...
妳睇下遲d有冇收到消息先啦.

唉...mrskong, 妳又係嗰日in呀, 早知我同妳相應下啦, 妳仲記唔記得我呀? 我同老公都好鍾意喱間學校, 但係呢, 睇嚟都唔會收我個囝架喇...

原帖由 MrsKong 於 10-3-17 14:40 發表
你講o個間係唔係沙田田園閣的真理浸信會榮光幼稚園?

我由最初打電話問下(上年年尾), 到交 application form, 到上星期六 interview, 我對這學校的感覺都很好, 好希望我囡囡可以入到呢間學校讀書!

你唔好o甘勞氣, ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

Hi 高齡,
真係好開心係呢度又見翻你呀!
時間真係過得快, 由我地最初未有BB, 到現在我地的BB要 interview 返學, 我都係初黎步到『沙田區媽媽會』, 因為將會搬黎沙田啊!

原來你囝囝都有報及 in 真理浸信會榮光, 我上星期六 in 9:00am, 你呢?

希望我地都做到真理浸信會榮光的家長啦!!!

你的囝囝好 smart 啊!!!

原帖由 高齡產婦 於 10-3-17 15:24 發表
係喎, 我囝囝都係上星期六去in, 但當鍾老師打比我約時間時, 佢都係話如果3月份我去唔到, 可以等4月先in架...
妳睇下遲d有冇收到消息先啦.

唉...mrskong, 妳又係嗰日in呀, 早知我同妳相應下啦, 妳仲記唔記得我呀? ...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我IN12點呀, 朋友個仔10月出世, 就IN9點.
我QQ真係唔SMART呀, 只係掛住自己玩, 所以我諗都唔洗點諗喇, 收佢真係又一次神蹟呀

妳搬嚟沙田邊度呀, 第二次可以約出嚟一齊玩喎

原帖由 MrsKong 於 10-3-17 17:14 發表
Hi 高齡,
真係好開心係呢度又見翻你呀!
時間真係過得快, 由我地最初未有BB, 到現在我地的BB要 interview 返學, 我都係初黎步到『沙田區媽媽會』, 因為將會搬黎沙田啊!

原來你囝囝都有報及 in 真理浸信會 ...

大宅

我囡囡10月頭出世, 如我無記錯, 你囝囝好似係11月出世?

我將會搬去 City One, 好啊約出嚟一齊玩 o丫!

原帖由 高齡產婦 於 10-3-17 17:23 發表
我IN12點呀, 朋友個仔10月出世, 就IN9點.
我QQ真係唔SMART呀, 只係掛住自己玩, 所以我諗都唔洗點諗喇, 收佢真係又一次神蹟呀

妳搬嚟沙田邊度呀, 第二次可以約出嚟一齊玩喎

...

別墅

原帖由 MrsKong 於 10-3-17 17:53 發表
我囡囡10月頭出世, 如我無記錯, 你囝囝好似係11月出世?

hello,你好啊,我都是住第一城啊,歡迎你搬入黎啊,上星期六我都有帶仔仔去面試,9:00個場...

伯爵府

嘩, 勁近呀...我成日都在CITY ONE食嘢架

妳有冇比囡囡返PLAYGROUP呀? QQ今個星期日會開始在尖沙咀上新一期幼潛.

原帖由 MrsKong 於 10-3-17 17:53 發表

複式洋房

我個仔 sat 都有去interview, 都係12:00 個時間呀!

QQ 媽咪
我覺得就算你bb 唔同其他小朋友玩, 咁唔會就一定就唔收既. 呢個年齡既小朋友都比較自我d 架啦, 我個仔同其他小朋友in 時都係咁架咋!!
我個bb 都有返幼潛. 月頭啱啱完咗, 不過我無幫佢繼續報, 諗住又試下其他playgroup 先, 同埋想搵返沙田區囉!

伯爵府

蛋妹,

QQ今次係第二次玩幼潛喇, 兩次中間我都同佢去過其他地方玩, 上堂嗰時唔覺佢好架...但...好似都係覺得幼潛好D, 所以再報. 打算下一期六月都會再報, 依家搵緊人自組班. 第一次係同朋友仔自組, 今次就自己玩, 因我DEADLINE前先決定再玩.

其實今個月我都有比QQ在沙田返幼稚園PLAYGROUP, 因係WEEKDAY, 我只跟佢上過一堂, 好似都係一般, 但應該都會KEEP住比佢去玩埋四月份先再算...

沙田好似冇咩PLAYGROUP咁, 我知BOXHILL有, 係英文PLAYGROUP, 但我就1516...因如果上, 我就會選SAT, 等我同佢去上, 但咁樣就係好SAT & SUN都要去上堂, 冇晒時間咁...雖然係去玩, 但老公一定唔LIKE!

妳有所不知, 我個開心囝, 嗰日INTERVIEW時, 全朝木冇表情...笑都唔笑一下...叫佢同老師...一D反應都冇呀

原帖由 蛋妹 於 10-3-18 13:13 發表
我個仔 sat 都有去interview, 都係12:00 個時間呀!

QQ 媽咪
我覺得就算你bb 唔同其他小朋友玩, 咁唔會就一定就唔收既. 呢個年齡既小朋友都比較自我d 架啦, 我個仔同其他小朋友in 時都係咁架咋!!
我個bb 都有返幼潛 ...

複式洋房

我都上星期 IN 完 啦...知唔知幾時會有結果呢 ?好心急啊...

大宅

我上次10月31日in,11月5號就有信喇! 9月,開學... 
原帖由 THC2709 於 10-3-23 12:48 發表
我都上星期 IN 完 啦...知唔知幾時會有結果呢 ?好心急啊...

首頁

尾頁

跳至