跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家嘅BB有無揀飲擇食? 小虫剩係鍾意食菜, 瓜, 豆, 菇等等植物類, 同埋澱粉質. 全部肉類包括豬牛羊雞鴨全部都唔肯食, 或咬2下吐返出來. (已盡量將肉類切幼細, 希望大少不太察覺會吞下.)

請問大家對此有何對策? 謝謝!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小虫原來係咁揀擇架, 咁咪响應健康院姑娘的口號[多菜少肉] 遲些會否只食素
原帖由 小虫媽媽 於 10-3-16 23:45 發表
請問大家嘅BB有無揀飲擇食? 小虫剩係鍾意食菜, 瓜, 豆, 菇等等植物類, 同埋澱粉質. 全部肉類包括豬牛羊雞鴨全部都唔肯食, 或咬2下吐返出來. (已盡量將肉類切幼細, 希望大少不太察覺會吞下.)

請問大家對此有何對策? ...

大宅

好媽媽勳章

oh. 我 sunnyboy 也是啊.
只食菜, 瓜, 水果, 飯, 麵.....菇菇勁愛食.
但only只食我果碗.
:evil: 自己果碗係唔會食嘅.

豬牛雞, 咬幾吓吐出來or唔咬or唔入口.

大宅

好媽媽勳章

我個女又係咁, 我以為佢係素食者. 我依家只好切碎d肉落d飯仔到俾佢食.

大宅

虫媽, 可有嘗試切細後比虫少食之前, 講佢知係咩? (用牙籤or 叉)
之前唔係聽你講過婆婆每次帶小虫去飲茶都會比牛肉佢食咩? 咁果d肉虫少又食既?

大宅

回覆 1# kb7724 的文章

糖糖而家反而食肉唔鍾意食菜同瓜...我記得糖糖表姊有段時間又係完全唔食肉...試到有少少即係吐番出嚟...但係大大下佢自己就會食番...唔好太過迫佢...婆婆唯有煮豬骨湯比佢飲..每次再比佢試下睇吓食唔食囉...都好似有几個月時間係咁!!!

侯爵府

我個囡仲有型.... 同一碗飯... 佢食左少少.. 跟住話唔食...

咁我知佢鍾意食橙... 咪放少少橙係上面... 佢又同我食...

我知咁樣唔係咁好.. 但有時我無放茖去... 佢都係咁食

大宅

原帖由 kb7724 於 10-3-17 12:42 發表
虫媽, 可有嘗試切細後比虫少食之前, 講佢知係咩? (用牙籤or 叉)
之前唔係聽你講過婆婆每次帶小虫去飲茶都會比牛肉佢食咩? 咁果d肉虫少又食既? ...

基本上俾物佢食都會先講佢知, 例如雞雞... 佢有一排成日用牙籤食山竹牛肉同牛腸, 而且由食什開始仲好鍾意食鮑汁鳳爪. 但係呢三四個星期就玩齋戒, 可能遲D歸依我佛添呀!

大宅

原帖由 糖糖B 於 10-3-17 13:51 發表
糖糖而家反而食肉唔鍾意食菜同瓜...我記得糖糖表姊有段時間又係完全唔食肉...試到有少少即係吐番出嚟...但係大大下佢自己就會食番...唔好太過迫佢...婆婆唯有煮豬骨湯比佢飲..每次再比佢試下睇吓食唔食囉...都好似有 ...

而家咪成日不同花款煎炒炆燉樣樣都俾佢大少試下肯唔肯食囉! 如果一排肯食返都無咁煩! 可能佢自己知2歲返健康院 check 體重, 驚我俾E生同姑娘哦, 所以自我節食...

大宅

原帖由 fre124124 於 10-3-17 14:32 發表
我個囡仲有型.... 同一碗飯... 佢食左少少.. 跟住話唔食...

咁我知佢鍾意食橙... 咪放少少橙係上面... 佢又同我食...

我知咁樣唔係咁好.. 但有時我無放茖去... 佢都係咁食 ...

你都好呀! 你個囡見到飯面D橙會食成匙飯! 同樣技倆, 我家大少會指示你用筷子夾起上面嘅菜餵佢, 或者自己用手指執起, 變成淨係食飯面條菜/豆豆/菇菇/粟米, 然後成匙飯原匙奉還, 否則大叫大喊!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原帖由 小虫媽媽 於 10-3-16 23:45 發表

請問大家對此有何對策? ...

你試試將肉類搞碎蒸肉餅,可能出牙仔,牙肉咬野痛呢~
小虫底好,食少餐當減肥
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

仔仔好中意食送&飯
粉麵果d兩啖就話夠
所以一定要煮飯

男爵府

小虫唔想你比姑娘哦, 真是用心良苦。
原帖由 小虫媽媽 於 10-3-17 23:28 發表

而家咪成日不同花款煎炒炆燉樣樣都俾佢大少試下肯唔肯食囉! 如果一排肯食返都無咁煩! 可能佢自己知2歲返健康院 check 體重, 驚我俾E生同姑娘哦, 所以自我節食... ...

侯爵府

原帖由 小虫媽媽 於 10-3-17 23:35 發表

你都好呀! 你個囡見到飯面D橙會食成匙飯! 同樣技倆, 我家大少會指示你用筷子夾起上面嘅菜餵佢, 或者自己用手指執起, 變成淨係食飯面條菜/豆豆/菇菇/粟米, 然後成匙飯原匙奉還, 否則大叫大喊! ...

咁naughty ? 我昨日用同一招。。 佢都食左半碗仔。。。 有時我無放橙上去。。 但佢照食。。 但有時有橙都會lur 返出黎。。 好睇阿姐心情。。

大宅

"鮑汁鳳爪" 妙極妙極~
聽你咁講, 虫少好可能係食滯咗喎! 學露比媽話: 小虫底好, 唔食肉都唔怕既! 我估同樣問題你問健康院d姑娘, 一定比佢地"插c"! 為免因為超重你再比d姑娘ee哦哦, 小虫呢一招果然係用心良苦~
原帖由 小虫媽媽 於 10-3-17 23:24 發表

基本上俾物佢食都會先講佢知, 例如雞雞... 佢有一排成日用牙籤食山竹牛肉同牛腸, 而且由食什開始仲好鍾意食鮑汁鳳爪. 但係呢三四個星期就玩齋戒, 可能遲D歸依我佛添呀! ...

大宅

原帖由 kb7724 於 10-3-19 10:36 發表
"鮑汁鳳爪" 妙極妙極~
聽你咁講, 虫少好可能係食滯咗喎! 學露比媽話: 小虫底好, 唔食肉都唔怕既! 我估同樣問題你問健康院d姑娘, 一定比佢地"插c"! 為免因為超重你再比d姑娘ee哦哦, 小虫呢一招果然係用心良苦~
...

都唔知佢係咪食滯咗. 不過長期唔食肉都唔係辦法. 只不過我估唔到虫少咁孝順囉! 肉餅撈飯等物都試過啦! 再一排佢仲唔食肉, (suki 話可能2/3個月), 我就真係頭暈喇!!!

別墅

會唔會去慣飲茶, 食慣有調味既肉呢 ?

如果小虫飲湯, 不如試下將肉+水, 用攪伴機攪至液態, 再倒入湯裏面煲. 雖然唔係食到一塊肉, 但係都有肉既營養. 等佢習慣食翻 "原肉味"一排, 先再重頭開始將肉切細粒.

大宅

畀面勳章

依家啲小朋友實在係太叻喇,你都估唔到佢幾時會做咩?

有一排我我阿囡都好識揀嘢食,如果佢見到啲嘢唔好食,佢直頭唔食,入口都廢事呀!但之後我同佢講,唔食就咩都唔好食喇,再餵吓佢,佢又食喇,不過就唔會食得好快囉,會含住好耐!激死…

大宅

我阿仔餐餐都叫話要食粟米
其也野就好睇心情,心情好肯食,心情唔好唔食
肉...就連肉餅都吐返出黎...

首頁

尾頁

跳至