自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

阿女5yrs半, 我估佢有尿道炎, 甘細個都有? 要帶佢睇婦科 or 普通gp (女e生)都ok ? 有冇mami 個女甘細試個 ?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女4歲都試過,只係睇普通e生,塗藥膏and食藥。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

阿囡3歲幾試過,我去睇街症(果時有得揀睇女醫生),無藥搽/食,第日驗尿,不過最終都無去驗尿
因為我發現阿囡每次去完小便,婆婆無用濕紙巾同佢抹,用返之後就唔痕
原帖由 ShinTeresa 於 10-3-17 12:16 發表
阿女5yrs半, 我估佢有尿道炎, 甘細個都有? 要帶佢睇婦科 or 普通gp (女e生)都ok ? 有冇mami 個女甘細試個 ?

侯爵府

好媽媽勳章

甘晒唔晒食抗生素? 個e生係米會睇下阿女個度 ka ?
原帖由 BeMa2008 於 10-3-17 12:23 發表
我個女4歲都試過,只係睇普通e生,塗藥膏and食藥。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我細個都有, 唔使睇婦科
普通西醫都得... (就算係男都無問題, 佢哋唔會檢查下體, 信你講~)

BTW, 飲紅莓汁啦

侯爵府

好媽媽勳章

我好早已經教左阿女去完vv 一定要抹,so肯定5關呢樣事
原帖由 ^曾小姐^ 於 10-3-17 12:24 發表
阿囡3歲幾試過,我去睇街症(果時有得揀睇女醫生),無藥搽/食,第日驗尿,不過最終都無去驗尿
因為我發現阿囡每次去完小便,婆婆無用濕紙巾同佢抹,用返之後就唔痕
...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-3-17 12:16 發表

睇普通女西醫ok架喇

侯爵府

好媽媽勳章

紅梅汁有咩好 thx
原帖由 小倩 於 10-3-17 12:24 發表
我細個都有, 唔使睇婦科
普通西醫都得... (就算係男都無問題, 佢哋唔會檢查下體, 信你講~)

BTW, 飲紅莓汁啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點先會有架,囡囡細個嗰時有次發高燒唔退,同佢入QE,醫生話驚佢係尿道炎,但驗咗尿又話唔係,點知過咗2日,原來係出玫瑰疹,咁你小朋友有無發燒架,囡囡4歲去完小便我都一定會揾濕紙巾抺下架!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

水晶宮

畀面勳章

應該係尿道炎, 快d帶佢去睇醫生, 食一個
星期抗生素就會無事, 但尿道炎好衰咖,
好容易成日翻發, 記謹小心清潔同護理

....

男爵府

有時小朋友忍小便忍得多都會有尿道炎出現架, 所以要定時定候就算佢地唔叫都要佢地去厠所, 當然要佢地飲多D水係最好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

痛左幾耐?係外面痛定點?係咪下體好紅?佢係咪自己沖涼?

我女間中都會話痛,因為佢尿尿完抹得唔乾淨,可能一日裡面尿左好多次,咁up住,到夜晚沖涼就會嗌痛。如佢自己沖涼既,應係佢自己沖得唔乾淨!

咁正常佢痛就更加唔會洗得乾淨,唔敢沖同掂,咁就仲弊!
所以我女叫痛,我會叫佢忍,擘大d腳比我沖(唔好介意我講到咁白,係要了了佢少少入面),沖乾淨晒佢。跟住著褲仔前,幫佢搽返d vaseline,咁第二日訓醒就唔會嗌痛。

我細時試過,唔咁樣適當清潔乾淨,會痛幾日 ~ 不過,我細時唔敢話比mami知。

侯爵府

好媽媽勳章

我做左阿ma甘耐 都未試個尿道炎, so 聽到阿女話vv痛, 真係唔知點好 甘成日番發, 係米佢d免疫力差呢 ?
原帖由 BonnieKam 於 10-3-17 12:29 發表
應該係尿道炎, 快d帶佢去睇醫生, 食一個
星期抗生素就會無事, 但尿道炎好衰咖,
好容易成日翻發, 記謹小心清潔同護理

....

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡都成日忍尿架,嗰次同咗佢爸爸出街,成10個鐘都唔去厠所,個PK咁大個人都唔識叫個囡去厠所,我都知忍尿係唔得架啦,佢咁大個人唔係唔知呀,但又唔出得聲!
原帖由 米之連媽媽 於 10-3-17 12:30 發表
有時小朋友忍小便忍得多都會有尿道炎出現架, 所以要定時定候就算佢地唔叫都要佢地去厠所, 當然要佢地飲多D水係最好
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

好媽媽勳章

佢真係成日忍尿ka, 佢似我有clean癖, 唔中意出街柯,有時同佢出去成日佢都可以忍到番home先vv
原帖由 米之連媽媽 於 10-3-17 12:30 發表

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

初步估計係尿道炎
尿道炎都好普遍 睇普通家庭醫生都得
唔需要點檢查身體

以後大便後做清潔時, 要前面抹向後面
避免 D 大便被抹向尿道

侯爵府

好媽媽勳章

係我同佢沖涼ke, 次次我都有叫佢打開比我沖, 我都有同佢沖得好detail ka 自己都係甘沖ma
原帖由 foggyao 於 10-3-17 12:31 發表

痛左幾耐?係外面痛定點?係咪下體好紅?佢係咪自己沖涼?

我女間中都會話痛,因為佢尿尿完抹得唔乾淨,可能一日裡面尿左好多次,咁up住,到夜晚沖涼就會嗌痛。如佢自己沖涼既,應係佢自己沖得唔乾淨!

咁正常佢痛就更加唔會洗得乾 ...

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

快些睇醫生,好痛咖,仲傾..........

侯爵府

好媽媽勳章

ic 我同佢抹patpat一路都係甘, 係怕佢係學校時亂甘抹咋
原帖由 Darth 於 10-3-17 12:35 發表
初步估計係尿道炎
尿道炎都好普遍 睇普通家庭醫生都得
唔需要點檢查身體

以後大便後做清潔時, 要前面抹向後面
避免 D 大便被抹向尿道

侯爵府

好媽媽勳章

都要等我收工ke, 我都想即刻la
原帖由 ZZdaphne 於 10-3-17 12:36 發表
快些睇醫生,好痛咖,仲傾..........

首頁

尾頁

跳至