烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我前日煮左個餸, 好好味的, 非常經濟...

1個薯仔(大少由你決定),我煮左大..(切粒) 計佢$2
1條甘筍(我係SUPERMARKET買, 1包5.9有4-5條)(切粒)--計佢$1.5
半個洋蔥(我切粒)--計佢$1.5
先落水煮D薯仔及甘筍, 約5分鐘落埋D洋蔥, 加D蠔油炆一陣然後加糖...勁好味呀.....
夾埋都係--$5蚊咋....

不過如果想食肉就自行加喇, 因為肉貴D嘛, 我買豬的前肩肉, 約15蚊.....都係20蚊咋...可以落雞肉又得.....雪藏雞脾肉平好多....不過當然新鮮豬肉好D啦....

煮完都一大碟架喇, 如果2個大人+1小朋友可以食到2餐....

公爵府

一睇到呢個topic就即刻入黎一齊傾下先~
首先交少少功課:

1. 芽菜 $4 炒魚片 $6一條, 可分2次用
2. 粟米汁 $5.5 魚柳 $10/2條
3. 木耳 $幾蚊 炒 甜豆 $7包
4. 西洋菜 $6 豬潤瘦肉 $10 湯

3餱1湯, 平平地 $50內

公爵府

重有 :

1. 蟹柳 $10 可分幾次用 steam旦 2隻-3隻, 都係個幾一隻
2. 牛扒 $1x /2塊 (佳寶/ 百佳...) 醃好既 炒3色"焦" $8
3. "老水" / 煎 雞亦 $13
4. 豆腐 $2.5 紫菜 呢個唔記得幾錢, 好似都係幾蚊左右, 又係可以用2次 湯

大宅

佳寶有時好平。

男爵府

摛日煮左:
番茄薯仔朱剪螺頭湯
西芹XO醬炒朱肉碎
叉燒醬焗金沙骨

番茄1個-$2
薯仔2個細-$3
朱剪係惠康買冰鮮朱剪$22一大件, 可分兩日煲湯, 即-$11
螺頭都係惠康買, $49.90-9粒, -$5.5
西芹係街市買大半棵-$4,
XO醬-$2
蒜頭3粒-$0.5
朱肉碎- 係惠康買一大PAT, 特價$12, 又可分兩日食, 即-$6
叉燒醬- 當$1
金沙骨, 都係惠康買, 五大支(3.5吋長)-$22
三人分量(C6+我+返工帶飯)
=$57..

男爵府

講埋今日會煮:
節瓜朱剪海底爺螺頭湯
梅菜蒸朱肉餅
XO醬油蜜菜

節瓜2個-$6
朱剪-$11(摛日煲剩)
海底爺-$5
螺頭-$5.5
梅菜-$3
朱肉碎-$6(摛日用剩)
XO醬 - $2
油蜜菜大半斤-$5

TOTAL43.5

其實用冰鮮朱剪或朱肉, 真係平好大, 新鮮要一倍價錢, 同埋
煲出來D湯或餸, 我又唔覺太大分別..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

upup

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

自家包豬肉粟米苟菜餃, 一家四口吃, 共($38) : 亦可作一個親子活動, 一齊包好開心
半肥廋免治豬肉 $20
苟菜 $2
粟米1條 ( $4
圓型餃子皮1斤 (大約有95塊皮) : $11

喜歡可以買半斤菜蕊或芥蘭灼 (大約$5)

男爵府

嘩,平時我買水餃一斤只是有60多張吧(重要係薄的),即我買開個檔唔夠磅啦!
原帖由 mickeyeva 於 10-4-9 16:41 發表
自家包豬肉粟米苟菜餃, 一家四口吃, 共($38) : 亦可作一個親子活動, 一齊包好開心
半肥廋免治豬肉 $20
苟菜 $2
粟米1條 ( $4
圓型餃子皮1斤 (大約有95塊皮) : $11

喜歡可以買半斤菜蕊或芥蘭灼 (大約$5) ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我唸唔係, 因阿姐同我講1斤大概有60塊, 平時買正方型皮好似得60塊到, 唔知係唔係今次買圓型皮薄些, 所以有咁多塊, 包極都包唔完....哈哈!
原帖由 kt2007 於 10-4-9 17:02 發表
嘩,平時我買水餃一斤只是有60多張吧(重要係薄的),即我買開個檔唔夠磅啦!

子爵府

好媽媽勳章

一条白罗卜$3.5(要重手.大)分两餐.
1.白罗卜(一半)側鱼汤.
2白罗卜炒鱼鬆.

炒三丝(肉丝$10.牙菜$2.九菜$3)

青柠鸡排(鸡排2块$14.青柠2只$3)

通菜牛肉.(牛肉$10.通菜$5)

凉瓜炆大鱼腩(凉瓜$6.大鱼腩$12)

醋溜土豆(薯仔)(薯仔$4)
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

子爵府

今晚:
肉碎(上次用剩)水蛋(2)=$7
蝦乾炒棷菜 $5/2個 = $3
粟米磨菇罐頭湯 =$8

大宅

好媽媽勳章

火腿冬菇蒸豆腐呀, 我對仔女好鐘意食.

百X豆腐一盒 - $6.5
火腿1片 (其他用來做早餐or其他餸)
鮮冬菇6隻 (洗淨, 切半, 比少少雞粉上冬菇度) - $4

豆腐/火腿/冬菇切成12小片, 間住排好於碟上, 隔水蒸15分鐘, 蒸好"秘"左d水, 淋豉油熟油, 好好味.

豆腐可改用急涷魚柳, 又變另一個餸.

男爵府

UP

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

麻婆豆腐: 豆腐2件4元, 瘦肉5元(買10 蚊分兩餐), 共 9 元
粉絲蒸水旦: 旦2隻2元, 粉絲2元, 共4元
薯仔蕃茄魚湯: 雜魚10元, 蕃茄薯仔7元(好貴): 共17元
炒椰菜: 椰菜一個4元
埋單共: 34蚊
其實而家d薑, 蒜頭仲貴過D餸!!!!

子爵府

3文魚扒貴..
我會買 d 頭/骨 ... 煲 potato , carrot , tomato, onion 湯 ...

煲完... d 魚骨 / 魚頭其實都好多肉 ..
我會起左佢... 用黎+ 白汁整 " 白汁 3文魚意粉 " .

d potatoes + carrots 拿返出黎切細 d ... 用黎整 curry chicken / beef ... + 多個洋蔥 .

子爵府

陪月勳章

近幾日D菜真係貴到買唔落手, 屋企有工人食超多野~~, 有頭家真辛苦.... 以前D平送都貴晒, 蛋都要2元一隻, 粟米5元一支, 廿元豬肉三個人都唔夠食. 基本上無野可以稱得上平!!

真係要唸計仔, 只係節流已經唔多掂, 希望可以開源喇...苦SUNG完分享吓..

1) 魚片($6)炒芽菜($4)
如果椰菜或黃芽白平可以買定, 代替芽菜, 份量仲多
2) 苛豆($8)炒腸仔($10)我用較貴的脆腸仔, 可用司華力腸約$3
3) 菜甫($1.5) 豬肉($5)炒蛋($6)
4) 南瓜($8)豆鼓煮雞扒($7)粉C($1.5) 份量多分2次食
5) 咸豬手($30) 蒸熟之後起MEAT, 分三餐食. 大時大節會減價, 買定.
6) 去超市買豬肉, 唔會俾人呃, 份量多D, 唔買排骨, 買腩排, 輕D.

男爵府

大廚勳章

三色燈籠椒切粒炒蛋/肉粒/素肉粒都得
我通常買一盒($12)有四個
可以分到2-3餐

鯪魚肉煮勝瓜/節瓜

首頁

尾頁

跳至