嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個BB而家3個月大, 2星期前便秘, 之後睇完醫生食左藥都唔見好左, 就買左甘油條比佢用啦, 用左真係有便便, 不過就係墨綠色既, 之後隔幾日又冇便便, 咁再睇醫生, 醫生又係比軟化便便既藥水BB飲, 仲話墨綠色係正常, 飲左幾日都仲係冇便便, 結果又係要用甘油條, 已經成2個WEEK啦, BB仲係唔可以自己便便, 而且D 便便都仲係墨綠色, 點算???

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

比d 米水佢溝奶 冇咁熱氣

伯爵府

綠色便便無問題,可能係吸收吾晒D鐡質,亦有人話係多"wind"
佢D poo poo 硬吾硬?
米水開奶可以一試
平時同佢搓下肚仔
餐與餐之間要飲水
夠五六個月, 食下果蓉

複式洋房

佢D 便便比黃色果D算硬左好多GA LA, 不過其實都係軟軟地但係一大條, 試過飲左幾日米水開奶都唔得, 有冇其他方法呢??
搓過肚仔, 不過只係放屁屁.
原帖由 bee918 於 10-3-18 12:53 發表
綠色便便無問題,可能係吸收吾晒D鐡質,亦有人話係多"wind"
米水開奶可以一試
平時同佢搓下肚仔
餐與餐之間要飲水
夠五六個月, 食下果蓉 ...

複式洋房

我b都系,3日一次大大,試過5日,嚇死我, 用棉花棒擦凡士林吉佢pp,才去到,我買開奶茶時,問藥房,佢加了一種中藥給我,吃了阿b就去到。 我b5個月大了。
你可試下開奶茶,我b3個月時以有飲小小了。

男爵府

好媽媽勳章

bb咁細個不如試下飲米水開奶清下熱氣先啦..
開奶茶太細個唔知飲唔飲得喎..(除非你問過人話問得啦)
平時比多d水bb飲啦..

其實有機會隻奶粉唔啱bb飲喎? bb飲緊咩奶粉?
我囡之前都係, 頭1個月飲A+又係痾唔到, 後尾轉左BEAN STALK就一直KEEP到而加2歲便便都冇問題...

另外呢, 咁細個唔好成日用甘油條呀..

用戶要求終止服務

我女3個月, 為了肚風問題半個月大開始食能恩, 一直都係墨綠色便便, 中醫話單純消化不良就會咁, 上星期幫佢轉番一出世時飲o既有機奶粉, d 便便立即變番黃色, 佢係吸收唔到能恩o既高營養 (鐵質, protein個d 都比organic 奶粉高). 西醫會話綠色便便無問題, 中醫就話唔好.

複式洋房

飲米水開奶清下熱氣 is good point. I use the same method.

複式洋房

試左用米水開奶, 試左好多日都冇改變情況,
我覺得我個bb就係因為飲加左薑既米水開奶搞到便便有問題, 之前一直都冇事, 係我媽話要幫bb驅風, 之後係米水加左片薑煲左1 HRS 之後再用果D米水開奶比BB飲就開始冇便便啦,
之後又睇左2次西醫, 又買左余仁生開奶茶比BB飲, 都冇效,
而家bb飲緊日本雪印, 試緊比佢轉明治, 如果唔得轉和光堂, 聽人講和光堂有輕瀉作用, 不過我朋友個仔食和光堂, 便便係冇問題, 不過只肥下身.......
已經就快一個月啦, 如果冇用甘油條, 可能入了醫院啦......
THZ 大家既意見.
我聽日再試下比開奶茶BB飲, 再消滯先.

複式洋房

藥房加了咩中藥比你呀??? 我想查下書睇下有咩作用既先比BB飲, 而家阿B仲有幾日都4個月啦, & 你比你個B飲小小係幾多呀?

原帖由 mobl 於 10-3-19 01:07 發表
我b都系,3日一次大大,試過5日,嚇死我, 用棉花棒擦凡士林吉佢pp,才去到,我買開奶茶時,問藥房,佢加了一種中藥給我,吃了阿b就去到。 我b5個月大了。
你可試下開奶茶,我b3個月時以有飲小小了。 ...

複式洋房

我唔記得咗,等我聽日去問下先。
我b3個月是飲開奶茶,5個月大才加了呢個中藥,我都好煩,次次都要3日才大大,今日試了小小apple蓉佢食,唔知會唔會好地,人地話要吃果蓉,會好的。

複式洋房

如果係開奶茶我都比BB飲左3次都冇效.
聽日再去睇醫生睇下點.
THZ. 不過你都幫我問下隻中藥丫~ 識多樣都好既.

原帖由 mobl 於 10-3-21 17:48 發表
我唔記得咗,等我聽日去問下先。
我b3個月是飲開奶茶,5個月大才加了呢個中藥,我都好煩,次次都要3日才大大,今日試了小小apple蓉佢食,唔知會唔會好地,人地話要吃果蓉,會好的。 ...

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 bee918 於 10-3-18 12:53 發表
米水開奶可以一試
平時同佢搓下肚仔
餐與餐之間要飲水
夠五六個月, 食下果蓉 ...
poo poo 硬吾硬, 可以食什麼呢, 謝謝

複式洋房

唔好意思,遲左,因我問完唔記得, 今天再去問來, 叫:檳榔錢,
我去第2間問過,也叫用檳榔錢,不過我發覺bb飲完有的猛,第2日有便便了。你研究下。

複式洋房

THZ, mobl

原帖由 mobl 於 10-3-24 21:59 發表
唔好意思,遲左,因我問完唔記得, 今天再去問來, 叫:檳榔錢,
我去第2間問過,也叫用檳榔錢,不過我發覺bb飲完有的猛,第2日有便便了。你研究下。 ...

大宅

我阿仔出世時飲牛欄牌, 痾好稀的便便, 後來轉飲A+, 回復正常....
之後先至知好多bb飲牛欄牌都會痾, 因佢有幫助腸胃阻動得好d既成份 (護士 friend 講的)... 你不如幫bb試下轉飲牛欄牌 la!!

複式洋房

我幫BB轉飲明治, 依幾日飲明治份量開始多D, 今日終於有便便啦~~
THZ . 大家一直比意見我, &關心BB
謝謝大家~

原帖由 panda_ruby 於 10-3-25 14:13 發表
我阿仔出世時飲牛欄牌, 痾好稀的便便, 後來轉飲A+, 回復正常....
之後先至知好多bb飲牛欄牌都會痾, 因佢有幫助腸胃阻動得好d既成份 (護士 friend 講的)... 你不如幫bb試下轉飲牛欄牌 la!! ...

首頁

尾頁

跳至