論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前個賓走佬,我簽左個overseas,希望乖d,上個月22號批左, 原先話3月頭到, 之後話要3月尾來,因要籌錢比agent費.  

2個小朋友快要考試, 我又要返工,踢晒腳,又擔心overseas唔來, 所以係另一agent interview了現成賓姐, 有兩個, l個4月初才完約,在hk四年, 做開有錢人家庭,英文好好,前僱主comment 好.  但沒有照顧小朋友經驗.  另一個而家完約,僱主得一個亞婆死左, 沒有照顧小朋友經驗.兩個都肯做我家庭 (2大2小(8同10歲)).

如果我簽現成,cancel overseas,會唔會現成簽左又會臨時唔做?到時兩頭唔到岸, 沒有工人用之餘, 又total損失$6000agent費?

好矛盾, 如果係你,會點做,博唔博,選邊個,又等唔等????      

珍珠宮

我從來唔請現成~~ 一定overseas~

大宅

好媽媽勳章

現成見個鬼到怕......怕.......怕

別墅

oversea ~ 應該會純 d, 但亦都要預佢可能會鈍 d.
現成 ~ 多多無好人 ! (少數例外, 但如真係好, 老實講, 都唔會有機會流出市面供人揀選 !)

男爵府

你兩個現成都唔係適合選擇, 照顧開老人家一定唔適合做照顧有細路家庭, 因照顧老人家嘅工都係筍工, 老人家點會對工人晒氣. 做有錢家庭, 可能唔只一個工人, 要家要佢獨力支撐仲要照顧細路, 仲無獨立房俾佢, 一定做唔長. 仲有, 以前AGENT 同我講, 請本地無物保障, 佢地係你入紙時,隨時搵到第二份可好啲嘅, 就會QUIT 你個份. 至於 OVERSEA個工人, 你俾個到港DEADLINE 佢, 要佢CONFIRM, 唔係你就唔要佢. 話籌錢俾AGENT要延期未必係真, 有機會係AGENT 拖你. 我試過呢種情況, 最後工人都係無到.

子爵府

我會要AGENT 講實及應承新妹到港日期, 如果黎唔到要AGENT 回水! 好少聽見要個妹籌夠錢至黎到, 個妹無錢, AGENT 都識同幫地問財仔借錢LA! 完約BUN 真係小心, 佢地黎你到做既機會仲細過個OVERSEAS 到港! 佢地EVEN 同你簽左CONTRACT 都會照騎牛揾馬, 揾家唔駛做既! 總結, 我會CONFIRM OVERSEAS 到港日, 然後至考慮完約!

原帖由 3509 於 10-3-19 00:14 發表
你兩個現成都唔係適合選擇, 照顧開老人家一定唔適合做照顧有細路家庭, 因照顧老人家嘅工都係筍工, 老人家點會對工人晒氣. 做有錢家庭, 可能唔只一個工人, 要家要佢獨力支撐仲要照顧細路, 仲無獨立房俾佢, 一定做唔長 ...

水晶宮

好媽媽勳章

一定唔請現成,十個著九個半都衰,我之前個d試工咋,一係唔黎,一係揀工,一係懶過隻豬,行路慢步咁

首頁

尾頁

跳至