跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原帖由 fantasmicathk 於 10-3-21 13:21 發表
你地另外有冇book政府產檢? 是否到最後一兩週都會去政府覆診? 到時要不要話佢知會去私家生?

另外, 法國要帶驗血報告, 你地有冇問政府醫院取回??

有照去政府呀, 我c+醫生已經寫咗紙俾我去政府拎番d驗血報告入院用。但我聽聞28週左右會抽多一次血, 所以諗住等抽埋先一次過問政府拎報告!

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-21 20:54 發表

我c+医生寫左封信比我, 等我睇政府產檢時比医生, 咁政府医生睇完封信會叫你係門口等一陣, 就會print個report比你架嘞. 我諗你要快少少嘞, 因我上次二月c+比信我時, 都叫我快d手, 因政府有時做野好慢. ...

咦, 你已經拎咗拿? 拎番第一次抽血報告就ok???
咁我都要快手d下次產檢拎啦...

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-22 09:48 發表

咦, 你已經拎咗拿? 拎番第一次抽血報告就ok???
咁我都要快手d下次產檢拎啦...

我諗未必係第一次報告嚟....總之你叫c+出封信, 咁比左政府, 政府就會比份report你架嘞. 我封信都拎左成個月, 不過今個星期三先比c+, 你夾夾d時間囉...不過我記得你好似睇完c+冇耐, 可能要專登上去拎咯. 早d攪掂安樂d哩.

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-22 09:44 發表

我開始執咗少少, 第一胎, 有d緊張!!!

咁你第一胎係咪都係法國生? 可唔可以分享一吓有咩要注意同埋走佬袋要執d咩呀?

我都開始執, 都未放大人&bb衫就滿咯....諗緊不如拖個唿去啦....hahaha...

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-22 10:29 發表

我諗未必係第一次報告嚟....總之你叫c+出封信, 咁比左政府, 政府就會比份report你架嘞. 我封信都拎左成個月, 不過今個星期三先比c+, 你夾夾d時間囉...不過我記得你好似睇完c+冇耐, 可能要專登上去拎咯. 早d攪掂安 ...

我封信已經係手啦, 等我4月頭去政府覆診果時問佢拎先~~~

原來你已經揀咗日子開刀拿?? 如果到時我差唔多時間生, 要去探你先...hehe...

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-22 10:31 發表

我都開始執, 都未放大人&bb衫就滿咯....諗緊不如拖個唿去啦....hahaha...

放d m巾, 網褲, 床墊, 日用品就已經冇咩位...仲未放衫呀都唔知點算...拉gip去好誇咁, 我諗我會執多一個環保袋~

話時話, 阿b衫同我出院的衫會用另一個袋裝, 到時叫c6再帶去!!!

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-22 10:56 發表

我封信已經係手啦, 等我4月頭去政府覆診果時問佢拎先~~~

原來你已經揀咗日子開刀拿?? 如果到時我差唔多時間生, 要去探你先...hehe...

haha...好呀, 到時可以同你聚一聚喎.

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-22 10:58 發表

放d m巾, 網褲, 床墊, 日用品就已經冇咩位...仲未放衫呀都唔知點算...拉gip去好誇咁, 我諗我會執多一個環保袋~

話時話, 阿b衫同我出院的衫會用另一個袋裝, 到時叫c6再帶去!!! ...

我都有諗分兩袋囉, 因其實都係住三日左右, 分開都好, 因為比你拎哂去, 都冇位放啦. 就算放到, 自己都難揾野.

別墅

係咪 only 帶件和尚袍 / 包被比 bb 就 ok, 其他嘢唔駛帶?

大宅

原帖由 lovelybb2 於 10-3-20 12:18 發表
我會在6月頭在法國醫院生BB,今次是第二胎了!

你係几多號呀, 開刀/順產? 暫時你同我日子(2/6)最近喎!

別墅

我預產期同你哋差不多 (1/6), 有機會見到你哋喎
原帖由 wilwinbb 於 10-3-22 13:48 發表

你係几多號呀, 開刀/順產? 暫時你同我日子(2/6)最近喎!

大宅

...第一次生時,我好白痴,見人地(政府生)執很多東西,我又去執,結果發現原來私家會送一份禮物(不過我相信羊毛出自羊身上)比你,根本有很多都不用準備!
浪費金錢!

禮物包有:法國醫院送出的用品(杯、毛巾仔)J&J牌的清潔用品、H牌的BB尿片試用裝、產婦用品(衛生巾2大包、沖洗瓶、床墊、網褲......其實是佩X牌的產婦用品包,可在吉嘟島等大型連鎖店看到)

最後發現只需要帶自己的睡衣、拖鞋、襪、牙刷、牙膏等
原帖由 irisnmy 於 10-3-22 09:44 發表

我開始執咗少少, 第一胎, 有d緊張!!!

咁你第一胎係咪都係法國生? 可唔可以分享一吓有咩要注意同埋走佬袋要執d咩呀?

大宅

原帖由 baby_tigger 於 10-3-22 15:23 發表
我預產期同你哋差不多 (1/6), 有機會見到你哋喎

係喎, 真係好近喎!

大宅

原帖由 lovelybb2 於 10-3-22 18:56 發表
哈...第一次生時,我好白痴,見人地(政府生)執很多東西,我又去執,結果發現原來私家會送一份禮物(不過我相信羊毛出自羊身上)比你,根本有很多都不用準備!
浪費金錢!

禮物包有:法國醫院送出的用品(杯、毛巾仔)J&J ...

我本來好多野都冇買, 幣在佢寫住"送完即止"呢. 咁我又吾敢指意佢一定送比我囉.

大宅

我6月8日生,是開刀的!
原帖由 wilwinbb 於 10-3-22 13:48 發表

大宅

法國醫院的醫生當時和我說,好似去三日兩夜咁,不用帶太多東西,我就想,即係帶什麼呢?問佢又沒有說明清楚,結果我就照帶,可是第一天就叫老公大部分都帶回家!

每個產婦必送的,你放心!

原帖由 wilwinbb 於 10-3-22 19:27 發表

我本來好多野都冇買, 幣在佢寫住"送完即止"呢. 咁我又吾敢指意佢一定送比我囉.

別墅

上產前講座姑娘叫我哋自備2包 m 巾 (醫院會送2包), 但好多有經驗 gei mama 話唔駛用咁多. 我仲驚唔夠喺 jusco 買咗3包.
原帖由 lovelybb2 於 10-3-22 20:37 發表
法國醫院的醫生當時和我說,好似去三日兩夜咁,不用帶太多東西,我就想,即係帶什麼呢?問佢又沒有說明清楚,結果我就照帶,可是第一天就叫老公大部分都帶回家!

每個產婦必送的,你放心!

...

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-22 19:27 發表

係啦! 我都係因為見到送完即止, 即刻每樣都執一d落袋....

不過我而家諗如果我touch wood早產, 我又唔會去法國生...咁而家我係咪執番政府的走佬袋先呢?!

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-23 09:06 發表

係啦! 我都係因為見到送完即止, 即刻每樣都執一d落袋....

不過我而家諗如果我touch wood早產, 我又唔會去法國生...咁而家我係咪執番政府的走佬袋先呢?! ...

咁得意ge, 點解早產吾會去法國生呀....咁咪side左訂金.
(吾好介意) 但係早一兩日都叫做早喎, 咁机會都似乎吾細.

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-23 14:34 發表

咁得意ge, 點解早產吾會去法國生呀....咁咪side左訂金.
(吾好介意) 但係早一兩日都叫做早喎, 咁机會都似乎吾細.

我早產的意思係早咗成個月以上呀, 因為一般聽人講話如果阿b唔足月, 有排都出唔到院, 而政府的設施比較完善(for初生嬰兒)...所以touch wood阿b有咩事, c+都會轉番你去政府...

等我星期五覆診時問吓醫生先!

首頁
12345...6

尾頁

跳至