自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

急急急!!!

bb 前兩週發燒, 退咗之後一直咳同流鼻水, 直到上週六又發高燒入急症,週日退咗燒, 今日又發.

早在上次發高燒醫生己經提議住院, 無奈醫院安排唔到床位, 叫我地返屋企等, 等等吓退咗燒, 冇住院.

今次又發燒, 打咗幾個電話問私立醫院都話冇位, 真係冇晒主意, 邊間私立好的而又有位呢? 如果要去公立, 咁邊間會好d? 各位有冇意見?

伯爵府

醒目開學勳章

你住邊區架?半山嘉諾撒兒科唔錯架!九龍我唔知喎。
原帖由 Flyfive 於 10-3-23 06:43 發表
急急急!!!

bb 前兩週發燒, 退咗之後一直咳同流鼻水, 直到上週六又發高燒入急症,週日退咗燒, 今日又發.

早在上次發高燒醫生己經提議住院, 無奈醫院安排唔到床位, 叫我地返屋企等, 等等吓退咗燒, 冇住院.

今次又發 ...

大宅

問咗喜諾撤同養和都冇位. 我位新界區的.
沙田仁安都冇.

原帖由 ixzp 於 10-3-23 07:04 發表
你住邊區架?半山嘉諾撒兒科唔錯架!九龍我唔知喎。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

問吓荃灣港安!

大宅

啱啱問咗, 話要抽咗鼻液先至決定比唔比入院. 咁果度邊個兒科醫生好呀?

原帖由 nsf70 於 10-3-23 07:08 發表
問吓荃灣港安!

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔駛咁緊張住,宜家好多小朋友都係咁,我個女病左3個多星期,同你個B一樣,發高燒,流鼻水同咳,食住退燒藥就會退下燒下,唔食退燒就會發燒,鼻水流足三個星期(未試過),睇左無數次醫生,我都問過醫生咁燒法怕唔怕,佢話只要唔好連續燒5日就OK,當然如果係好高燒兩日都冇退過就一定要去睇睇醫生睇下點安排.
醫生話就算退左燒都要食住退燒藥.唔好以為退左燒就即停退燒藥. 同埋一定要飲多D水,穿小D衫比佢散熱。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

邊個好我就唔知,但一定唔好睇一個叫Dr. Li 既醫生

原帖由 Flyfive 於 10-3-23 07:10 發表
啱啱問咗, 話要抽咗鼻液先至決定比唔比入院. 咁果度邊個兒科醫生好呀?

大宅

咁你個女好番未呀? 我個bb重來都冇咁病過, d 藥食極都唔好, 燒咗兩日, 停咗, 而家又燒過. 其實有冇需要做
d化驗, 睇吓佢係咩菌呢? 咁而家係咪都係食住藥先, 再睇兒科e生, 唔駛去e院住?

原帖由 polarbb 於 10-3-23 08:40 發表
唔駛咁緊張住,宜家好多小朋友都係咁,我個女病左3個多星期,同你個B一樣,發高燒,流鼻水同咳,食住退燒藥就會退下燒下,唔食退燒就會發燒,鼻水流足三個星期(未試過),睇左無數次醫生,我都問過醫生咁燒法怕唔怕,佢話只要唔 ...

水晶宮

畀面勳章

吓 ~ 連私家都無床位 ? 但BB發高燒可大可小,
去左公立醫院先啦, 你係咪沙田區呀, 去威爾斯
急証先啦, 如果BB高燒, 唔洗等好耐咖咋

希望你BB 早日康復 ............

......

原帖由 Flyfive 於 10-3-23 07:05 發表
問咗喜諾撤同養和都冇位. 我位新界區的.
沙田仁安都冇.

大宅

之前去咗仁安, 睇咗兩個醫生都話要入院, 安排到一半又話冇位, 攪咗成三個鐘都係得個吉. 而家係擔心佢唔知仲吔兩個星期都冇吔好轉, 時燒時唔燒, 咳同流鼻水一d都冇好過. 己經睇咗4個醫生嘞.

原帖由 BonnieKam 於 10-3-23 09:07 發表
吓 ~ 連私家都無床位 ? 但BB發高燒可大可小,
去左公立醫院先啦, 你係咪沙田區呀, 去威爾斯
急証先啦, 如果BB高燒, 唔洗等好耐咖咋

希望你BB 早日康復 ............

......

...

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

我囡囡都系咁, 足足病左3星期, 入埋醫院, 佢都系發燒, 由38.8-40.2咳, 流鼻水, 入到醫院, 可以照肺, 要4小時就要探熱, 有燒就要一定要食退燒藥, 半夜都要佢起身食, 要滴鼻, 我覺得好好, 滴完會流番分泌出來, 完全無食過抗生素, 因為醫生話佢系感染番來, 唔系自己起, 所以佢有能力打抵佢, 但如果過了七日都唔不能退燒才考慮開抗生素。

象牙宮

聖保祿 nei ?

珍珠宮

好媽媽勳章

發燒唔退可大可小,盡快搵醫院同佢入院check啦,照下肺都好ma~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

入院有度好,就係照晒check晒,就算佢燒你都無咁驚。

我仔1月時都係咁,都入左院,共退下燒下,高下底下,前前後後加埋共5日,先正式退晒燒。咁晌醫院,你晌則邊陪佢,你會安心訓,舒服好多。

因有護士定時比藥佢,幫佢check住囉。但如你晌屋企唔嫌辛苦,而門診醫生又confirm係燒,無其他特別野呢,咁晌屋企處理都一樣o者。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呀仔前二個星期都係咁,持續高燒,日日都39-40,最緊睇多幾次醫生CHECK清楚咩原因發燒,我個仔初頭話腸胃炎,跟住又話口嚨發炎,最後話係感冒菌入耳,中耳炎,一邊耳仔紅左,醫生話中耳炎係持續高燒,最後都係要食抗生素搞掂,先唔再燒,同埋話若然發燒,食緊退燒唔好肯,就算度到無燒都照比佢食退燒藥,半夜都要特登叫佢起食~~同埋唔好唸住開個冷氣比佢,退佢無咁熱,話開冷仲有機會令佢梗加攝親,加重病情,最後同佢沖多幾次涼,有浴缸的話,最好浸個暖水浴添~~
但講到底,一定要睇多幾個醫生CHECK清楚咩事發燒,同埋你留意醫生有無真係CHECK清楚
我睇第一,二次醫生,都淨係聽下佢個肺有無事,係第三個醫先好細心咁CHECK,口嚨~耳仔,肚,肺,鼻,若然你個醫生無做邊樣,迫佢CHECK,因為家下太多人流感,我覺得D醫生係咪都當你流咁醫就算~~~

男爵府

好媽媽勳章

上星期四亞女發燒,成38.5 - 39.5度,都帶佢去聖保祿睇,好多小朋友病左~等都等成兩個小時先有得見醫生!
而加天氣真係要小心D,後日又話凍番喇~

侯爵府

好媽媽勳章

再睇多次你個兒科先, if 你真係想入e院, 直頭去睇駐院d e生,多數都入到, 我女個時就係甘睇 法國兒科, 即刻安排到佢入院
原帖由 mormorchan 於 10-3-23 09:57 發表
上星期四亞女發燒,成38.5 - 39.5度,都帶佢去聖保祿睇,好多小朋友病左~等都等成兩個小時先有得見醫生!
而加天氣真係要小心D,後日又話凍番喇~ ...

大宅

就咁打去問佢地通常都話冇位架,因有d留左位,找醫生book會好d,我試過好似你咁自己打去book話full,但兒科醫生打去book就book到

珍珠宮

你BB幾大呀
高燒時有冇話特別攰, 冇晒精神, 冇胃口
如果冇的話, 可以睇左兒科先, 同醫生商量下

首頁

尾頁

跳至