婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

同男友準備結婚當中,因為有左bb所以係突然要攪

我們積蓄不多,但屋企人話要攪大佢

未來99話要7圍,但他一分錢都無,結婚費用我們自己出晒,禮金都係

未來99話過大禮唔識攪,椰子唔知邊度買,叫我們自己買

我媽好不滿未來99,點解個仔咁大都無幫佢儲老婆本,以前仲成日拿個仔的錢

(之前我男友試過中六合彩幾萬,未來99出聲話要一半)

但佢買左對龍鳳手鐲比我,我同我媽媽講,我媽媽問我幾粗,我說1cm左右

我媽就話咁幼不如唔好買,

現在我媽成日在我面前數未來99,我左右做人難

他無錢比個仔結婚我無意見,但我媽媽覺得佢係唔肯拿出來

比媽媽講得多,怕自己對未來99有偏見...

始終我地結婚後要同住...好擔心

珍珠宮

我同c6當年結婚, 所有$都係自己比架喎, 點解要父母比$結婚呀??

侯爵府

好媽媽勳章

If I was your 99, I would:
1. don't buy you anything (include 對龍鳳手鐲). It is because I don't think you (your parents) will say thank you to her.
2. won't give you $ even I was so rich
3. ask your mother: how much do you幫your daughter 儲? 點解個daughter咁大都無幫佢儲 $ to buy a flat for her marry?
4. don't want any tables, and won't invite any relatives to your wedding
5. most important, please move out (don't live in my flat) after you get marry!!!!!!!!!

May I ask: are you after 80's ?

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-23 13:11 發表
你地入門時99有咩表示?

同男友準備結婚當中

,因為有左bb

所以係突然要攪

我們積蓄不多,但屋企人話要攪大佢

未來99話要7圍,但他一分錢都無,結婚費用我們自己出晒,禮金都係

未來99話過大禮唔識攪,椰子唔知邊度買,叫我們自己買

我媽好不滿未來99,點解個仔咁大都無幫佢儲老婆本,以前仲成日拿個仔的錢

(之前我男友試過中六合彩幾萬,未來99出聲話要一半)

但佢買左對龍鳳手鐲比我,我同我媽媽講,我媽媽問我幾粗,我說1cm左右

我媽就話咁幼不如唔好買,

現在我媽成日在我面前數未來99,我左右做人難

他無錢比個仔結婚我無意見,但我媽媽覺得佢係唔肯拿出來

比媽媽講得多,怕自己對未來99有偏見...

始終我地結婚後要同住...好擔心

侯爵府

好媽媽勳章

It is because she is those groups after 80's. (I think)

原帖由 Siuchoi 於 10-3-23 13:18 發表
我同c6當年結婚, 所有$都係自己比架喎, 點解要父母比$結婚呀??

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

結婚時,我99都係比左一對1cm禁粗金鐲我,就咩都無比過!

不過,我都認為,結婚係2個成年人事,如果連結婚支出都唸唔點數,結婚呢過婚姻生活第一個難關都不能一齊解決,我可以話你知,你地暫時未適合結婚!

我上年同c6結婚時,所有支出都係我地2個承擔,包括禮金,酒席,禮餅,仲有好多好多支出!!!

樓主,好好同另一半商量下喇,同家人坦白,同埋叫媽媽唔好糊亂推測未來99有無錢比你地結婚!反之,唸下點解你地自己突然有左bb,無好好計劃?要結婚就要好好儲$喇!

唔好怪我直接,我想同你分享我的感受同經驗!!

祝福你地!

大宅

畀面勳章

我無講過結婚要99拿錢出來,問題係佢地聽到要結婚就話要大攪,我地話無錢,佢就話擺酒係賺唔會蝕
我地本身諗住少少積蓄會留給個細路,但99堅持話要攪我地都想佢開心d就攪
但我地要兩個月之內攪好晒,真係好多濕碎野要攪,他唔幫手不特止仲好多要求,一時話親戚好多人要租幾架車比他接送他們去飲
一時話要租個化妝set頭給他
咁我地雖然真係好慳住d錢,但都答應佢

我只係表達我媽知道99的事後好勞氣
同擔心第日相處個心會有條刺
我有承認對99有少少不滿,但同佢無出錢無關,係一直以來他都無為個仔打算,知道我們要儲錢結婚他都無考慮,我男友細佬爭人周身賭債,無錢比家用,99叫我男友比埋細佬個份,男友出雙糧就成份拎晒去...呢d我係長久以來有點不滿...係真..

大宅

畀面勳章

回覆 4# ac321 的文章

我諗你係偏激左少少囉,唔好斷章取義話人地亞媽
我媽真係有儲夠一層樓的錢比我
係我唔要

侯爵府

好媽媽勳章

i.e. you don't want to take your mother's money, but want to take your 99's money?
Therefore, your 99 is so 'bad' as :
1. 但他一分錢都無,結婚費用我們自己出晒,禮金都係

2. 但佢買左對龍鳳手鐲比我, but it is too small, 我媽就話咁幼不如唔好買,

3. 點解個仔咁大都無幫佢儲老婆本,

right?

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-23 13:37 發表
我諗你係偏激左少少囉,唔好斷章取義話人地亞媽
我媽真係有儲夠一層樓的錢比我
係我唔要

侯爵府

好媽媽勳章

If you don't want 大攪, just follow your will.
What you need is: inform your 99 what you are doing with your husband. You don't need to follow your 99's idea.
However, don't live with your 99 after marry. If your mother has already prepear a flat for you, don't live in your 99's flat. I am sure you will be unhappy if you live with your 99.

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-23 13:34 發表
我無講過結婚要99拿錢出來,問題係佢地聽到要結婚就話要大攪,我地話無錢,佢就話擺酒係賺唔會蝕
我地本身諗住少少積蓄會留給個細路,但99堅持話要攪我地都想佢開心d就攪
但我地要兩個月之內攪好晒,真係好多濕碎野要攪, ...

大宅

畀面勳章

回覆 8# ac321 的文章

我重申無話過要99出錢
你指出個三點係我媽既觀點,我只係想講我媽咁諗野不停灌輸我呢d觀點,我怕自己吸收左,第日個心會仍住,擔心同住有問題
我明白我媽係有點偏激,我亦都有係我媽面前幫99講說話,但老人家主觀意願係好難改變
i.e我同我媽講呢家呢個年代好多人都係兩公婆自己攪掂,我地一直都無諗住要男家比咩錢,但我媽係老一輩的人,覺得傳統黎講禮金酒席係男家父母負責

你可唔可以唔好針對我,都係想大家討論下唧

大宅

畀面勳章

無可能了,所有野都在進行中
只係99仍然不斷有d要求
之前話有親戚係大陸要請佢地來飲但要我們比酒店$
我地都堅持左say no,因為不是太親 (62話,62是比較客觀)

屋我都想出去住
但男友同我媽同所有人都反對因為我現在要休息,唔可以粗勞,所以決定等bb出世先去睇樓
但仍然要係99度住一年...

原帖由 ac321 於 10-3-23 13:50 發表
If you don't want 大攪, just follow your will.
What you need is: inform your 99 what you are doing with your husband. You don't need to follow your 99's idea.
However, don't live with your 99 after m ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你地都唔係細路仔, 唔係乜都人地話想點你地就答應. 既然你99一向對你老公唔好, 你地又冇乜錢, 點解仲要跟晒99意思大攪? 攪唔掂又埋怨99. 你地乜都答應, 你99都唔信你地冇錢啦. 你媽話你99唔好, 你又跟住話佢唔好, 你自己有冇諗過你老公俾晒d錢你99, 搞地你地儲唔到錢, 你老公都有問題呀? 你媽咪又俾咗幾多嫁妝你? 你99都可能覺得你女家揾佢著數, 婚後要住喺佢屋企, 要佢幫你地湊bb, 仲想佢俾禮金......

你地婚後仲要同99住, 係咪你地冇能力自己搬開? 結婚呢關都搞成咁, 將來生活更難過. 奉勸你生完bb一定要工作, 唔好靠你99, 否則家無寧日.

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主,係你個題目問"入門時99有咩表示"?

所以,唔好怪人家唔明白你!

最緊要就好你地有無好好同家人交代一切,包括你地困難!

2個人結左婚就係一家人,如果你媽媽真係有儲左一層樓錢比你結婚,你大可以同佢講你困難,佢禁錫你,你又有左bb,佢一定會幫你手,如果一層樓係200萬左右,佢只要借/比你10萬就已經可以過左呢一關喇!

做媽媽的,一定係想一個有本事仔女去趙一個無本事仔女,你未來99想你老公幫細佬比家用,我唸係人之常情,一來,如果只係靠你老公個份可能佢老人家都唔夠用,二來,叻一個幫唔叻一個係老一輩老人家心目中係理所當然的!!

我c6就係要幫屋企供樓,比屋企12000一個月,(大伯份糧太少,要養大陸老婆唔可以比太多家用)我做老婆都無得出聲,有時,有d post話老公比唔夠家用,心唸,你地就好喇,老公會比家用,我係一毫子都無架,自己搵,自己洗,仲要一齊比家用架!!!

係我地結婚前,c6賣左大陸層樓,2老都袋左幾十萬係身,佢地一樣係我地婚禮一毫子都無出過,我唸,唔可以怪佢地,因為佢地老喇,要多一個錢旁身,況且,我同C6SAVING都可以比晒婚禮錢!

不過,我想講,就係,結左婚係一家人,你幾唔LIKE都好,呢個係事實,唔好成日算住度住,你日後會好辛苦!

第一件事,計晒開支,同家人講你難處,有時結婚女家"有份出錢",將來你講野都可以大聲D架!!

祝你有好生活!!

侯爵府

好媽媽勳章

If you think that your 99 is correct (我重申無話過要99出錢),
i.e. 我明白我媽係有點偏激, 我媽咁諗野不停灌輸我呢d觀點,我怕自己吸收左,第日個心會仍住,擔心同住有問題
I would tell you that: don't worry about it.
No one can change your 觀點, but only yourself can!

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-23 13:52 發表
我重申無話過要99出錢
你指出個三點係我媽既觀點,我只係想講我媽咁諗野不停灌輸我呢d觀點,我怕自己吸收左,第日個心會仍住,擔心同住有問題
我明白我媽係有點偏激,我亦都有係我媽面前幫99講說話,但老人家主觀意願係好 ...

大宅

Yes, 自己結婚自己負責...點解要父母比$結婚呀?
我有龍鳳手鐲但無度過幾粗....心意啫!! 唔洗度呀?!?!

原帖由 Siuchoi 於 10-3-23 13:18 發表

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-23 13:57 發表
屋我都想出去住
但男友同我媽同所有人都反對因為我現在要 ...

唉, 既然你地有能力, 真係應該搬出去, 由安胎到bb出世, 可預見你媽同你99都會有唔同意見. 一年流流長, 你夾在中間, 你會好辛苦的. 你要休息, 可以叫你男友去搞.

大宅

畀面勳章

我男友係好顧家的人,搵十蚊比七蚊屋企無問題,佢覺得至多我同佢慳d,我欣賞佢孝順,但時間長左有時我會覺得佢可唔可以考慮自己多少少...

所以99有咩要求,基本上男友都會答應,只要唔過份 (試過中六合彩的錢比了一半99後,他仲話要買lcd tv,擺生日酒,好彩我男友都知過份左少少,拒絕左)

無錯呀,我媽日日都叫我比個ac佢等佢過d錢比我,但我覺得自己好不孝,結婚要媽媽出錢,我媽好傳統的女人,人家嫁女收大大份禮金,我知佢好恨,佢唔係恨錢,係覺得個女搵到好人家,人家鍚自己個女先會出錢..
所以一直都同媽媽講唔使,我地攪得掂
而且我男友都反對,他說借了你媽媽錢以後點抬起頭做人

我地唔係無錢,只係錢銀好緊張,擔心過完婚禮所剩無幾比bb,始終結婚使費真係又多又雜,一日未完一日都唔知埋單有幾多

至於99家用的事,可能我係外人我會比較,細佬做錯事點解自己唔負責到哥哥負責?負責都算,但99有時會好偏心細佬,一點小事就睇得出,連我男友都知,只不過佢做大哥份人又唔計較先無野...

大宅

未來99話要7圍>>> 都唔係好多啫.. 而且你有禮金攞番, 實際都唔洗出好多.

我結婚時,所有支出都係我地2個承擔,包括禮金,酒席,禮餅.... 99問我要唔要借錢, 我都同佢講我地有儲錢結婚,唔洗擔心.

原帖由 八婆仔@ 於 10-3-23 13:25 發表
結婚時,我99都係比左一對1cm禁粗金鐲我,就咩都無比過!

不過,我都認為,結婚係2個成年人事,如果連結婚支出都唸唔點數,結婚呢過婚姻生活第一個難關都不能一齊解決,我可以話你知,你地暫時未適合結婚!

我上年同c6結婚時 ...

大宅

畀面勳章

不好意思,係我的topic寫得衰...

大宅

畀面勳章

你岩,我堅持自己觀點就無問題...

原帖由 ac321 於 10-3-23 14:06 發表
If you think that your 99 is correct (我重申無話過要99出錢),
i.e. 我明白我媽係有點偏激, 我媽咁諗野不停灌輸我呢d觀點,我怕自己吸收左,第日個心會仍住,擔心同住有問題
I would tell you that: don't worry abo ...

首頁

尾頁

跳至