自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我屋企人,99,路人甲 個個都話我管個囡太嚴
e樣唔比 個樣唔比
個囡"鈕"計又話我好鬧佢
同呀囡講極都唔聽 成日係條街到鈕計唔肯番屋企
我未罰佢企係到唔比佢坐又係我錯
鬧又唔比罰又唔比 咁我可以點

我真係好大壓力 好辛苦
我係到教佢你地又話我係到迫個囡
就連我老公都係咁話我

我真係好想好想咩都唔要 走左去又好死左去都好
個囡都比你地寵都壞晒 一唔中意就拿婆婆呀其他屋企人黎大我
2歲半炸 唔通我咩都唔教咩

for 呻only

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我咪又係,個囡超級百厭,吾怕打吾怕鬧
次次罰親佢就緊有d人就出黎話
"乖乖,過黎我度"
激死我,好在果d係娘家既人,我可以鬧返佢地阻我教囡,如果係夫家既人,我din左都似

男爵府

你要堅持呀, 細個唔教大左仲難教, 好好同你老公商量下點教, add oil 呀!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 心抱 於 10-3-23 15:59 發表
我咪又係,個囡超級百厭,吾怕打吾怕鬧
次次罰親佢就緊有d人就出黎話
"乖乖,過黎我度"
激死我,好在果d係娘家既人,我可以鬧返佢地阻我教囡,如果係夫家既人,我din左都似 ...

我99試過鬧我 之後我片番佢
佢同我老公講話我唔尊重佢又成
佢都估唔到佢個仔都唔理佢 同佢講 我地點教囡唔緊你事
仲鬧番隻99成日比雪糕朱古力個囡食 病左個時又唔你帶佢睇醫生照顧囡囡 叫隻99唔好再多事

伯爵府

畀面勳章

係呀, 我個仔雖然係歲零,但有d野都係要stop架, 因為有時係因為危險所以要教
但我一教仔,我阿媽就阻住哂
勁煩 !

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 MATINLONG 於 10-3-23 16:02 發表
你要堅持呀, 細個唔教大左仲難教, 好好同你老公商量下點教, add oil 呀!

同意.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 MATINLONG 於 10-3-23 16:02 發表

唉...同佢傾過十萬幾次...
佢成日都話小朋友要哄唔好鬧唔好打...
我教個囡填顏色 想比個囡大少少個時學一樣樂器
佢就話我想迫個囡做咩資優生...

大宅

你係佢阿媽,你要企硬D呀,依家唔教無得教架

男爵府

Yeah! Don't give up! You will see the good results. Then eveyone says you are good Mum.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 wonderbaby 於 10-3-23 16:08 發表
你係佢阿媽,你要企硬D呀,依家唔教無得教架

所以我企得好硬
不過成日比佢地電話煩到我真係頂唔順
今日仲要無啦啦比個路人甲鬧
都唔知佢係乜水 我都癈事理佢

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 sharonwing_17 於 10-3-23 15:56 發表
我屋企人,99,路人甲 個個都話我管個囡太嚴
e樣唔比 個樣唔比
個囡"鈕"計又話我好鬧佢
同呀囡講極都唔聽 成日係條街到鈕計唔肯番屋企
我未罰佢企係到唔比佢坐又係我錯
鬧又唔比罰又唔比 咁我可以點

我真係好大壓力 ...

我以前又係,成日比人話太緊張,但仔女係要教的,這是家教,只要唔係傷害到小朋友的話,而係為佢好的話,就要堅持,而家D人成日話要比小朋友自由發展,但自由發展唔等於樣樣由得佢,所以而家好多小朋友,又無規矩,又無禮貌。支持你,加油!

珍珠宮

好媽媽勳章

你要堅持,同埋要你同c6溝通下啊,係難嫁,因為我c6又會出聲,但我私底下同佢傾,想個仔好,想個仔乖,就唔可以縱,鍚都要有個限度,我c6明明地,而家我鬧仔佢選擇行開唔出聲,反而親戚方面可能少見,就少呢方面問題,係有時去我爸度,佢地會出聲,由佢啦,唔緊要啦,但我會堅持我既教法,鬧埋我爸媽嫁,道理係你果邊,佢地都無得嘈嫁,要嘈咪由佢囉,試過1次我爸鬧我話我鬧仔嚇親佢,我直頭抱左啊仔入房,關門鎖埋佢,我爸係出面拍門,我有我教仔,教完啊仔出去捉住我老豆同佢講,仔係要教,你要插手既話我以後都唔會帶佢上黎,我爸之後都唔敢再出聲,最多都係細細聲同啊仔講叫佢唔好喊

子爵府

原帖由 sharonwing_17 於 10-3-23 16:06 發表

唉...同佢傾過十萬幾次...
佢成日都話小朋友要哄唔好鬧唔好打...
我教個囡填顏色 想比個囡大少少個時學一樣樂器
佢就話我想迫個囡做咩資優生... ...

男人係咁ga啦
成日以為d細路大大下就自己會識
我個囡岩岩4歲,返左3個月kumon,c6都吾知,phonics我自己教,淨係話個囡响學校學返黎
d男人跟本吾會緊張細路學d乜,成日都話多餘

子爵府

原帖由 Ivy07 於 10-3-23 16:19 發表

我以前又係,成日比人話太緊張,但仔女係要教的,這是家教,只要唔係傷害到小朋友的話,而係為佢好的話,就要堅持,而家D人成日話要比小朋友自由發展,但自由發展唔等於樣樣由得佢,所以而家好多小朋友,又無規矩,又無禮貌。支持你,加油! ...

我寧願俾人話我係惡mammy,都吾想俾人話我個囡半句無家教
而家我個囡行出街,雖則一定係百厭無時停,但一定係有禮貌有家教果個

別墅

唉, 大家都系一樣, 我都就來去青山. 女人真壓力很大, 要教, 要煮等. 男人.......唉.

大宅

而家d 細路 又硬勁, 又難教.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唉..我又係咁..呀囡2歲半..
而家一小小事發脾氣就大叫尖叫,,
d姑仔又成日講埋d好粗俗既說話..
呀囡又學..
叫左姑仔唔好講..佢地又係唔聽..
唉..救命呀..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 wch1224 於 10-3-23 16:28 發表
唉, 大家都系一樣, 我都就來去青山. 女人真壓力很大, 要教, 要煮等. 男人.......唉.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 lovejy 於 10-3-23 17:21 發表
唉..我又係咁..呀囡2歲半..
而家一小小事發脾氣就大叫尖叫,,
d姑仔又成日講埋d好粗俗既說話..
呀囡又學..
叫左姑仔唔好講..佢地又係唔聽..
唉..救命呀.. ...

唉我99又係呀
成日對住囡囡講粗口
我開頭唔知...
點知有一日..我比我個囡用粗口鬧
我即刻教囡囡唔好講
我99話好得意喎...都痴線既..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 心抱 於 10-3-23 16:22 發表

男人係咁ga啦
成日以為d細路大大下就自己會識
我個囡岩岩4歲,返左3個月kumon,c6都吾知,phonics我自己教,淨係話個囡响學校學返黎
d男人跟本吾會緊張細路學d乜,成日都話多餘 ...

我老公成日話番學會識的了 番學老師會教...

咩都靠人 真係搞笑

首頁

尾頁

跳至