嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

[url=http://hk.news.yahoo.com/article/100323/4/h57k.html]http://hk.news.yahoo.com/article/100323/4/h57k.html[/url]
一款在本港有使用的幼兒輪狀病毒口服疫苗,被發現受到一種豬病毒污染,[url=]美國
[/url]當局呼籲兒科醫生暫時停用。
美國食品及藥物管理局表示,[url=]英國
[/url]葛蘭素史克(GlaxoSmithKline)藥廠生產的Rotarix口服疫苗中,發現一種豬病毒PCV-1的DNA。
管理局表示,就醫學界至今所知,該種病毒不會令人類或豬隻染病,疫苗相信安全。
但由於疫苗理論上不應含有病毒,而市面上亦有另一種可以預防輪狀病毒的疫苗,所以當局呼籲暫時停用該疫苗,轉而使用另一藥廠默沙東(Merck)生產的輪狀病毒口服疫苗RotaTeq。
美國食品及藥物管理局表示,其他國家的監管當局可以繼續選用Rotarix,因為輪狀病毒對幼兒的風險,遠遠高於豬的病毒。
輪狀病毒是一種引致全世界兒童患腸胃炎的最重要病毒,直接威脅無數嬰幼兒的健康,尤以年齡於三個月而三歲最為高危。感染的症狀以嘔吐及水狀腹瀉為主,情況一般持續3至8日,並常常伴有發燒及腹痛等症狀。
輪狀病毒的口服疫苗,主要供6周以上的嬰兒服用。本港政府提供的免費防疫計劃中,並不包括輪狀病毒口服疫苗,家長須帶同嬰兒到私家診所口服。一般診所同時提供上述兩間藥廠的疫苗供家長選擇。
(路透社、美聯社、香港[url=]衛生防護中心
[/url])

有無bb食開呢隻?
我b食左一劑,仲食唔食埋另一劑好呀?
定係可以食食吓轉另一種呀?

禁止訪問

侯爵府

我BB都係食左一劑呀........依家唔知食唔食好

大宅

我個bb上個星期五先食完, 點算好...

王國會長

王國會長

Rotarix 口服兩次
RotaTeq 口服三次
我囝囝係食RotaTeq

原帖由 littlecook 於 10-3-23 16:28 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/100323/4/h57k.html
一款在本港有使用的幼兒輪狀病毒口服疫苗,被發現受到一種豬病毒污染,美國
當局呼籲兒科醫生暫時停用。
美國食品及藥物管理局表示,英國
葛蘭素史克(GlaxoSmithKlin ...

王國會長

王國會長

已被"同時建議暫停使用。", 想食都冇得食啦.
問下醫生可唔可以轉.

原帖由 littlecook 於 10-3-23 16:28 發表
有無bb食開呢隻?
我b食左一劑,仲食唔食埋另一劑好呀?
定係可以食食吓轉另一種呀?

複式洋房

我bb已經食完2劑, 咁會唔會有咩問題....

複式洋房

我都係上星期六帶阿b去診所食第一劑,
宜家真係好擔心, 好似愛佢等如害佢咁,
我個心好痛呀.............

原帖由 jobi_yau 於 10-3-23 21:34 發表
我個bb上個星期五先食完, 點算好...

子爵府

香港既情況係點呀,係咪都係'建議暫停使用'?但我响衛生署/衛生防疫中心個網都揾唔到有關資料!
即係hk仲有無得食?
但我b就嚟4個月囉喎,轉3劑果隻,係咪要由頭食起,食足3劑?咁6個月前咪食唔切?
點算?

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-3-23 21:50 發表
已被"同時建議暫停使用。", 想食都冇得食啦.
問下醫生可唔可以轉.

王國會長

王國會長

政府出左新聞稿, 香港暫時應唔會有得食.
http://www.info.gov.hk/gia/general/201003/23/P201003230245.htm
"基於保障藥物質素理由,衛生署下令從藥房、醫院和私家醫生回收一款預防輪狀病毒感染的註冊疫苗「羅特律輪狀病毒疫苗口服懸液劑」(Rotarix),並建議在香港暫停使用該疫苗。"

原帖由 littlecook 於 10-3-23 22:41 發表
香港既情況係點呀,係咪都係'建議暫停使用'?但我响衛生署/衛生防疫中心個網都揾唔到有關資料!
即係hk仲有無得食?
但我b就嚟4個月囉喎,轉3劑果隻,係咪要由頭食起,食足3劑?咁6個月前咪食唔切?
點算?

...

洋房

輪狀病毒疫苗回收停用
(明報)2010年3月23日 星期二 21:20
衛生署 下令從藥房、醫院和私家醫生回收 預防輪狀病毒感染的註冊疫苗Rotarix,同時建議暫停使用。

衛生署是經評估美國 食物及藥物管理局的建議後作出是次決定。該局昨日證實,一項美國獨立的學術研究發現Rotarix疫苗含有第一型豬環狀病毒(porcine circovirus 1)(簡稱PCV1)的去氧核糖核酸,該病毒並無在另一款在美國註冊的預防輪狀病毒感染疫苗RotaTeq中發現。

美國食物及藥物管理局確定並無證據顯示Rotarix存在安全風險。然而,該局建議在當局繼續調查期間暫時停用該疫苗。

從全球角度而言,世界衛生組織 鼓勵所有使用這款疫苗的國家在決定是否繼續使用時,須謹慎平衡利弊。

由於是次發現並不構成公共衛生風險,歐盟 衛生當局認為現時並無需要採取任何行動。

在香港,Rotarix是註冊藥劑製品,由葛蘭素史克藥廠生產。Rotarix是適合六周或以上兒童的口服疫苗,用作抵抗由輪狀病毒引起的嘔吐和腹瀉。

是次被發現的病毒PCV1在豬肉及其他肉類產品中普遍存在,不會在其他動物或人類身上引起疾病。

衛生署發言人解釋,是次回收是基於市場上有另一疫苗RotaTeq供應,而Rotarix本身的品質毛病需作適當風險管理,因此需要回收。

Oh, no chance to eat la

大宅

我個b都係上星期五食第一次, 點算好? 仲俾咗第二次錢添呀mouth:

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-3-23 22:53 發表
政府出左新聞稿, 香港暫時應唔會有得食.
http://www.info.gov.hk/gia/general/201003/23/P201003230245.htm
"基於保障藥物質素理由,衛生署下令從藥房、醫院和私家醫生回收一款預防輪狀病毒感染的註冊疫苗「羅特律輪狀 ...

我俾曬錢, 如果有得食都唔知食唔食好

別墅

我BB又系食左一剂, 点算????????

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

me 2
:-( :-(
原帖由 siu-miu 於 10-3-23 18:17 發表
我BB都係食左一劑呀........依家唔知食唔食好

男爵府

我又係星期六食了一劑,依家點算好? 我依家訓唔到覺....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個B上個星期先食完第二劑~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

洋房

For those who has eat 1st dose but not the 2nd dose, I think we should ask the doctor to claim back the charge for 1st dose since we can't eat the 2nd dose due to government policy. As the 1st dose is no use if we don't eat the 2nd dose.

大宅

佢無特別講邊個批次,咁即係一路以黎呢隻疫苗都有果隻病毒?我仔仔而家20個月,一早都食左,touchwood so far都無乜野!!

最初睇完報導都好驚,不過睇仔細d,又講到其實無因為咁出現過咩病,對人亦無乜影響,咁先放心少少,希望真係無事啦!

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至