嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我細女應該今日食第2劑, 打去醫生到問, 個姑娘話返左隻新既批號喎, 問我要唔要繼續食? 咁即係點呀? 只係某批號驗到有問題定呢個牌子全部都有問題? 咁我食唔食好呢?

洋房

GSK Rotarix 好定 MSD Rotateq好?是否一定要兩個月服第一口?

子爵府

內容重點係
1. 取消回收rotarix,讓家長及醫生自行決定是否繼續使用(因新聞稿表示rotarix對人類無害,但又要回收,似乎不合理;另中途轉用rotateq,亦存在一定風險)
2. 儘快直接並公開向家長指示能否及如何從rotarix轉用rotateq
中間加多几句表示不滿,擔心及無奈,bb急住要食第二劑既迫切性.

如你都著緊有關問題,不妨email表達一下你的意見,好讓政府正視問題及儘快作出指引!

衛生署電郵: [email protected]

原帖由 newmum88 於 10-3-29 11:15 發表

個EMAIL點寫?
你係寫想佢唔好停售定咩?
我都想佢唔好停售呀... 同你情況一樣

子爵府

應該係全部有問題,係一直都存在既問題,唔係某一批有問題咁簡單!
問清楚啦,我估應該係'第二種(rotateq,要食三劑,另一間廠架',唔係'第二批'!
如果解封返左rotarix,唔理邊批,我都想比返bb食呀!

原帖由 mosibaby 於 10-3-29 10:24 發表
我細女應該今日食第2劑, 打去醫生到問, 個姑娘話返左隻新既批號喎, 問我要唔要繼續食? 咁即係點呀? 只係某批號驗到有問題定呢個牌子全部都有問題? 咁我食唔食好呢? ...

子爵府

依家rotarix都回收左囉,好唔好都無得食啦!
如果依家要食,只有食rotateq!

原帖由 karson_317 於 10-3-29 23:22 發表
GSK Rotarix 好定 MSD Rotateq好?是否一定要兩個月服第一口?

洋房

原帖由 littlecook 於 10-3-29 23:28 發表
依家rotarix都回收左囉,好唔好都無得食啦!
如果依家要食,只有食rotateq!

有沒有限兩個月一定要服?

洋房

另外,想問問四合一加乙型流感嗜血桿菌 是否等於私家五合一〔除計算打針次數〕,私家五合一質數會好些嗎?

禁止訪問

子爵府

多數bb都係2個月食第一劑,4個月第二劑.但係咪一定要2個月時食第一劑我就唔清楚,但就一定要24個星期前食完2劑!

原帖由 karson_317 於 10-3-30 00:56 發表

有沒有限兩個月一定要服?

子爵府

係.
之前睇過私家醫生張單張,話佢地隻針比健康院果隻保障高d,質素好d.

原帖由 karson_317 於 10-3-30 01:00 發表
另外,想問問四合一加乙型流感嗜血桿菌 是否等於私家五合一〔除計算打針次數〕,私家五合一質數會好些嗎?

洋房

原帖由 littlecook 於 10-3-30 16:34 發表
係.
之前睇過私家醫生張單張,話佢地隻針比健康院果隻保障高d,質素好d.

BB明天去健康院打肺炎連球菌,應隔多久才去私家打五合一和輪狀呢?哪種打後會不適和發燒呢?

子爵府

可同一日打晒.我大b以前都係咁.
但如有時間,分開打會好d,如有反應都起碼知道邊隻葯既反應,同埋唔駛一次咁多葯物入身.
去健康院打肺炎連球菌有退燒葯比,即有可能會發燒佢先比啦.
而我大b打五合一係會發燒既.但細b上次打就無事.
我諗都係因人而異.

原帖由 karson_317 於 10-3-31 02:02 發表

BB明天去健康院打肺炎連球菌,應隔多久才去私家打五合一和輪狀呢?哪種打後會不適和發燒呢?

禁止訪問

兒科醫生講o既話

洋房

原帖由 littlecook 於 10-3-31 08:24 發表
可同一日打晒.我大b以前都係咁.
但如有時間,分開打會好d,如有反應都起碼知道邊隻葯既反應,同埋唔駛一次咁多葯物入身.
去健康院打肺炎連球菌有退燒葯比,即有可能會發燒佢先比啦.
而我大b打五合一係會發燒既.但細b上次 ...

Thanks. 都係隔幾日打好些了!

子爵府

thanks!
其實我都相信rotarix問題唔大,依家只係擔心食左第一劑無得食第二劑,又唔敢轉rotateq,而小b已滿4個月啦,要儘快食啦!如果一早食晒2劑,我反而無咁擔心!

原帖由 moonlailai 於 10-3-31 12:49 發表
岩岩睇完一個兒科醫生講o既話,大家唔駛再咁擔心!

全城媽媽熱話:食輪狀病毒疫苗,怕什麼?!
這兩天有關葛蘭素史克藥廠(GSK)的人類輪狀病毒口服疫苗(Rotarix)被懷疑有問題的事件弄得滿城風雨。有許多我身邊的朋友都打 ...

首頁

尾頁

跳至