自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

所以我成日比我個女睇TBB既卡通片,哈哈,好似KERORO個D,當係Listening咁比佢聽下。

原帖由 何媽媽 於 10-3-26 18:07 發表

完全明白!因為日常生命佢哋接觸都係英文,電視又係英文,睇既野又係英文,所以唯有饗屋企盡量講多啲,教多啲,大家加油啦!
因為我覺得無論身在何方,都應該識講識聽自己嘅語言(除非父母唔識講,咁就無辦法啦) ...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你個邊個貴既。。。我舊年係Doncaster讀先45磅咋喎,我今年轉左黎Sheffield,都覺得貴。。。原來你仲貴

原帖由 何媽媽 於 10-3-26 18:12 發表

你講緊£75一個月還是一年呀?我呢度£150一年,每星期都會有默書,一年有兩次考試,都幾認真㗎!

象牙宮

但係我講個位福建小姐,只不過係前幾年先由福建黎英國,跟住搵個有居留既香港老男人結婚,就話自己係”康講”人,扯哂白旗

原帖由 rose-mag 於 10-3-27 03:06 發表

One of my colleagues C also does the same thing. Her English is really terrible and another colleague S talked to her in Cantonese. C insisted on speaking in her lousy English. Then S asked C where ...

象牙宮

你不如比多D粵語卡通片佢睇下~

原帖由 TSX 於 10-3-27 03:31 發表
請問有無咩website可以買到講廣東話既兒童教材vcd/dvd? 因為次次買vcd/dvd返來比小朋友先發現裡面d人係講普通話!

水晶宮

衣家D女仔...十幾歲就識走去灣仔蘭貴坊湊鬼...哩幾日HK SEVENS...你地夜晚去果邊酒吧睇下就知...

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一直唔知法拉係大陸妹黎嫁喎,
唔怪得我聽佢講話咁怪啦,又唔似d竹昇口音喎,
咁樣好扮野o者

男爵府

我亞爺, 一出世, 母語係客家, 之後係鶴佬話, 黎香港後先學廣州話。佢老左之後,第一種唔記得既語言係廣州話, 之後連鶴佬話都唔識講, 到最後只識講客家。果時只有我老豆明佢講咩,全家其餘十人都唔知佢講咩, 想照顧都有困難。

所以我而家都努力咁教亞仔中文, 因為我好驁有一日, 我老左,有痴呆症時, 唔記得點講英文, 只識得講廣州時, 唔好話要亞仔照顧我, 想搵佢同我傾下計, 我都想佢知我噏咩。

所以母語係廣東話既父母, 請三思。如果唔係, 就預左做孤獨老人。

子爵府

我有個同事四十歲去左美國幾年,夠話自己係美國人,中文唔好

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-27 11:10 發表
你不如比多D粵語卡通片佢睇下~

TBB嗰D教壞人架噃...我都係俾個仔睇VCD,唔會俾佢開電視睇電視台播嗰D架.

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 chichiho 於 10-3-27 12:39 發表

不過,你都咪話呀,我都幾廿歲先過嚟,嚟咗幾年d中文真係差咗好多,成日執筆忘字,而家周不時要寫白字,都有d唔好意思話俾人聽我以前會考中文同中國文學都攞A,d英文係就係進步咗,但點都唔似呢度土生土長咁流利,好多時都唔知佢地講咩笑咩~

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我以前喺英國時有教個church嘅中文學校,
真係好難㗎,
d家長都係有心想佢哋學中文先俾佢哋上啦,
不過d小朋友/少年人真係 ....
佢哋唔肯講就點氹都唔肯講。
原帖由 rose-mag 於 10-3-26 14:12 發表

Totally agree. Since my son starts to go to preschool 6 months ago, he speaks to me mostly in English. I have to keep reminding him that if he does not speak in English, I am not going to answer him ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 muimui313 於 10-3-27 11:57 發表
我亞爺, 一出世, 母語係客家, 之後係鶴佬話, 黎香港後先學廣州話。佢老左之後,第一種唔記得既語言係廣州話, 之後連鶴佬話都唔識講, 到最後只識講客家。果時只有我老豆明佢講咩,全家其餘十人都唔知佢講咩, 想照顧都有困難。...

咁歷仔而家中文點呀,我隻仔自從返咗preschool之後成口英文,佢明知我知佢講咩就用英文同我講,同個妹幾乎係100%英文,個女d中文而家唔錯,但我知佢今年9月開始返學之後同仔仔嘅情況都會差不多~

象牙宮

吓~咁會唔會有D脫節架。。。我曾經聽過一位媽咪講,佢好多電視節目都唔比個小朋友睇,個小朋友返到學校,比D同學笑佢咩都唔知唔識,比其他同學仔排斥,因為同人傾唔到偈。。。

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-27 13:38 發表

TBB嗰D教壞人架噃...我都係俾個仔睇VCD,唔會俾佢開電視睇電視台播嗰D架.

子爵府

原帖由 chichiho 於 10-3-27 12:39 發表

我個仔二個半月大來美國,他話自己係香港人。

大宅

好媽媽勳章

你講緊個媽咪唔知係咪我阿嫂呢? 佢又係咁,扮晒嘢,淨係比啲仔女睇英文版迪士尼卡通,搞到個女有公主病,以為自己真係公主

:;pppp:
原帖由 stkyo 於 10-3-27 23:51 發表
吓~咁會唔會有D脫節架。。。我曾經聽過一位媽咪講,佢好多電視節目都唔比個小朋友睇,個小朋友返到學校,比D同學笑佢咩都唔知唔識,比其他同學仔排斥,因為同人傾唔到偈。。。

...

子爵府

我二個仔都係返學之後成口英文,我一於唔理同他們的講廣東話,佢地有時扮唔識廣東話,我又扮唔識英文,特別佢地有求於我,唔講廣東話便不理佢地,所以現在聽和講日常廣東話都冇問題,去餐廳唔識看菜單,但係都識叫佢哋嘅喜愛食物。我朋友個子女,去餐廳唔識看唔識叫,爸爸和媽媽都同佢哋用英文解釋,但係又話識廣東話,連乾炒牛河都唔識講,都唔明點解要話識廣東話。

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-27 23:51 發表

...

但依家嗰D卡通真係好教壞人喎...我頂哂籠都係俾個仔睇多啦A夢咋...間中佢响公公屋企咪有睇爆X陀螺囉...Keroro之前都有俾佢睇,但之後見佢真係越黎越九唔答八同埋行為差,結果我都係禁咗,不過電影版都有買碟俾佢睇既...佢乖嗰時咪奬佢囉.

同埋講開睇英語卡通,我都係主張俾個仔睇英語原聲架!唔係扮野問題,而係始終現實D講句,依家個社會英文係好重要嘛,俾佢地聽多D聽慣咗,點都會好D,至少無咁驚英文先啦,同埋我仔又係同我一樣睇乜都係鐘意聽原聲,唔鐘意聽配音,所以我地咁多年睇嗰D海底奇兵嗰類動畫,去戲院或買DVD都係揀英語版,日文動畫就要買番有日語原聲....又傳神D呢...好過聽配音.

王國長老

原帖由 洗手盆 於 10-3-30 00:56 發表
你講緊個媽咪唔知係咪我阿嫂呢? 佢又係咁,扮晒嘢,淨係比啲仔女睇英文版迪士尼卡通,搞到個女有公主病,以為自己真係公主

How old is your niece? Girls at a certain age would be really on the stuff of princess, especially when your sister-in-law let her watch so much Disney princess cartoons. My daughter also likes princess and she wants to be a princess. When I told her that a princess will not whine and do something naughty, she then listens. At least, it is not 100% bad. Of course, if your niece thinks that she can control everyone like a picky princess, it is another question.

首頁

尾頁

跳至