母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無mami係無戒口架?熱氣野,涼野照食架?bb食左人奶又點呀?

別墅

原帖由 chanwendy 於 10-3-31 10:10 發表
我都只係收奶的嘢唔食咋, 其餘咩都食.

ME2

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

一般咩都食, 但係回奶的一定唔食先, 聽說有D食物會令BB肚痾, e.g. 有核的生果 (提子, 車厘子之類), 我就戒左唔食, 怕影響bb腸胃

其他熱氣呀涼呀都食, 又唔會食得過火, 真係適可而止, 凍飲、雪糕都會食少d, 其實只要食得健康, 飲多d水, 相信唔會影響奶既質素

男爵府

我坐月都有飲凍嘢,不過叫少冰;如m記就走冰,因為都夠凍的

大宅

回覆 25# yoyoslam 的文章

我都唔係好食"垃圾"食物,好個月先食一次,不過夏天唔飲凍野,又覺得好難忍>.<

男爵府

我都只係唔食收奶食物,咩都食,完全無戒口。
但x'mas食過buffet,食咗勁勁勁多蟹腳, 亜b嗰晚半夜就疑似肚痛,最後要用bb油同佢按摩肚仔先舒緩到 自此我以後唔敢再食

伯爵府

我都只係收奶的嘢唔食咋, 其餘咩都食.

男爵府

食得天然啲對自己和寶寶都好. M記唔好了. 凍飲本身傷脾胃. 自己選擇囉! 因身體內臟本是熱的, 淋凍水會傷身的.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆 23# yyy008 的文章

咁係咪坐完月可以飲凍野架喇?就算坐完月我好多野都唔敢食,好驚bb熱氣,生到塊面一粒粒~

大宅

原帖由 jenniecatcat 於 10-3-28 12:43 發表
坐緊月就戒口先,唔好食涷野住,對自己身體唔好,之後就食乜都得,不過要留意BB有冇反應,有就唔好食個樣囉。人奶媽唔好揀飲擇食,咁咪有營養law. ...

係啦.. 最緊要適可而止... 唔好食到過左火... 咪當少食多滋味囉~

水晶宮

坐緊月就戒口先,唔好食涷野住,對自己身體唔好,之後就食乜都得,不過要留意BB有冇反應,有就唔好食個樣囉。人奶媽唔好揀飲擇食,咁咪有營養law.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 初生媽 於 10-3-26 16:16 發表

me too, 同M come會小啲奶

我M 黎時,都係會少D奶;同埋,以我經驗,有D媽咪來經時,人奶既味道係會有所改變,有D BB會唔肯食。
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 小兔咕 於 10-3-27 18:05 發表
陪月話.. 如果要餵人奶就要keep住食有營養野, 最好就係食到好似坐月咁否則, 不如飲奶粉.

完全唔同意,我大女餵左4年半人奶,唔通我4年半入面,就要食到好似坐月一樣嗎?而且,外國人根本無坐月呢回事,唔通佢地個個外國BB就要飲奶粉嗎?
其實,只要均衡飲食,就無問題,我諗,呢度唔會有媽咪餐餐都食麥當當掛 所以,9時9食下,根本無需介懷!
My Two Princess

男爵府

好媽媽勳章

我自己就盡量食得健康D, 因為我覺得始終自己食乜BB都食乜. 所以我盡量少飲茶&咖啡, 同埋避免食D味精野

男爵府

好媽媽勳章

陪月話.. 如果要餵人奶就要keep住食有營養野, 最好就係食到好似坐月咁否則, 不如飲奶粉.

大宅

我都係咩都食架喎....

大宅

原帖由 544007 於 10-3-26 13:43 發表
我有BB之前都食得好好好辣,有左之後都有食,不過逐漸少左,到宜家生左,我好似變左唔多鐘意食辣,以前無辣食唔落既~
不過我宜家好想飲凍野,食凍既野,但係就係唔知得唔得....我仲坐緊月添~ ...

凍野.. 涼野.. 你仲坐緊月就建議你唔好飲.. 對你自己身體唔好.. 同埋坐緊月就真係食清少少好... 我咩都食係BB都差不多1個半月大先開始...

忍到坐完月先啦.... 凍野你都唔好一下子飲咁多.. 你試飲少少.. BB無事先好再飲... 我媽成日都叫我唔好飲凍野同埋汽水.. 話BB會肚痛... 不過我試左幾啖可樂... BB無事(無喊多左或者成日放屁, 肚仔有風).. 咁我先敢飲多D

別墅

原帖由 pigpig 於 10-3-25 20:08 發表
我咩都食,完全無戒口,只係唔食收奶食物。奶量好ok...無問題!反而心情差就會影響奶量

me too, 同M come會小啲奶

大宅

回覆 13# jenniecatcat 的文章

我有BB之前都食得好好好辣,有左之後都有食,不過逐漸少左,到宜家生左,我好似變左唔多鐘意食辣,以前無辣食唔落既~
不過我宜家好想飲凍野,食凍既野,但係就係唔知得唔得....我仲坐緊月添~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊