單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-25 19:50 發表
單親既路已經唔易行,朋友又唔多個,!
有時想問下問題,希望有心人能幫助一下!
點知使我更加迷惑是真是假!
莫非連這最後的空間,都不能相信?
只是想發問都要去想別人的答案真真假假!
:cry ...

咁, 你自己有冇諗過係點解?

近四年前, 我開始單親, 在 yahoo 知識+ 嗰度問人地D嘢....咁就認識咗第一個單親媽媽.

之後的幾年, 有時, 我會答人地的問題, 傾得多, 都識咗幾個友好....

最近, 終於同BK的單親媽咪一齊去玩, 我諗冇乜幾個會介意同我做朋友的(最咗討厭我的煙味酒味).

你上一個 post, 有關綜援的, 知唔知點解冇乜人回覆你? 你自己有冇諗過點解呢?
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

原帖由 pooth 於 10-3-25 22:51 發表

咁你好快d 戒酒啦 ~

其實每個人, 都有不足之處.....自己知道自己有D乜嘢地方係唔夠的, 已經好OK啦...係咪?

改唔改, 就個人的喜好了....冇話要點做人, 先至係啱的嘛, 係咪?

(我比一個好老, 做生意好前衛, 而又好有錢的老闆閙過, 不過比人閙完, 都好開心....因為, 感覺上, 係比一個老伯伯善意點醒咗咁...我都係想學吓咋)

希望樓主唔好介意我講D咁的嘢!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

一上BK, 就收到一個朋友的慰問, 覆佢之餘, 應該都可以POST喺度, 等關心我的朋友, 都知多DD吖........

而家比起之前, 飲少咗一半的啤酒了, 有時會多DD, 有時又少DD. 但係都算係多架!

其實, 我有時都會好唔開心, 好懶, 乜都唔想做; 不過就可以控制到, 冇乜大問題. 可能係經歷過好多好多嘢, 所以而家冇乜嘢可以吸引到我, 係會好悶下就真......

在心裡面, 一直都好感激仔仔的媽咪, 將仔仔帶到呢個世上......係一份最好最好的禮物, 而且, 佢越來越大, 我地就越玩越癲.....

我諗有一樣嘢好得意......喺咁多經歷裡面, 好多人令到我'家散人亡', 冇晒朋友, 冇晒誠信, (誇張D, 前前後後, 冇咗三層供緊的樓), 有D人更加迫到我將近發癲......不過, 我冇恨到任何人, 反而, 自己諗返下, 我都有對佢地唔住的地方, 而且, 可能係好多好多.....仲好多時, 好多時, 會回憶翻D開心的片斷添!

你話, 咁樣的生活, 咁的心態, 係開心, 定係無奈?

伯爵府

原帖由 brightb2b 於 10-3-26 11:15 發表
仁兄,
高托貴手。
我剛入bk都差d踏地雷,好多謝有心人提點。

維豬媽,
仁兄黎排都無出詩,唔通飲少左? 仁兄呵....?

邊個咁衰, 擺地雷, 等我幫你打小人吓.....
邊個人對你有心, 偷偷地講來聽下吖....哈哈哈!

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-26 12:44 發表

其實我07年已經起度有出post,不過好小去回覆!亦無唸過原來做朋友要付出!
在這兒做朋友要付出什麼?

我只係唸住在單親天地將自己識覆下人地,自己唔識向人請教,無唸過咁複雜要付出? ...

咁都得?

覆人之前, 都要諗下, 組識下...見到人地唔開心, 都要關心下掛, 咁咪就係付出囉......

伯爵府

原帖由 wayso 於 10-3-26 12:46 發表
世事起可盡如人意"只要識得自我檢討,吸取教訓,正面面對,真架,"不求擁有得多,但求計較得少",人都輕鬆好多..

勁!

伯爵府

原帖由 (!_!) 於 10-3-26 12:47 發表

每個人都有一個獨特的故事, 看看怎樣參透人生.

你, 己參透了嗎?
我, 還在迷網中

講句勁勁的說話吖....唔駛'參透'架....條路行行下, 你就會發覺: "原來係咁"....呢D叫"頓悟".....

呢度好多爸爸媽媽, 都一定經歷過的.....唔信你問下吖...

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-26 13:02 發表
我唔知點解個post會變成我有無朋友這個話題!
原先至是想說自己的唸法!

至於點解我會答(仁兄)因為我在這兒無朋友,係因為見到你地可以互相信任,一齊去玩,作下詩傾談一番,而自己什麼都唔識! ...

你一直都掌握唔到個問題的重點.....你小朋友比蚊咬的 topic, 同冇乜人覆你的 topic, 同呢個 topic......你諗下, 你出 post 嗰時, 諗緊乜, 應唔應該咁諗?

喺呢個 topic, 都好多網友, 留低咗DD微言大義, 佢地希望你可以領悟到, 亦都好有函養, 唔講到咁明....當然, 你可以話佢地串你, 亦可以話佢地關心你, 想你好咋!

言盡於此了.........

伯爵府

樓主, 由你出呢個 post 至到D網友開始講笑為止, 數數下, (連埋我)一共有十個人覆過你....你認為, 我地玩你? 關心你? 定係吹緊水? 你自己細心諗下啦...

你唔駛去數, 我幫你數咗....
M_Y

P

V
C
B
W
!
L

你自己諗下啦...如果, 你想我當面閙醒你的, 不妨回覆一下, 我會狠狠的PM話比你知, 我睇到的問題.....如果你唔介意的, 都可以要求公開喺呢度回覆的喎!

對於我地對來講, 你認為覆一個講笑的 topic 會易D, 定係真心幫人的 topic 易D?

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-29 12:29 發表
我敏感!
一句說話亦都可以對人傷害好大!更何況係一個數未某面的!

我執著!
對呀!由其他人把件事完全y曲的時侯,我一定會堅持自己!

其他人好好,他們的笑話/說話我也不會介意,我亦無唸佢地係唔係話我!
我只係敏感執著 ...

係我唔啱, 忘記咗唔同的人, 唔同的心情, 聽到唔同的一句說話, 反應真係會唔同的....

對不起! 我錯了, 因為, 最近和這裡的爸爸媽媽都玩得太開心了, 所以, 就口不擇言!

以下, 係我曾經回覆過的 post, 如果你唔怕煩的話, 或者再睇多一次吖......
其實每個人, 都有不足之處.....自己知道自己有D乜嘢地方係唔夠的, 已經好OK啦...係咪?
改唔改, 就個人的喜好了....冇話要點做人, 先至係啱的嘛, 係咪?
(我比一個好老, 做生意好前衛, 而又好有錢的老闆閙過, 不過比人閙完, 都好開心....因為, 感覺上, 係比一個老伯伯善意點醒咗咁...我都係想學吓咋)
希望樓主唔好介意我講D咁的嘢!

至於各位網友的留言, 相信佢地表逹得比較好D, 你應該都明白, 佢地都係為你好的, 係咪? 佢地講的嘢, 我睇咗好多, 好多次!

再一次, 對唔住......

如果, 你真係唔介意的話, 我仍然係好想同你做朋友的, OK? 如果唔係, 你咪唔好理我囉!

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-29 13:00 發表

唉!!!我是一個好敏感,EQ好低,不善於表達的人,加上我200%執著的人!可能好多人會怕了我!
我這個聽者太有心,去介意你這個講者的一句說話!

SORRY!!

你行的路, 我行過好多次, 所以先至會咁講....難得你唔介意, 多謝!

我唔怕你架, 因為你就係以前的我!

伯爵府

edea,

估唔到你都會入來行下....

對你講的說話, 真係好佩服....一句話說得合宜, 就如金蘋果掉進銀網子裡....

佩服! 強中自有強中手!

伯爵府

原帖由 巧嵐 於 10-3-29 13:52 發表

我只怕已嚇怕他們了!!

真心的朋友, 唔會介意任何人(包括在下)一時失言, 失禮.....

等呢一兩日, 等其他人覆你啦! 你就知道佢地真係好好人的了...

首頁

尾頁

跳至