跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

原帖由 Swan12 於 10-7-20 18:08 發表
我都唔明呀,我仲專登問多次個姑娘,我37週啦,仲去健康院?佢話唔係喎,攪到我幾鬼激氣,我去瑪麗都只不過5mins,去健康院要40mins,真麻煩。

下?!咁其怪?又會喺呢個時候去返健康院嘅?乜唔係最尾一個月會喺瑪麗跟晒,直到生架咩?

大宅

回覆 2# Swan12 的文章

我都係咁丫~!我36週幾果陣都係去過瑪麗一次,之後37週幾又去返健康院~上個星期去完健康院,之後健康院比左個期我~40週仲未生就再去返瑪麗約催生喎~咁即係我呢兩個星期唔會再同我做檢查丫~!我上胎都係咁~!就係20週做結構同40週仲未生先有得係瑪麗見醫生咋~!其他全部既檢查都係健康院咋~!

大宅

原帖由 moonmoon^^ 於 10-7-20 19:20 發表
我都係咁丫~!我36週幾果陣都係去過瑪麗一次,之後37週幾又去返健康院~上個星期去完健康院,之後健康院比左個期我~40週仲未生就再去返瑪麗約催生喎~咁即係我呢兩個星期唔會再同我做檢查丫~!我上胎都係咁~!就係20週做結 ...

咦!咁我下星期二(36wks6days)覆診,佢哋瑪麗會比個開刀期我定係要去健康院,由健康院比期我架?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我36w5都係去瑪麗喎,但再下次就唔知...

大宅

岩岩先睇到,我地果本書仔面頭有張貼紙寫住 36 weeks 同 40 weeks 要去瑪麗,咁即係其他時間去健康院啦。哎,都成37,38,39weeks,個肚又唔係細,隨時生得架嘛,仲要我地去健康院,我唔係睇少健康院,不過我地咁既週數真係話唔埋架嘛,返醫院check會安全d囉。

大宅

ORO~可能今年太多孕婦lu......所以無得去瑪麗睇!!
唉.....不過, 我今日做完 OGTT, 但係竟然臨生先唔合格 @@
唉......明天上瑪麗覆診見醫生, 都成 37wk 啦, 真係唔知可以做d咩....
有d擔心!! =(

大宅

原帖由 john_baby 於 10-7-22 22:07 發表
ORO~可能今年太多孕婦lu......所以無得去瑪麗睇!!
唉.....不過, 我今日做完 OGTT, 但係竟然臨生先唔合格 @@
唉......明天上瑪麗覆診見醫生, 都成 37wk 啦, 真係唔知可以做d咩....
有d擔心!! =( ...

唔好太擔心,係咪啱啱扎界咋!

大宅

咩係ogtt呀?

大宅

原帖由 Swan12 於 10-7-23 15:32 發表
咩係ogtt呀?

飲糖水測耐糖性呀!

大宅

今日覆完診, 下星期二見營養師同糖尿科姑娘
之後就要日日篤7次手指監測血糖, 星期五就覆診....
唉....諗起都驚!!
希望攪得來 BB 早 D 出世就好喇!!
因為醫生話如果血糖高 or 唔穩定, 有機會會生巨 B
咁就大獲

子爵府

我有妊娠糖尿, 一早就要自己係屋企篤手指測血糖. 初初都好擔心. 但係係私家度檢查, BB係中型(or <中型bb), 所以都無咁擔心.

你有無係私家度做產檢?

原帖由 john_baby 於 10-7-23 16:43 發表
今日覆完診, 下星期二見營養師同糖尿科姑娘
之後就要日日篤7次手指監測血糖, 星期五就覆診....
唉....諗起都驚!!
希望攪得來 BB 早 D 出世就好喇!!
因為醫生話如果血糖高 or 唔穩定, 有機會會生巨 B
咁就大獲 ...

大宅

我32週之後都無再睇私家喇~
因為我自己本身o係 QMH 果度做, 所以找返QMH的醫生跟!!
我35wk 時check 過bb 係中型.....
minisheep, 咁你係咪真係一日篤7次手指, 個個星期要好似交功課咁比醫生睇呀?? 順利嗎?

原帖由 minisheep 於 10-7-23 17:13 發表
我有妊娠糖尿, 一早就要自己係屋企篤手指測血糖. 初初都好擔心. 但係係私家度檢查, BB係中型(or

子爵府

我好早期已經開始要篤手指, 但只篤數次:
1. 早餐前(沒有, 因好多時趕時間)
2. 早餐後
3. 午餐前
4. 午餐後
5. 晚飯前(有時有, 有時無)
6. 晚飯後
我skip 咗mid-night, 因為食完晚飯無耐就瞓了.

(1) & (5) 如果無篤, 就作數, 因為實唔會超標, 我好少食下午茶.

係. 個個星期好似交功課咁比醫生睇. 當然有時都會超標俾E生丙啦. 咁我自己知BB唔係巨B, 我稔OK 啦. 無謂俾自己咁大壓力.

你d 度數如何?

原帖由 john_baby 於 10-7-23 17:55 發表
我32週之後都無再睇私家喇~
因為我自己本身o係 QMH 果度做, 所以找返QMH的醫生跟!!
我35wk 時check 過bb 係中型.....
minisheep, 咁你係咪真係一日篤7次手指, 個個星期要好似交功課咁比醫生睇呀?? 順利嗎?

...

子爵府

有冇人要開刀?? D醫生得唔得GA ?

子爵府

我上一胎係緊急開刀, 我覺得OK, 傷口不太痛.
不過就生咗肉芽.

原帖由 luppy 於 10-7-26 13:12 發表
有冇人要開刀?? D醫生得唔得GA ?

大宅

終於比埋期我啦! 將會下星期五(38wks3)開刀, 並會早一日星期四入院. 依家開始有d緊張啊!

大宅

哎,唔知會唔會您生左我都未生呢?

原帖由 tvoincy 於 10-7-27 20:36 發表
終於比埋期我啦! 將會下星期五(38wks3)開刀, 並會早一日星期四入院. 依家開始有d緊張啊!

大宅

原帖由 Swan12 於 10-7-28 18:53 發表
哎,唔知會唔會您生左我都未生呢?

哈哈! 唔知你會吳唔會好似上胎早成個星期呢?! 如果會, 我地可能真係係QMH見囉!
我聽日開始放產假啦!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HI HI我都係瑪死生呀
預產期係8月15日,未知會係開刀定順產呀
因上一胎係緊急開刀既
FRI會去瑪麗見醫生,咁到時再傾會點做LA.

大宅

我的預產期係數10 Aug 呀!!
我都好希望 bb 可以早一點出世.....
咁我就唔洗擔心血糖高影響倒佢~~

快d, 快d, 快d, 快d, 快d......

首頁
23456...7

尾頁

跳至