自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

咁你囝囝幼稚園就唔係讀教會學校? 因幼稚園好多兒歌都有講架。我仔讀N同K係唔同學校, 但兩間都有教 “聖誔的主人係邊個”呢首歌。

聖誔的主人係邊個
你我應該知道
J E S U S
J E S U S
J E S U S
我完全明白了 JESUS

最好笑,我女有本書講CHRISTMAS的,咁Q果次佢要DICTATION,佢居然又串錯JESUS,我嬲起上嚟叫細佬唱比佢聽,個衰女才如夢初醒,呢首歌阿女自己都有學過,同埋阿仔唱時佢都一齊唱架嘛。

其實考唔考多科都唔係好大問題, 因聖經佢地咁細個都係考故事,當故仔聽,最難都係背金句啫,咪當比佢地又學多幾個中文事囉。 我自己都唔係教徒,所以唔會話一定要佢地信,但我又覺得佢地接觸下都無壞,聖經故事教的都好正面。 多一個途徑比佢地學習品德都好呀。

原帖由 hoho0728 於 10-3-25 23:51 發表

今年一年級,讀路德會囉~~~

其實我有小小後悔比佢讀宗教學校架,因為考試要考多科~~~~~~~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 siulili 於 10-3-26 00:01 發表
咁你囝囝幼稚園就唔係讀教會學校? 因幼稚園好多兒歌都有講架。我仔讀N同K係唔同學校, 但兩間都有教 “聖誔的主人係邊個”呢首歌。

聖誔的主人係邊個
你我應該知道
J E S U S
J E S U S
J E S U S
我完全明白了 JESU ...

背金句都無問題,我個仔好快上手,次次考試都係背六課金句~~
反而考試要考返個d故事,咩摩西媽媽做過d乜,埃及公主做過d乜,摩西估過d乜,仲有亞伯蘭做過d乜(有時我自己做過d乜都唔記得),亞蘭蘭改左咩名個d,亞伯蘭幾歲生仔,次次佢背時,我又要背埋咁滯~~~

伯爵府

我女剛相反,D故仔佢又講到比我知喎, 基本上唔使點溫,反而係D金句好繞口,正常文法都唔會咁用,同埋要默生詞果下難D囉, 因為中文科D字都未必咁深架嘛。

原帖由 hoho0728 於 10-3-26 00:06 發表

背金句都無問題,我個仔好快上手,次次考試都係背六課金句~~
反而考試要考返個d故事,咩摩西媽媽做過d乜,埃及公主做過d乜,摩西估過d乜,仲有亞伯蘭做過d乜(有時我自己做過d乜都唔記得),亞蘭蘭改左咩名個d,亞伯蘭幾歲生 ...

首頁

尾頁

跳至