自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

都20歲, 真係唔細了。多d同個仔溝通, 好過話人地個女帶壞自己個仔 (可能女仔個阿媽諗一樣都未定), 因為呢d說話比個仔聽到, 反抗機會更大。不過你個仔又識tum返你, 應該好乖仔。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 oct27_2008 於 10-3-25 23:14 發表
我個仔好乖, 今年 20, 仲讀緊書
有去街, 唔係宅男

自從佢識左個女仔後 (約1 個月), 就完全變哂
佢個女朋友好多時唔返屋企訓
(真係唔知家下d 人點教女)
去唱通宵 k, 同朋友 hea , 唔返屋企,
好多時下午黎我屋企訓, ...

唔係老唔老套思想,d仔女未到20歲d亞媽就唔好話:一次半次唔返屋企冇所謂,都唔好話20歲就係叫做"唔細",大家個家庭觀念唔同,唔可以咁講者.

做父母係想自己仔女成長都係有規有矩,唔係話一識左女朋友就可以唔返屋企,都唔係可以比個女仔入房訓,20歲就攪出事對佢個身心都唔好,人地個女自己教唔到者就應該教自己個仔.

你要同個仔講清楚,拍拖唔一定要上床,自由唔一定要做露宿者,你要當朋友個態度同佢好好分析,又嘈又鬧係唔得架,但太過遷就只會比大個膽佢者.

佢而家剛開始你就要佢明白,屋企係成家人擁有的地方,唔係佢自己一個人架,屋企都有規矩架,拍拖都要尊重家人.

就係有好多父母一開始就唔出聲驚死d仔女會走左去,所以個仔就帶不同的女朋友返來訓,個女就成日換畫又係帶埋返來住,做亞媽睇到自己d仔女咁亂會好過咩...
<br><br>

水晶宮

原帖由 patpat234 於 10-3-26 01:22 發表
大學生其實足夠有能力半工讀,仔女錯唔可能父母下下都攬上身,咁大個人要憧得自我解難,乜都係父母解決,到最後只會令到仔女過份倚賴而唔識得如何面對挫敗.
出事後,最傷心的只會係你自己.

當然要係佢去到呢步前提醒佢

...

呢樣正正就係我想講既,你明你擔心D咩,但好現實嗰句,個仔唔可以俾你照足一世嘛!佢有選擇權有能力去決定自己係走邊條路,佢係玩野玩搞大人個肚唔讀書走出黎做人老豆搵工做,你都無辦法架噃.呢條路係佢揀,唔理你依家鬧定佢先抑或係等佢搞大人地個肚決定唔讀書出黎做野搵食至鬧佢唔生性,你都係無佢符,個人生係佢既,在於人角度或者你仔角度,廿歲仔真係已經大個,唔會接受到俾亞媽干涉佢生活去到咁既地步囉.

佢真係搞大咗人個肚,如果佢到時係旨意亞媽養埋佢老婆同個B,呢樣佢就真係唔識諗,亦可以話佢唔生性囉.你再攬哂上身話養埋佢...咁樣做係咪真係鍚仔呢?現實講句,你年紀都過半百啦,可唔可以照住個仔照到老?萬一你早過佢升天堂,突然要佢自己一個DIY(食自己),佢俾人養慣,你估佢到時捱唔捱得起?養兒長憂九十九,無一個亞媽會覺得個仔係大個仔架,呢樣大家都好明白,個仔九十歲,你都仲在生既,你都仍然會覺得個仔係細路仔...咁點呢?係咪即係要你照佢一世?有時要後生面對呢個現實世界時,媽媽都需要囉,你係愛佢,但真係要調節下自己要用咩方法黎愛佢,就咁管束佢唔等於真係愛佢幫到佢囉.

雀仔出世都係唔識飛架,但總有一日佢都要離巢離開父母要飛走,咁雀媽媽如果好似您咁,因為太愛雀仔又怕佢跌親又怕佢走失又怕佢唔識得搵食,咁雀媽媽又會唔會咩都唔教,叠埋心水日日搵虫虫DARM番黎俾雀仔食,而唔教佢飛又唔俾佢飛咗去唔番黎呢?如果雀媽媽真係咁做,隻雀仔往後既日子都只能依靠媽媽維生,媽媽一唔响度,斷水斷糧,到時隻雀仔都老喇,仲識唔識得自學去學飛去學自己搵食養活自己呢?答案係唔會囉.明白做亞媽對兒女既憂慮,但同時為人父母亦應响適當時候懂得放手,讓子女學習獨立,佢地未跌過又怎能知道痛?唔知痛又點會進步同學會長大?個仔無得俾我地攬一世架.

水晶宮

原帖由 chinatea 於 10-3-26 02:07 發表

唔係老唔老套思想,d仔女未到20歲d亞媽就唔好話:一次半次唔返屋企冇所謂,都唔好話20歲就係叫做"唔細",大家個家庭觀念唔同,唔可以咁講者.

做父母係想自己仔女成長都係有規有矩,唔係話一識左女朋友就可以唔返屋企,都 ...

你可以同佢開心見誠講,但唔能夠管得太緊,講真鬧住咁講既忠言,無人會聽得入耳,就算忠言有幾道理都好...

規矩係要有,但都真係要同個仔去傾去講囉,而唔係佢一唔番屋企瞓或者有咩依郁就照舊好似教緊小學生時期既佢咁,嘈鑊金鬧到快起囉.作為亞媽個出發點係無錯,但方法用錯唔識得調節番啱個台,個仔根本唔係咁諗,覺得個媽當佢三歲細路,唔認同佢係一個識諗而成熟既成年人,走去認為佢係一個唔識諗既幼稚小朋友,講真呢個年紀,幾唔識諗都好佢都有自己一套諗法,佢地點都會覺得自己有自制能力識得諗,佢地係咁既心態架噃,呢樣亞媽無得推翻唔認囉.所以唔可以再用番上對下(亞媽對仔女)既態度黎'管教'佢,反而大家好似朋友拍哂膊頭咁既態度慢慢去傾,咁至係溝通到囉.

好似我媽同佢依家老公個大仔(前妻所生)咁,嗰時我呢個哎吔大佬十幾歲已經去加拿大讀書,我契爺(即係我媽依家個老公)又係嚴父一名黎,鑊鑊郁少少就打長途電話鏟鑊金佢個仔,兩父子關係唔好,個老豆又猛話個仔唔生性唔識諗,個仔又話個老豆根本唔知佢(個仔)諗乜,都唔明佢,結果次次兩父子通電話,一個就訓話,一個就永遠KEEP住DEAD AIR 乜都唔發表唔講,有咩諗法有咩心事都唔話俾佢老豆知...嗰時佢老豆都話個仔無得救.

但反而呢個哎吔大佬同我亞媽,雖則無任何血緣關係,我媽嫁俾佢老豆時,佢已經過咗加拿大讀書,但佢同我媽傾到偈不特只,仲要係好fd,乜心事乜諗法都只同我媽講,唔同佢老豆講,我媽從來無鬧過佢一句,乜事都好,都係拍住膊頭平起平坐,大家好似交流意見咁好好傾,佢又好願意聽我媽分析事情,好聽我媽話,我媽從未擺過任何亞媽威嚴出黎,只係keep住我就係你朋友,係best friend.

唔知樓主同大家明唔明,要個仔生性識得諗又無行差踏錯,想提醒佢想教好佢唔係淨係一味靠管束就得架.我媽咁多年都從未管束過我呢個哎吔大佬,但佢完全唔會頂我媽頸,反而佢同佢自己親生老豆嘈交多過食飯,原因係,個老豆成世都覺得個仔係細路,唔長大唔生性唔識諗...咁仲有無得同個仔好似朋友咁互相尊重咁去傾呢?查實去到呢個年紀,仔女反而係想父母尊重番佢已經係一個成年既人,想父母信任佢地會好好計劃自己人生,想父母信任佢地唔會辜負父母既期望.如果連呢d都唔放手唔去相信佢地,要佢地去聽你地話去接受你地既要求,我相信難過登天囉.

(純綷個人睇法...唔認同唔緊要既...都係討論下啫. )

水晶宮

原帖由 oct27_2008 於 10-3-26 01:08 發表
我個仔頭先同我 say 左 sorry
話以後唔會做d 傷我心的事,
登時笑番~~

仔仔媽咪:
個仔係你自己的, 佢做錯野, 點錯你都要攬上身同佢解決o架啦. 點會要佢出黎做野而唔讀書o架

好多謝各位 mami 意見
我會重新諗下點同 ...

其實個仔真係好着緊你好鍚你架..至少都睇得出佢係一個孝順仔黎,試下同佢傾下偈,聽下佢講先啦,信任佢能夠好好管理好自己.呢樣你都要同番囝囝講,至少要佢知道媽咪係信任佢,呢樣亦會成為佢心中既一個好好既提醒.

子爵府

係既, 你地都講得岩,
要信佢, 同比番自由佢

但我好怕個女仔做主動
年青人血氣方剛,
大家都做過 15, 20 時,
沖動上黎唔理後果,
個女仔家庭 ma ma,
我驚佢係想早 d 脫離家庭,
搵人嫁果隻

伯爵府

我又唔覺得樓主太過分窩
可能我系女仔,阿媽又好嚴啦。

以前阿媽絕對無會俾我唔系屋企過夜囖。因為其實真系又無咩必要唔返屋企,當然,旅行宿營除外啦。我從來無打算過唔返屋企,所以又真系唔知道當時阿媽會唔會發曬脾氣。

另外,我其實覺得個個女仔一日都黑上個男仔屋企都唔系太好囖。咁真系難怪人地樓主唔中意架窩。你話覺得感情穩定,一個星期去上去男朋友屋企食下晚飯,玩下都無所謂,但經常去人地屋企訓,俾人地印象唔好真系好正常囖。。。。。。

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-26 02:42 發表

其實個仔真係好着緊你好鍚你架..至少都睇得出佢係一個孝順仔黎,試下同佢傾下偈,聽下佢講先啦,信任佢能夠好好管理好自己.呢樣你都要同番囝囝講,至少要佢知道媽咪係信任佢,呢樣亦會成為佢心中既一個好好既提醒.:yumm ...

~仔仔媽咪~ 你果然善於打千字文,連續幾個post都好長。。。。。。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你一D都唔過份,做父母邊個唔想仔女好??我真係一個好例子!!我未夠十六已經生左我個大仔!!但我可以講你知,我個時係絕對冇試過唔返屋企訓,每晚9點半前要返到屋企,星期六,日就12點!!但我都唔係每日出街,多數都係夜晚食埋飯先出去!!我EX黎我度訓,我屋企D房係冇門架!!我只想講,要出事,兩三個鐘都已經可以出事!!我家姐到而家都管佢個仔,但管唔到之嘛!!我最近先同D朋友講開,唔想D仔女太細個拍拖!!我發覺而家D年青人比我以前更開放(我講梗既係讀中學二,三年級既人)好老實,以前D人都會識得耐少少,我諗一個月左右先會拖手,而家??即拍埋,即拖啦!!以前可能2個月先會咀下埋面,而家??分分鐘一兩日已經黎個車輪啦!!我幫我仔揀男校都係想避免呢D事發生!!當然我知道就算男校都有機會識到女仔,但最起碼,個機會少左D囉!!

我而家真係同個仔講,唔讀書冇用架,出黎做野,你又唔知做D咩,我成日同佢講好多人版俾你睇架!!有讀書個D,而家幾舒服!!冇讀書個D而家捱到死死下架!!

我真係識得好多人,而家20歲,成日唔返屋企訓,有D仲同人同居,有D可以同一時間有兩個男仔,仲要兩個都有上過床!!最抵死係,我話上床左都唔叫做一齊呀??佢地話,梗係唔算啦,要大家都認同先算喎!!而家D後生真係........
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-3-25 23:18 發表
20歲, 唔係細路了! 你再逼佢, 佢發脾氣唔再讀書, 情願自力更生果陣, 你仲弊!
agree,廿歲唔細啦,最多叫佢下次去街打個電話番黎等媽無咁掛心,鬧就唔好喇,你估仲係得14,15歲咩....成廿歲,應該好似朋友咁相處...我係佢,一定嬲到以後都唔番屋企
搞大個肚....佢應該識諗啦,男仔又好難去傾呢樣野,好監介既,叫爸爸同佢傾~比d措施佢囉~~怕面對面既,放入佢房囉+張紙仔,提佢小心d

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 patpat234 於 10-3-26 01:22 發表
大學生其實足夠有能力半工讀,仔女錯唔可能父母下下都攬上身,咁大個人要憧得自我解難,乜都係父母解決,到最後只會令到仔女過份倚賴而唔識得如何面對挫敗.
出事後,最傷心的只會係你自己.

當然要係佢去到呢步前提醒佢

...
agree~呢樣好重要.....我細佬就係自細都有父母幫佢解決問題,遇到d挫敗就諗歪左,而家精神有問題長期要食藥喇

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 大豬既老婆 於 10-3-26 09:32 發表
我又唔覺得樓主太過分窩
可能我系女仔,阿媽又好嚴啦。

以前阿媽絕對無會俾我唔系屋企過夜囖。因為其實真系又無咩必要唔返屋企,當然,旅行宿營除外啦。我從來無打算過唔返屋企,所以又真系唔知道當時阿媽會唔會發曬脾氣。
...
女仔唔同男仔既......女仔怕sit底ma~我以前啊媽都好嚴,出街同邊個出,每日6點前要番,遲少少都追魂call,但我好僧...點解同學仔可以咁free,去夜街(12點前果d)我唔可以...慢慢開始講大話為左去街,仲變愈來愈反叛~

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 sukili1981 於 10-3-25 23:22 發表
下,20歲喇喎你都管得咁嚴.....
講真20歲都唔細啦,佢肯聽你講野你都算執到啦,你再管得咁嚴反而會有反效果嫁.佢宜家咁嘅年紀唔係話你想佢點佢就會點嫁嘛. ...

yup!!! 20歲真係唔係細..仲要係男仔....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janet 於 10-3-26 09:53 發表
你一D都唔過份,做父母邊個唔想仔女好??我真係一個好例子!!我未夠十六已經生左我個大仔!!但我可以講你知,我個時係絕對冇試過唔返屋企訓,每晚9點半前要返到屋企,星期六,日就12點!!但我都唔係每日出街,多數都係夜晚食埋 ...
因住個個追住你黎覆mouth:

子爵府

可能大家年紀唔同, 思想唔同,
我諗呢度大部份 d 仔女都係 under 10,
未到我呢個 stage

仲有, 我覺得而家d 女仔好恐怖,
識人唔耐就上人屋企訓,
係我個女, 我比佢激死都有份

講真, 咁辛苦供書教學, sure 想佢學業有成,
唔好話比錢我駛, 起碼唔駛我比番錢佢駛,
我有 d fd 個仔成廿幾, 又唔讀書, 又無野做,
仲係伸手咁阿媽拎錢去駛, 你話幾心 up
我求的係佢平步青雲, 條路易行 d,

管你, 係想你好, 出左錯, 就無得番轉頭, 一世o架啦
(呢樣野,,好多人都唔明白, 凈係怪父母教得yim,
我細個都係咁諗, 到家下先知父母當時的心情)

我都算好彩, 個仔都好受教,
只係當時好激氣, 先響度"呻"下
估唔到咁大回響

你地唔好以為 20 好大, 其實d 思想仲好幼稚
同埋睇野唔得遠, 無 planning

SUSI1024169:
"我細佬就係自細都有父母幫佢解決問題,遇到d挫敗就諗歪左,而家精神有問題長期要食藥喇"

呢個我認同, 好彩我個仔d 諗法好正路, 我會放心

子爵府

好媽媽勳章

完全同意,再話佢只會反後果

原帖由 patpat234 於 10-3-26 00:11 發表
咁咪好聲好氣同佢講,唔返來訓唔緊要,大個仔喇,不過打個電話返屋企話比阿媽知,等阿媽唔洗心掛掛唔知你係咪有咩意外...

另外,同佢講千萬唔好搞大人地個肚之餘記得帶套,最怕惹到唔知咩病...
咁大個仔已經有幾次冇返黎 ...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 susi1024169 於 10-3-26 10:14 發表
因住個個追住你黎覆mouth:mouth:" />

點解要追住我黎覆呢??
生死有命,富貴由天

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janet 於 10-3-26 11:00 發表

點解要追住我黎覆呢??
因為之前我都覆過個post類似你呢個咁~呢度d人對年輕媽媽特別敏感mouth:

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我兩個仔女十幾歲,明白樓主既擔心,個女仔上男朋友屋企瞓,我都會覺得唔係咁好.... 不過後生仔戀愛大過天,你批評佢朋友會聽唔入耳,甚至反感,不如多d叫佢同女朋友上黎食飯,你可以了解佢朋友多d,同埋講比佢知你既擔心,表示你唔係管佢,只係擔心佢,同埋要佢明白如果做錯事(如搞大人地個肚),佢要承擔好大負責,仲有有咩事,記得同媽咪商量,媽咪永遠都會幫你~

伯爵府

原帖由 susi1024169 於 10-3-26 11:13 發表
因為之前我都覆過個post類似你呢個咁~呢度d人對年輕媽媽特別敏感mouth:mouth:" />

年輕媽媽!!我以前就未夠十六o者!!而家當然唔止啦!!講年輕,真係排隊未到我!!而家我俾人叫中女架喇!!我係BK咁耐,以前唔會有人對年輕媽媽敏感架,仲會好關心我地tim!!或者而家BK真係變左啦!!不過我從來都唔介意人地講咩!!你都唔好介意啦!!!
生死有命,富貴由天

首頁

尾頁

跳至