自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個仔好乖, 今年 20, 仲讀緊書
有去街, 唔係宅男

自從佢識左個女仔後 (約1 個月), 就完全變哂
佢個女朋友好多時唔返屋企訓
(真係唔知家下d 人點教女)
去唱通宵 k, 同朋友 hea , 唔返屋企,
好多時下午黎我屋企訓, 十足十無家可歸
我要佢地打開門, 費事搞出事

上個星期有一日, 我朝早先發覺個仔無返黎訓,
即刻打電話去屮佢, 仲屮得好激,
佢話唱 k 唱到六點, hea 下咪成 8 點先返
之後個仔同我講, 要我比番 d 自由佢,

天呀,,,,我覺得個仔係比個女子教壞左
係我老土, 定係而家 d 後生仔女係咁o架

我係咪要比個仔自由, 唔返屋企都唔理佢 ???
定係要佢做番個乖你呀 ??

子爵府

我係覺得佢仲讀緊書,
一陣搞大人個肚點算好

佢做緊野就話之佢啦,
一陣要我 yeung 埋佢老婆同仔女就大劑...
如果因為咁而無哂前途
我真係........唔知點好

子爵府

我個仔頭先同我 say 左 sorry
話以後唔會做d 傷我心的事,
登時笑番~~

仔仔媽咪:
個仔係你自己的, 佢做錯野, 點錯你都要攬上身同佢解決o架啦. 點會要佢出黎做野而唔讀書o架

好多謝各位 mami 意見
我會重新諗下點同個仔溝通

子爵府

係既, 你地都講得岩,
要信佢, 同比番自由佢

但我好怕個女仔做主動
年青人血氣方剛,
大家都做過 15, 20 時,
沖動上黎唔理後果,
個女仔家庭 ma ma,
我驚佢係想早 d 脫離家庭,
搵人嫁果隻

子爵府

可能大家年紀唔同, 思想唔同,
我諗呢度大部份 d 仔女都係 under 10,
未到我呢個 stage

仲有, 我覺得而家d 女仔好恐怖,
識人唔耐就上人屋企訓,
係我個女, 我比佢激死都有份

講真, 咁辛苦供書教學, sure 想佢學業有成,
唔好話比錢我駛, 起碼唔駛我比番錢佢駛,
我有 d fd 個仔成廿幾, 又唔讀書, 又無野做,
仲係伸手咁阿媽拎錢去駛, 你話幾心 up
我求的係佢平步青雲, 條路易行 d,

管你, 係想你好, 出左錯, 就無得番轉頭, 一世o架啦
(呢樣野,,好多人都唔明白, 凈係怪父母教得yim,
我細個都係咁諗, 到家下先知父母當時的心情)

我都算好彩, 個仔都好受教,
只係當時好激氣, 先響度"呻"下
估唔到咁大回響

你地唔好以為 20 好大, 其實d 思想仲好幼稚
同埋睇野唔得遠, 無 planning

SUSI1024169:
"我細佬就係自細都有父母幫佢解決問題,遇到d挫敗就諗歪左,而家精神有問題長期要食藥喇"

呢個我認同, 好彩我個仔d 諗法好正路, 我會放心

首頁

尾頁

跳至