自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 小妮子 於 10-3-26 15:33 發表
去完婆媳果邊....次次睇完都好驚.....食件cake姐.....都要打電話問過比唔比.....

唉.....點解而家D新袍咁樣諗野架.....咁自我中心....樣樣野咁計較既....

睇完真係好驚呀....我有兩個囝.....第時所有野使唔使要老 ...

所以要儲定錢buy cake (講笑)

大宅

原帖由 vet 於 10-3-26 16:30 發表
me too
而家d後生女真係好可怕
大陸d女仔會唔會好d呢

其實我唸睇人ga性格la

大宅

原帖由 boobecky 於 10-3-26 16:39 發表
其實都係架, 我覺得, 而家d新抱好似要求太多野, 但無諗過自己又付出過d咩
eg 結緍如果男家無錢比首期買樓,男家父母無比錢擺酒啦,男家無咩金器啦,又話人地阿 ...

一樣米養百樣人,只希望他日我娶新抱,新抱唔好嫌我對鐲"幼"就得la

大宅

原帖由 miriam 於 10-3-26 16:54 發表
我奶奶對我都唔係好好, 入門前發生左好多野, 媽咪同家姐直頭要我再讀書唔比我嫁.

入門後點都好, 過時過節無一個新抱會斟茶比佢地飲, 得我會咁做, 當住成班親戚面前敬茶比佢地兩老, 我只係覺得佢地年紀咁大, 重會擺 ...

嗯嗯~我都學習緊做呀Q,大家努力

大宅

原帖由 kwan1981 於 10-3-26 17:01 發表

你唔好敢講啦,唔係你想有就有架嘛 我夠想生個女囉,點知又係仔,老爺叫我過幾年再追個女,再追就要食阿公

好彩上天對我好好,明明照到係仔,點知出到黎係女~哈哈

大宅

原帖由 VKwan 於 10-3-26 17:44 發表
你…晒命呀

唔敢@x@

大宅

原帖由 VKwan 於 10-3-26 17:55 發表
咁岩既,我果個都係8歲!早輪去飲,個新朗發言第一句多謝外母,外父,一連串多謝,到尾都冇講自己老豆老母,個新娘,第一句就多謝自己老豆老母,結果冇人記得6299,我個心立刻實晒,好驚呀! ...

下.........幾心傷下woo

大宅

其實唔止婆媳版,我係夫妻版都領略到唔少道理,以前會埋怨c6對自己唔夠好,埋怨99對自己唔好,但睇得多左大家ga心聲同分享後,發覺自己c6其實對自己好好,比起一d郁下打自己,去滾,唔理屋企ga男人,我c6簡直係好到出晒汁(我唔係晒野呀,唔好話我 ),至於99方面,有幾位媽咪ga言論感化左我ga睇法,以前會好執著99對我唔好ga野,鑽牛角尖,繼而令c6辛苦,自己又唔開心,不過如果冇睇過其他人ga post,又領略唔到當中道理,所以我覺得最重要係自己吸收到幾多道理先,有時睇到d唔係太講理ga言論時,反而會提醒左自己,其實有時有d媽咪都係現實中發洩唔到,先上網呻下者,我相信現實中唔會有太多新抱兜口兜面插99ga,最多都係黑面唔出聲硬食 ,點都好la,婆媳問題永遠講唔完,冇話一定岩一定錯,觀點角度唔同,自己睇左人地ga言論想法後,唔好ga野咪唔好學lor,唔睇過其他人ga故事,又點會發覺慘ga人比自己更慘呢,都學會左珍惜現有ga野,原來自己比其他人幸福

大宅

乜仲講緊mouth:

大宅

原帖由 Darth 於 10-3-28 11:39 發表

同意, 真係物以類聚

睇過部份講婆媳問題的 POST
好多 "家庭" 都係 "奇奇怪怪" 的
睇過有個話奶奶用粗口鬧佢, 佢好嬲
不過佢自己 D POST 都有粗口諧音字...

我地屋企, 連 D 男人 (我爸同我老爺) 都唔會講粗口

( ...

你講緊我呀?係呀,我比99用粗口鬧呀,上黎呻下得唔得呀?我冇人可以呻咪上網呻下lor,唔通用粗口同99博火呀?谷住度氣上黎呻下ja,又唔好用"奇奇怪怪黎形容人

大宅

回最後一次:
婆媳版其實都有正能量,唔係全部都係衰新抱,我以前鑽牛角尖,都係睇得多幾位媽咪言論開解,先開始學習緊唔好執著,有時受左氣冇地方發洩,入去訴下苦,我知有d post唔抵幫,有d我都睇唔過眼,但有d真係好慘,唔通呻下都唔可以嗎?唔好下下用物以類聚,奇奇怪怪黎形容婆媳版網友,只針對post黎講好唔好?

首頁

尾頁

跳至