懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

日本唔會無薑...我地食壽司都有薑食...街市一定有得賣...可以一次買定10幾斤.洗淨薑可以連皮一齊放入不鏽鋼水煲內,每次要洗頭沖涼就加水入煲內煲滾.覺得薑無咩味,又添新薑入去,如是者夠佢一個月有突...唔需要日日洗頭,因為日本應該唔係咁潮濕咁焗.
涼都可以隔日沖.
食既就主力食雞同豬肉.露笋,紅蘿蔔,都可以.

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

放心啦~ 我坐月果陣冇得用薑水沖涼, 仲要日日濕水洗碗+手洗衫(間中), 只要沖涼D水夠熱, & 沖完穿衫果陣快手D OR 開 暖氣, 唔好凍親, 之後煲下雞酒驅風就冇乜大問題GA LA~
最緊要驅風, &食多D有營養既野, 食飽D個人就會精神好多GA LA.
我試過得10度出露台吹住風晾衫, 之後頭痛又頭暈, 第二日食返D中藥(天麻)驅風就精神返好多GA LA.
你個妹係日本有冇人幫佢手照顧BB呀? 因為頭一個月生完身體好易倦, 抱BB抱得耐少少都會散晒, 如果佢冇人幫手, 你要幫佢想下辦法呀!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好多本地同海外媽媽都冇人幫手湊bb, 乜都要自己做番, 都冇問暊. 你唔駛太擔心你妹妹, 佢響日本總有辦法解決到問題. 佢係怕既話, 洗野用暖水洗, 最好用熟水, 洗頭沖涼後一定吹乾d 頭髮同埋抺乾身.

薑水方面, 拍一大舊薑煲水就得, 最簡單可以沖涼前倒水落盆, 沖涼後用薑水沖身就得.

如果佢要幫bb 沖涼, 最好係下晝至沖, 因為到時暖d, 大人bb 都冇咁易冷親. 或者等老公返到屋企時叫佢幫手.

別墅

我坐月無請陪月...奶奶間中過來一個兩個hour...
都無人特別照顧ka....其實唔洗咁緊張la...
我仲要在幫bb沖涼煮飯洗衫洗碗洗奶樽...
我無用薑水沖涼洗頭ar...只要洗完頭要吹乾個頭...半夜起身要著返件衫...
飲食要均衡...唔好食生冷嘢...
若餵人奶飲多d魚fish湯/milk&水...
最緊要開心d...睇開d...
bb cry唔好太擔心/緊張...
bb唔cry唔通同你講嘢咩...

禁止訪問

薑皂

禁止訪問

GINGER Reply

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 alison_yo 於 10-3-30 01:09 發表
多謝各媽媽支持, 我已經將你地既方法轉達比妹妹知道~ 聽左你地咁講, 我都要同媽咪講唔洗咁擔心喇~~

響日本, 可以搵到d 乜野中藥賣?

你妹妹上唔上到網呀? 係咪精通日文? 如果佢日文唔係太好, 不妨去睇下人地 d blog, 特別係住日本/海外既台灣人既blog 啦. 我發現台灣人會寫多d 響自己住既地方點坐月, 佢地做法同香港人未必一樣, 但有時會用番當地物資去幫自己去餵人奶, 補身等等... 有d 野會實際d 囉.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至