自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 dicdation 於 10-3-31 01:21 發表

放左2日病假, 唔係補錢就係補番假la
點解一定7-8號?? 因為bb阿媽要求的

佢要求就要比??比錢請人大晒??
而家3月份出糧,扣返2日錢就已經settle左3月啦
做咩要拉去4月??

係呢..你係唔係個位媽媽??

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 may0317 於 10-3-31 01:24 發表
你講得岩..

咁唔得架喎..
又月薪又日薪...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁都得??

quote]原帖由 may0317 於 10-3-30 19:24 發表
佢話我現在7.8號吾同佢湊令佢無人湊bb要揾個鐘點黎湊所以要我陪贘損失呀 [/quote]

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

原帖由 may0317 於 10-3-31 01:28 發表
初頭佢話3月31日吾又話洗我湊將31號補埋9號喎我彩佢都有味

做咩要搞到咁亂呢...真麻煩

民房

原帖由 LedTV 於 10-3-31 01:12 發表

如果樓主唔強硬,咪比人揾左老襯囉

人地主動提出每個月比多$500, 3個月即係比多$1500,
only這點我真係唔覺人地會搵人老襯law

今個月有31日, 樓主放左2日病假! 今日先係30號, 人地已經出晒糧比樓主, 31號又唔使樓主湊, 糧又出左比樓主先,
真係唔係好明樓主個topic : 我係咪比人搵左老襯 ????
請問點搵??

瑪瑙宮

原帖由 dicdation 於 10-3-31 01:33 發表

人地主動提出每個月比多$500, 3個月即係比多$1500,
only這點我真係唔覺人地會搵人老襯law

今個月有31日, 樓主放左2日病假! 今日先係30號, 人地已經出晒糧比樓主, 31號又唔使樓主湊, 糧又出左比樓主先,
真係唔係好 ...

原來出晒糧啦,我都唔知...等我再又頭睇一次先...

咁個叫樓主賠1000蚊係點解??點解要賠1000蚊咁多..你知唔知啊??

人地開頭話比5000蚊樓主,樓主都係話收返4000蚊.
但人地堅持..要比多500蚊..樓主唯有接受..
如果左推右推,我覺得係好唔比面架
淨係呢一點,樓主都主動收少人地1500蚊..我覺得樓主好好人啊..唔會揾個位媽咪笨

講真,如果打工仔要求8000蚊人工,老闆比夠10000蚊佢..
邊會有打工仔話..唔駛咁多架...

民房

原帖由 LedTV 於 10-3-31 01:24 發表

做咩要拉去4月??

你問我點解係7-8號,
我只係解釋比你知"係bb阿媽要求",
我唔係話樓主一定要接受!
亦都唔覺出錢個位大晒 !

禁止訪問

伯爵府

其實湊BB呢D真系唔可以同普通外面打工一樣。樓主如果個2日病左,咁真系照顧唔到BB,俾返2日錢個個媽咪好合理。但個位媽咪話要樓主俾返$1000距做賠償就唔太合理囖。講真,樓主都唔想病架窩,個個媽咪系請一個"人"照顧BB,咁系"人"都可能會病,請賓賓都會病啦。

禁止訪問

子爵府

1)甘樓主都主動提出比反2 日病假錢bb父母, 甘己算打和, 點解要迫人照顧多兩日

2)31 號是bb 父母主動要求樓主唔使湊甘就唔關樓主物事,

3)賓賓都3月31日到左, 佢要請鐘點都唔關樓主事, 是bb父母的決定點解要扣人地 $1000, 如果賓賓要再過一星期才上手, 甘又要請個鐘點多一星期, 甘又要樓主比多 $3500

4)如果bb父母客氣d和樓主商量, 唔好下下要人比 $1000, 相信樓主都不會太介意幫bb父母

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原帖由 LedTV 於 10-3-31 01:24 發表

做咩要拉去4月??

禁止訪問

民房

1.
樓主說:係呀2月係出足一個月架仲有2日佢個女病左都吾洗我湊架又照出足一個月糧俾我無話要扣我$$$

2.
跟住又話我吾知足喎...我反答番佢咩吾知足先當初係你求我同你湊話工人好急咁吾打你工講到好急須要人仲話俾$5000我求我幫下手我好記得當時我話我吾洗你俾咁多$4000已足夠又係你話$4500吾好再講我咪順你意照收囉..嘩大佬你仲好意思話我吾知足
我話吾係你想揾我笨先我都吾會咁計教
我已預早8日通知你講吾湊阿b已經俾面你
...............................................................
(人地都幾好呀迫你收多$500一個月)

3.
我又吾會玩野我分得好清楚大人既事吾關小朋友事所以我知道今日係湊佢最後一日先同佢講話吾湊執埋阿b d野俾番佢..我係好和平同佢講吾湊係佢先咁賤格同我嘈先激嬲我
......&
跟住佢想反鬧番我既時侯佢同阿b出左門口阿b d日用品仲未令出門外之下我就好客氣咁同佢講多一句<<吾怪之得你咁短時間之耐要請3次賓賓la...自己檢討下啦>>我就掉曬阿b果3袋野出門口跟手即刻關門.......我向屋入面用防盜眼睇住佢執番阿b d野.............

今日係30號, 明日先係31號, 即使係人地放假唔使你湊, 都係樓主著數左!講真萬一人地明天湊上黎你都要湊啦,收左人錢嗎, 咁快掉曬阿b果3袋野出門口

4.
正常湊到4月12日工人到...4月我一毫子都無收過..家下仲要我陪$1000..............................................

4月都未到.. 一毫字都無收過好正常
人地要求你賠$1000, 你唔賠都係好正常

講到尾....
我真係唔覺人地搵左樓主老襯, 1-3月糧就出足晒了!!

禁止訪問

男爵府

我咁睇,個媽咪話工人到左就唔洗湊,
工人31號到,
樓主今日係last day,即係4月唔洗你啦,
但係,7,8號又想你幫手喎,咁咪話,用你兩日病假補返,唔洗你扣錢囉,
但樓主就當左人地4月要佢照湊,要計一個月糧,
咁果個媽咪咪覺得樓主大貪囉,
啱喎,湊得兩日,要比10日人工?!
但佢話要賠1000,就過份左,

首頁
23456...9

尾頁

跳至