自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日帶兩個女去睇醫生[分別係 兩歲七個月 & 一歲四個月大]... 診所中 有一個小小遊戲區 [兩個女每次睇醫生, 都要去果到玩住等睇醫生的], 可能因為係兒科診所, 所以該遊戲區係激多小朋友的...

一開始有幾個小男孩[大約4-5歲倒]已經係果到玩緊, 男仔一定係粗魯d, 攞玩具, 爭野玩, 嘈到不得了[因為玩具唔多, 得幾件, 爭崩頭]... 我大女[兩歲七個月大] 都想去玩玩具, 但佢講野唔叻, 淨係識走埋去大叫 & 同人一齊搶 @@" 好彩~ 其中一個哥哥好乖, 主動讓件玩具比我2個女玩, 我都有叫大女唔該人地...
等勁耐, 之後就到我地睇醫生, 睇完又要再等攞藥 @@" 就係等叫名攞藥時, 我大女又一支箭咁去返去遊戲區, 因為我孭住細女, 所以都唔得閒跟住佢, 只係喺遠處咁企喺到睇佢... 到叫我名攞藥時行開左一陣, 到我返去遊戲區叫大女可以走時, 就見我大女係到好可憐咁飲泣中 [佢係惡霸一名, 閒時撞穿頭, 流晒血, 都唔會喊既=.="]...

問佢咩事?! 佢就指住隔離[大約5歲嘅姐姐] 話人地唔比玩具佢玩 @@" 我唯有話, 啲玩具係診所架, 唔係你架, 人地未必一定讓你玩架, 唔緊要啦, 你一係排隊等人地玩完到你囉, 好無?!?! 點知, 果個小女孩聽倒我講野 就大大聲對住我女話:我唔會讓比你玩架!!! =.=" 我大女就喊得仲大聲, 激嘈 @@" 我即刻抱起佢走人 @@" 其實我應該點答女女會好d呢?! 我真係唔識點答?! 唔識教女 t^t" 請各位賜教!!! thanks!!!...

兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我會話佢知.. 個姐姐唔啱 (當然唔係當住個姐姐面前啦)
所以我地要學分享, 唔應該好似佢咁霸住d玩具玩.. 咁人人都有得玩就人人都開心囉!

其實呢d情況久唔久都會發生.. 要教小朋友唔玩呢樣, 咪玩第二樣囉! 又唔係得一樣玩具!

侯爵府

你已經和你大女交代的很好, 讓她知道, 玩具係屬於診所的,

另, 我會繼續講, 囡囡, 我地而家攞完藥, 可以走啦, 姐姐自己想一個人玩玩具, 不如我地和姐姐講再見, 再見姐姐, 再見玩具, 再見姑娘姐姐, 再見診所, 返屋企要吃藥, 食完再玩,

我的目的係想令自己的小朋友唔會為了玩具, 而記住唔開心的景象.

我唔會幫人教仔的, 我只會教自己的小朋友..

大宅

就見我大女係到好可憐咁飲泣中 [佢係惡霸一名, 閒時撞穿頭, 流晒血, 都喊既=.="]...

你女係唔係平時對其他細路惡霸?

大宅

YES~ 佢有個妹~ 成日蝦個妹 @@"

原帖由 咕咕豬 於 10-3-29 16:11 發表
就見我大女係到好可憐咁飲泣中 [佢係惡霸一名, 閒時撞穿頭, 流晒血, 都喊既=.="]...

你女係唔係平時對其他細路惡霸?

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

大宅

係啦~我都覺得, e d時耐唔耐都會發生  @@”  但係診所入面就真係得幾件玩具, 幾廿合人爭崩頭  @@” anyway thanks!!!!
原帖由 小曳人 於 10-3-29 15:42 發表
我會話佢知.. 個姐姐唔啱 (當然唔係當住個姐姐面前啦)
所以我地要學分享, 唔應該好似佢咁霸住d玩具玩.. 咁人人都有得玩就人人都開心囉!

其實呢d情況久唔久都會發生.. 要教小朋友唔玩呢樣, 咪玩第二樣囉! 又唔係得一 ...

伯爵府

我會把那姐姐當反面教材, 回家途中同她分析, 先叫女女說出感受, 再問姐姐做出什麼令她有這些感受, 帶出自私的行為會令人討厭, 令人傷心, 所以好孩子要分享, 禮讓

大宅

原帖由 joeyjoey711 於 10-3-29 18:53 發表
YES~ 佢有個妹~ 成日蝦個妹 @@"

咁就易啦, 人地對佢嘅行為就等如佢對個妹嘅行為, 你咁同佢講, 睇佢感唔感受到?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係囉...都係分析返佢知,問下佢咁樣係咪唔開心?多數都答係架啦!就順便叫佢下次唔好咁對其他小朋友喇!

不過如果係我,我會叫阿女唔好喊,想玩既就自己問下姐姐可唔可以玩完比我玩?如果姐姐都say no咪由佢,起碼比阿女自己解決,唔好下下要人幫手。

首頁

尾頁

跳至