少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

我個仔2歲10個月,佢一向都好好動,口水多過茶,而且性格固執又難教...我都唔知點教好佢...2歲時,已經識講大話,好似我做緊野唔得閒理佢,佢叫左我好多次,我冇去睇佢,跟住佢就同我講:媽咪我好危險!點知係想引我黎理佢...佢仲好得意洋洋咁坐左o係度睇電視,嚇死我!脾氣又大!好似我睇緊電視,唔俾佢睇bb台,佢就拎個遙控熄左佢,之後就收埋個遙控,一拍兩散...叫佢唔好丟野,佢就好惡咁同我講:我要整爛佢!叫佢唔好整果樣野,佢就會同我講:我要整爛佢!係都要同我作對...平時佢做錯野我都有罰佢企,完全唔理佢,佢就係咁話我好急...想去廁所...次次問佢知唔知錯都話知,跟住又係咁...又鍾意玩野,叫佢幫我開冷氣,佢明知係邊個掣開,但就指住其他掣不停問我:係咪呢個?開唔開到?...總之佢就好鍾意玩野...性格又怪...佢乜都鍾意自己做,我幫佢做左,佢會發脾氣,好似我o係間房抱佢出廳,佢就會大發脾氣,話:我要自己行!跟住又走返入房自己再行一次出返廳...我幫佢去房拎左公仔出黎,佢又發脾氣,又將隻公仔放返o係原位,自己再拎出去...佢平時排到d車一行行阻住我行路,佢訓左我執返去個櫃度,第二日起身佢唔見晒d車,又發脾氣,同我講:媽咪你唔好再搞我d車知唔知!有時我將佢d車移開d,佢又發脾氣,跟住又放返原位,又唔俾我拖地,話我拖地搞到佢d車,又即刻拎紙巾話要抹走晒d水...都唔知佢想點....佢發脾氣又成日講埋d晦氣說話,又話:哼!我要發脾氣!我唔要你!我鍚爸爸唔鍚你!我以後都唔返黎!!跟住走去大門好似想開門想走咁....俾佢激死!都唔知邊度學返黎!我一直都冇俾佢上n班...原因係次次帶佢去in,佢都喊到唔肯入去...根本in唔到...次前ni左幾日間幼稚園,次次去到都喊唔停,我真係見個個小朋友都唔會喊,只得佢一個喊,仲要d老師in晒全部人,專登就佢去另一間房in...未in幼稚園前我冇擔心過冇學校唔收佢,因為老師問d野佢全部識答晒,佢只係喊同發脾氣,仲要發老師脾氣....結果....只得一間收佢(呢間佢in果陣冇喊)..........而家佢冇得返學唯有o係屋企,我要做野唔得閒理佢,佢又成日話:得我一個好悶...媽咪你要陪我!咁我都有好多野做,邊得閒成日陪佢...跟住佢就拎左廚房塞門果舊野,關埋廚房門唔俾我入去,再唔係周圍搞破壞...做埋d危險野..我教佢野佢又唔肯學,明明聽過佢數1-10,但次次問佢佢就亂嗡一通,佢比較鍾意自己學野(睇電視學,教佢就唔理我),上次去完醫院做智能測試(即係text有冇過度活躍之類),醫生叫佢做d野佢又全部識做晒,我平時都冇俾過佢玩,問佢野佢識答,但平時我教佢佢又唔係咁答架?...亂答一通...不過最煩就係佢好難教,我已經成日好聲好氣同佢道理...佢唔聽...成日駁咀...我真係唔識點教....我媽咪叫我打佢,話呢個仔咁難教係要打佢先知驚...有冇人指教下?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

如果屋企得你同佢.. 而佢又識講咁多嘢, 得一個可能,就係大人/電視 教!
反而我覺得應該俾佢返N班

民房

原帖由 小曳人 於 10-3-29 17:44 發表
如果屋企得你同佢.. 而佢又識講咁多嘢, 得一個可能,就係大人/電視 教!
反而我覺得應該俾佢返N班

我相信有d佢係電視學返黎,但係"以後都唔返黎"呢句我真係冇同佢講過啊...佢仲要好惡雙眼好嬲咁望住同我講,跟住就走去大門想開門,不過佢唔夠力...好怕佢大d真係會離家出走..........
我都想俾佢返n班,但佢次次都唔肯去in,未入學校已經喊到拆天,搞到d老師叫我同佢出去行下,等佢情緒平定d先再帶佢返去in過...我根本拖唔到佢入去,就算入到去佢已經喊到訓晒地,根本同唔到佢講野,搞到我都唔好意思再糾纏落去喇...一出到門日就即刻冇事...又變返正常,我唔明點解佢咁討厭去學校,我唔知佢知唔知返學要做d咩,但我次次同佢講你就黎要返學喇,佢就發脾氣咁同我講:我返學要發脾氣!同佢講左好多次返學好好玩佢都唔聽...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

真係唔建議開電視俾小朋友睇呀! 我一見到就估係電視毒!

你試吓問問附近嘅學校, 方唔方便去參觀, 唔好同佢講話要佢返學, 你試吓話我地去探個姨姨/姐姐.. 然後俾佢睇吓小朋友玩嘅情況..又或者返學/放學時間去"莊"吓, 等佢感覺吓原來其他小朋友咁鍾意返學嘅~

伯爵府

你老公平日對你尊重嗎?

原帖由 ANICEDAY 於 10-3-29 16:29 發表
我個仔2歲10個月,佢一向都好好動,口水多過茶,而且性格固執又難教...我都唔知點教好佢...2歲時,已經識講大話,好似我做緊野唔得閒理佢,佢叫左我好多次,我冇去睇佢,跟住佢就同我講:媽咪我好危險!點知係想引我黎理佢... ...

別墅

雖然我不贊成打,但如果有需要我都會打,你既小朋友好唔尊重你,可能因為你沒有令佢學習尊重別人,自我中心.趁佢仲細,快快扭轉局面,你先係boss!

別墅

係呀, 咁細個已經咁, 大個未到青春期已經失控!
好明白你對住佢真係束手無策的感覺

佢係好硬頸!
係我, 我可能會係佢面前喊, 等佢問我時
我話佢知道, 我好唔開心佢咁樣.....

希望你仔仔乖返啦~~

民房

Aniceday,你個仔同我個仔都幾想似喎!不過,你嗰個犀利d!
我個仔由細到大很少看電視,所以佢學少咗不良的行為,否則,我諗佢都好犀利!因為我個仔學嘢學得好快,例如佢在街上見到人地做咗乜同講咗乜,下一秒即時做反同講反出來。間直係部錄影機!所以你也不防少d看電視。
我有個中指:少朋友的權威係唔可以大過大人!除非慢慢大了,我就會愈來愈放寬。若佢發脾氣,我即刻罰佢企兩分鐘(兩歲兩分鐘,三歲就三分鐘),唔理佢!佢現在還怕我唔理佢!
我諗你個仔好想你注意佢,所以做咗好多你認為唔對的事!
咁就要諗吓你可以做什麼可以令佢覺得你好留意佢(又不太多)同好愛佢!
小朋友同我們大人一起生活,佢地好了解我地!所以我地的要求,佢地係好知道的!佢地有自己的性格,看吓我地點樣同佢地相處!
一齊努力啦!:lol:

男爵府

電視學~都係要打~不過唔好成日打~你個仔有d似我細仔~不過我細仔仲要細過你個仔幾個月~佢好鍾意跟住我~所以我做咩就叫佢陪我做下~好似晾3咁~叫佢拿3比我~執野拿毛巾比我等等~佢都叫我唔可以搞佢d玩具~但我會話佢~之後我拿個袋比佢入返去~等我做曬d野就佢拿返出黎~如果佢say no~我會同佢講我掉曬佢d玩具~咁我個仔就會放落個袋度先~等我做埋d野先拿返出黎~但學校就無你咁慘~因為佢見到哥哥返學~所以佢都話想返學~:loveliness::loveliness:

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

民房

原帖由 小曳人 於 10-3-30 16:39 發表
真係唔建議開電視俾小朋友睇呀! 我一見到就估係電視毒!

你試吓問問附近嘅學校, 方唔方便去參觀, 唔好同佢講話要佢返學, 你試吓話我地去探個姨姨/姐姐.. 然後俾佢睇吓小朋友玩嘅情況..又或者返學/放學時間去"莊"吓, ...

唉..我已經同佢講過話好似去公園同c小朋友玩咁,佢都話唔好,唔知仲有咩辦法??

民房

原帖由 ivyko 於 10-4-1 13:32 發表
你老公平日對你尊重嗎?

我老公對我非常尊重,佢都係d斯文人

民房

原帖由 MandyChau 於 10-4-1 20:35 發表
雖然我不贊成打,但如果有需要我都會打,你既小朋友好唔尊重你,可能因為你沒有令佢學習尊重別人,自我中心.趁佢仲細,快快扭轉局面,你先係boss!

我好肯定講我絕對有教佢尊重人,禮貌待人,雖然我個仔d性格係咁,但佢平時又好有禮貌,每次俾野佢或者人地俾野佢,佢都一定講唔該,從來都唔洗我提佢,重要講幾次的~~

民房

原帖由 BabyNestoratie 於 10-4-2 11:03 發表
係呀, 咁細個已經咁, 大個未到青春期已經失控!
好明白你對住佢真係束手無策的感覺

佢係好硬頸!
係我, 我可能會係佢面前喊, 等佢問我時
我話佢知道, 我好唔開心佢咁樣.....

希望你仔仔乖返啦~~ ...

多謝你明白我,我對住佢真係好辛苦,我都俾佢激到喊過幾次...我都有同佢講我好唔開心,我喊果陣佢都會黎攬下我問我做咩事,但有時又唔理我.......

民房

原帖由 chuchu1207 於 10-4-2 15:46 發表
Aniceday,你個仔同我個仔都幾想似喎!不過,你嗰個犀利d!
我個仔由細到大很少看電視,所以佢學少咗不良的行為,否則,我諗佢都好犀利!因為我個仔學嘢學得好快,例如佢在街上見到人地做咗乜同講咗乜,下一秒 ...
其實我都好唔想俾佢睇電視,但係佢唔睇電視佢就周圍搵野搞,搞破壞,發脾氣,不過我都係俾佢睇d比較益智可以學到野的,基本人佢好多節目都係重複播,所以學黎學去都係果d野
原來你仔仔都係咁啊,我相信你都好明白對住d頑皮仔係咩感受,真係俾佢激到...食幾碗飯都唔識肥咁你仔仔會唔會駁你咀?我都係次次罰佢企,我完全唔理佢,都係照足d書呀網上d人咁教,但係唔work呀,次次罰完轉個頭又係咁,掉埋佢d車,佢都唔介意...佢明明就好鍾意d車.....喊完一陣又冇左回事.....冇辦法...所以就係諗打佢一鑊會唔會好d啊..

民房

原帖由 gutgut22 於 10-4-3 04:46 發表
電視學~都係要打~不過唔好成日打~你個仔有d似我細仔~不過我細仔仲要細過你個仔幾個月~佢好鍾意跟住我~所以我做咩就叫佢陪我做下~好似晾3咁~叫佢拿3比我~執野拿毛巾比我等等~佢都叫我唔可以搞佢d玩具~但我會話佢~之後 ...

你仔仔某d行為都幾似我個仔,不過我話掉晒佢d玩具,我試過真係掉...佢喊左一陣就繼續玩...好似忘記左佢d玩具咁...我都有叫佢幫我做野架,咁可以趁呢d機會多d讚下佢,佢好受呢套,同埋受軟唔受硬,我鬧佢佢一定發脾氣,但我用公仔扮同佢講野,同佢講道理,佢就好聽

民房

原帖由 維他老師 於 10-4-7 13:42 發表

我都想問類似的問題. 你受到家人朋友的尊重嗎? 你家人朋友對任何其他人都尊重嗎? 大家溝通情況如何?

呢個係第一點.

其次, 小朋友會唔會有邊個係驚的? 係聽佢話的? 搵佢出黎幫下拖先!!

仲有, 你要重建家規 (唔一 ...

我老公從來都唔會o係個仔面前鬧我,我老公都係斯文人,都係鍾意講道理~
我個仔冇人怕,咁...可以點做?我都有睇人點教仔,但對佢唔work呀~唯一work o既就係用軟功,例如佢用力掉野落地辰口1果我同佢講唔好咁做,咁做唔岩,佢會唔聽,發脾氣,但係如果我同佢講你咁大力掉佢地,佢地會好痛架...好可憐,跟住佢就整個好同情o既樣出黎,再鍚返或執返佢地...
我唔知醫生d text容唔容易,因為大多數我都冇俾佢玩過同接觸過,我唔知佢係咪資優,只知道佢語言天份比較好,其實我唔知道同齡的小朋友係點,都係見過佢d人同我講佢講野好叻同埋in幼稚園的老師同我講,特別是運用詞語方面,我從來都冇教過佢"唔知點解,或者,非常..之類,但佢分得好清楚點去用,同埋講每句野都有紋有路,好似有次佢無端端同我講:媽咪我會為你做任何事!佢明白點解,所以佢唔會將電視所學o既所有野同我講,因為佢明白句子o既意思,唔會無端端講,我"非常"咁做.而係講我"應該"咁做,明白嗎?不過呢d都係其次...重要係...我真係頂佢唔順...佢d心情,好難捉摸,明明玩得好開心,下一秒可以無啦啦大發脾氣,唔知佢想點??我要點教佢好??有時佢自己玩緊,我叫佢,佢就指住我:我玩緊你唔好同我講野住!我已經同佢講左好多次唔可以咁o既態度,佢都唔聽...次次幫佢拎野,有時太高佢拎唔到,都唔俾我幫,要自己拎張"鄧"企上去自己拎....幫佢拎親佢就大發脾氣,又要重新放返原位,自己再拎過,一日都唔知無啦啦發左幾多次脾氣...........不過有時用軟功都唔一定得,要睇埋佢心情.....點搞好??係咪真係要打?!請指教

複式洋房

我覺得你應該取消打仔呢個念頭, 如果你認為狠狠打佢一次, 以後佢就會變乖的話,我相信呢個可能性不大。

你咁猶豫打唔打佢,打完之後你一定好心痛,佢就算乖幾日,可能好快又曳番,你又要再打,咁又何苦呢?

我見好多曳的小朋友番左學會學識自律,少D發脾氣,你不要太灰心,相信佢大D會乖D

你有無自己時間?比家人照顧你個仔,自己偷閑一日半日鬆弛吓

你仔仔咁smart,你都要轉數快D先可以"對付"佢,唔好諗得太負面,呢段 非常時期 (trouble 2) 應該好快過去的。

首頁

尾頁

跳至