自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我其實無意唱反調, 但我真係覺得:

扶手電梯唔係可以俾人行架咩? 我十次有八次都係行架喎。
乜大部份香港人, 唔已經習慣搭扶手電梯果陣, 要企埋一邊架呶咩?? 我通常行扶手電梯既時候, 多數人地都係企埋一邊架喎。

原帖由 hohosiu 於 10-3-29 20:26 發表
今日下晝同朋友行圓方,搭扶手電梯仲有兩三步到二樓時,有個女子係後面叫吾該借借,朋友聽吾到冇旭到,佢係後面吹住叫借借,朋友避開兼回應話電梯係企吾係行架,佢就大聲話我趕時間丫麻,你信吾信我call 食焦﹖朋友話你咪叫囉﹗

佢跟 ...

子爵府

扶手電梯行唔行得, 以前都有討論過, 仲成12版添

先進國家都改哂"電梯上面唔好行走"
(包括日本都係提倡禁止走動!!!!)

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... p;extra=&page=1

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實我真係好憎人搭電梯時行,

講唔該借借又點..

因為有時小朋友太細,真係一借比你
d大人係會唔就住小朋友而行,

有一次真係頂佢媽媽個肺,
我見有人落黎啦,甘我拖一拖個仔隻手,
蚊一蚊佢過我呢邊,比d位果個呀太行,
我頂頂頂,佢條粉皮一個手肘扑到我仔個頭仲推倒佢
如果唔係我一定拖住個仔,碌左落去喇

我覺得d大人就醒小小啦.見有小朋友等多陣
得唔得?

好黑人憎嫁

不過依家我都會唔洗人嗌會自動波讓比d人,
我就用手護住自己個仔,賣佢地怕

唔係唔肯讓囉有時真係,
當然我覺得大人又無所謂既,

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

注意,人人企埋一邊唔等於可以行

我拎住個銀包唔代表要預左比人搶

男爵府

醒目開學勳章

咁其實我都好怕d人塞住晒條扶手電梯, 你唔趕時間, 唔代表要人地同你一樣企係度~

我覺得你鍾意行又好, 企又好, 都唔好"強制"人地囉!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實响電梯上面行好危險,
試諗諗條電梯向上郁緊嘅時候,
但左邊成行人响到踏步,
度力係向下嘅,
成條電睇所承受嘅唔單止係企緊嘅人,
仲有搭步嘅力,
朝早繁忙時間有D仲跑緊添。

我搭親電梯成日都驚會無端端停,
就係怕唔知邊日咁好彩,
條電梯臣咗,
我失驚無神跌落嚟。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔最鍾意去果個場到溜冰呀,, 我兩個星期到會去一次, 我每次去都唔敢太casual呀, 都會俾少少心機襯一襯衫, 我第一次去都真係casual左d, 你知阿媽揍住個仔都無咩可能"汁"得正架啦, 都覺得好似好多人眼望望咁呀, 之後都唔敢啦

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 susi1024169 於 10-3-30 10:11 發表
yes~香港既扶手電梯不嬲都叫d人淨係企,唔好行
台灣先係左行右企

早十幾廿年前, mtr的確係提倡過"左行右企"
不過近呢兩三年, 為咗減少電梯上有機會發生嘅碰撞/意外
就提倡"只企不行"
我支持後者
好簡單, 未比人撞過/自己趕時間, 一定想有條路行

男爵府

醒目開學勳章

我都係咁教小朋友係扶手電梯係唔可以行...因為有咩事上黎真係好危險lor..(有時見d人係用跑既速度黎)..如果撞倒人點算呀....所以..如果係趕時間我會盡量行樓梯的...冇樓梯既..咪為有等個小小時間.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 AA媽媽 於 10-3-30 11:38 發表
我其實無意唱反調, 但我真係覺得:

扶手電梯唔係可以俾人行架咩? 我十次有八次都係行架喎。
乜大部份香港人, 唔已經習慣搭扶手電梯果陣, 要企埋一邊架呶咩?? 我通常行扶手電梯既時候, 多數人地都係企埋一邊架喎。

...

我諗你都係上班一族啦..個個都誤會咗呢條不成明既規定.
基本上所有有電梯既地方,都唔比人係上面走動架.你留意吓就知勒. 只係有D人習慣咗企埋一邊,又有人習慣咗係左邊行上去姐.

其實我自己都會習慣企定係右邊,想行,趕時間就會行左邊.但前面有人我就一定唔會講唔該借借要人讓囉.我心諗,人地唔一定要讓我..況且有意外撞到人,我又唔想.

禁止訪問

子爵府

原帖由 s2 於 10-3-30 12:08 發表
其實電梯係企而唔係行,因為你行緊既時候萬一失足,你會連累左d係你後面無辜既人,如果企定定都出事只能夠話自已唔好彩了,其實想行可以行樓梯 ...

真係多mami明白事理
電梯係唔係行架!!

搭得電梯就要守電梯的規則---唔可以因為自己趕時間就唔守規則同漠視他人安全

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我自己趕時間會行樓梯
原帖由 小玲太太 於 10-3-30 12:12 發表

真係多mami明白事理
電梯係企唔係行架!!

搭得電梯就要守電梯的規則---唔可以因為自己趕時間就唔守規則同漠視他人安全

大宅

在mtr:
其實鍾意行d人就去行樓梯啦.
唔知你地有冇留意, 成日見倒好多人堆在電梯前等位企右邊,而左邊就空晒冇人敢上去, 因為唔想阻住一d想行嘅人, 其實大部份人都想企, 如果左右都企人,可以企2個,咁仲快可以上到去, 又唔會見倒一堆人塞住電梯口.

我有時唔想排右邊企就在左邊, 好慢咁行上去.

不過如果在商場, 大家都係行街, 唔趕時間, 唔知點解d人都鍾意在電梯行, 可能香港人慣左咩都要快.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我仲好記得有一年..自己企係電梯[落], 我有扶實添..得我一個人..
聽有人有衝緊落黎既聲, 當時我都就到地下.. 我都閃埋一邊俾佢衝喇..
點知佢係行正中間, 仲一野推去我度..好在我係有扶住, 唔係我就成個人仆左落去喇, 但我都因為佢咁撞一撞,我 "BOOM "一聲咁雙腳落地, 整親個膝頭, 痛到行唔到..個PK..頭也不回一支箭咁走左!
我最後睇跌打睇左1個月...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

打扮成咩行街有咩所謂,我以前住圓方樓上,有時去買野食去 suppermaker都著得好隨便,不過,我覺得一個人著咩去行街冇所謂,最緊要都係個人修養,有禮貌.
圓方個到真係冇咩樓梯可以比人行,全部都係電梯,所以可能人地真係趕時間讓一讓人有咩所謂?我相信其中一定有D野樓主冇講,因為唔會咁小事人地會叫保安.

男爵府

醒目開學勳章

唔關事, 我返工搭巴士, 好少要搭地梯。

btw,我諗呢個topic係咪少少離咗題? 明明講緊個師奶唔讓人行, 而家講講下, 講到搭扶手電梯要睇埋規則, 又講埋點樣教小朋友企定....

我自己一個人, 趕時間就行; 我一家大細的話, 就企。
我行既時候會行左邊; 我企的話, 我會企係右邊, 方便下人地。 就算係咪不明文規定, 我都覺得咁樣係最方便大家。
就係咁簡單!!! that's it!!!

原帖由 gogoblue 於 10-3-30 12:06 發表

我諗你都係上班一族啦..個個都誤會咗呢條不成明既規定.
基本上所有有電梯既地方,都唔比人係上面走動架.你留意吓就知勒. 只係有D人習慣咗企埋一邊,又有人習慣咗係左邊行上去姐.

其實我自己都會習慣企定係右邊,想行 ...

首頁
23456...13

尾頁

跳至