自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係覺得扶手電梯唔應該行,不過如果許可情況下我同你一樣都會讓比人
規矩係死,人係生,有時睇情況下要變通下.
原帖由 susi1024169 於 10-3-30 14:23 發表
上面已經覆左.....
我都只係想講,扶手電梯唔應該行,但當然如果有人要行,我都會讓.....

子爵府

原帖由 哈爾濱 於 10-3-30 14:16 發表
拿拿拿, 我非常支持你架, 我又係好憎d人咁架, 成日都話行個方便

but, 我唔講咁多, 你講咁多雖然係全部都有理, 但, 小心比人圍......(雖然百毒不侵, 但比人圍得多傷身架) ...

比人圍預左啦 , 不過比其他mami反思下都好架,
特別做左人父母, 一定有教小朋友守規矩,
但呢d 規矩點解唔需要守呢?

趕時間大哂?!
我覺得影響唔到人.......大哂?
我覺得影響安全.......大哂?
我覺得方便d大哂?
以前係左行右企, 而家唔喜歡改, 又大哂?

我會覺得呢d都係公主病的一種....

我記得上一次討論, 有人話唔怪得馬路上有駕駛者唔讓路比白車......
情況同電梯上有人(如你/我)唔讓路比"唔守規矩的人"上落同一道理.........mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小玲太太 於 10-3-30 14:31 發表

比人圍預左啦 , 不過比其他mami反思下都好架,
特別做左人父母, 一定有教小朋友守規矩,
但呢d 規矩點解唔需要守呢?

趕時間大哂?!
我覺得影響唔到人.......大哂?
我覺得影響安全.......大哂?
我覺得方便d大 ...
我記得上一次討論, 有人話唔怪得馬路上有駕駛者唔讓路比白車......

上月c6有事係屋企昏迷左,call白車,架白車響曬燈趕去醫院,但都無車讓架白車,白車司機都火火地,響曬按.....先有兩三架讓下.....但有d都唔理.....

子爵府

原帖由 sumlam 於 10-3-30 14:24 發表

但係........... d例子好似唔係咁岩喎
所有例子都有條例或法例去管, 但, 電梯呢個真係好似冇條例話唔準行! 大家一人讓一步, 世界更美好!!
純粹個人意見!! ...

我會覺得係公德心的一種

有公德心的例子唔講lu, 總之希望政府再做多d宣傳啦

子爵府

原帖由 susi1024169 於 10-3-30 14:35 發表

上月c6有事係屋企昏迷左,call白車,架白車響曬燈趕去醫院,但都無車讓架白車,白車司機都火火地,響曬按.....先有兩 ...

咁大劑?! 你c6無事丫ma
我c6都渣車, 佢會讓架

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小玲太太 於 10-3-30 14:41 發表

咁大劑?! 你c6無事丫ma
我c6都渣車, 佢會讓架
係好大劑....比佢嚇死我啦,無啦啦昏迷左,去到急症成10個醫護人員同佢急救,燒到42.x度,血壓下壓得20要打強心針,差d唔係度,最慘係果陣完全搵唔到原因,唔知佢咩事,後來做左好多檢查,先check到係血中毒囉~好在佢對抗生素有反應,殺左血入面d菌就醒番,而家無事喇~~~

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 10-3-30 09:53 發表
人地想借路,咪給人行個方便.
件事好多疑點,人地係個場打工,唔係遊人,攪大左事豈不是打爛自己飯碗.
有人話入去間舖,玩番人轉頭,更加無聊,冤冤相報,呢d真係教壞細路. ...
睇咗咁多回應, 最啱聽都係你呢翻說話
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實好多國家d人都會識企埋一邊 ~ 雖則話電梯度行係唔安全(呢d都係所謂專家講),但都應讓一條路出黎作方便。朝早繁忙時間mtr,d人都會好自律,間中有個唔通氣,後面條龍d人會好急咁!

好多年前,我地幾個fd去日本令我最深刻,就係我地幾個人企晌電梯度(左右),後面有人忽然丫開我(當時我企右),原來日本人係左企右行! 佢地係好跟規矩,覺得我丫路好無禮貌(當然佢就咁丫開我,我都覺佢rude!)。

自此,先留意到日本人呢樣野,而大家落飛機,如其中如有d日本人一齊搭電梯,咁你就會行唔到,因佢地會企硬左邊,而香港人就會企右!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 susi1024169 於 10-3-30 14:35 發表

上月c6有事係屋企昏迷左,call白車,架白車響曬燈趕去醫院,但都無車讓架白車,白車司機都火火地,響曬按.....先有兩 ...

講開宣傳,又講開白車,上次好似晌醫院,睇過段宣傳片 ~ 講個男人架車停埋一邊等緊落貨 (另一邊整緊路,即得單線),跟住有架好趕白車黎到,beep佢同佢講叫讓讓,但佢都唔理話人傻,跟住架車就侷要兜路,而個條路係塞車既。過左陣,個男人收到個電話,話佢老婆失救死左,而佢老婆就係當時白車上,急救緊既病人!

我覺得呢條片好好,應晌tv播多d比人睇,教育下d人!

公爵府

好媽媽勳章

講到離晒題了, 樓主係咪要重新講件事的真相出嚟呢?
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

子爵府

原帖由 foggyao 於 10-3-30 14:52 發表
其實好多國家d人都會識企埋一邊 ~ 雖則話電梯度行係唔安全(呢d都係所謂專家講),但都應讓一條路出黎作方便。朝早繁忙時間mtr,d人都會好自律,間中有個唔通氣,後面條龍d人會好急咁!

好多年前,我地幾個fd去日本令我最深刻,就 ...

for your information
日本唔同地方有唔同企法
東京同關西係相反的

而且而家, 日本電梯協會係提倡

提倡

子爵府

原帖由 susi1024169 於 10-3-30 14:45 發表
係好大劑....比佢嚇死我啦,無啦啦昏迷左,去到急症成10個醫護人員同佢急救,燒到42.x度,血壓下壓得20要打強心針,差d唔係度,最慘係果陣完全搵唔到原因,唔知佢咩事,後來做左好多檢查,先check到係血中毒囉~好在佢對抗生素 ...

好得人驚喎, 好彩無事咋!!
公德心真係好重要

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小玲太太 於 10-3-30 15:06 發表

好得人驚喎, 好彩無事咋!!
公德心真係好重要
係啊~~

侯爵府

其實講講下我覺得就好似政府部門做野咁,咩都講"規矩",只會依"規矩"做野,唔識變通,不過好多香港人一時又會鬧政府只跟"規矩"做野唔變通,一時D香港人又鬧政府唔跟"規矩"做野
所以個人覺得"規矩"唔係大哂,但又唔可以唔跟"規矩"做野,所以有時都幾難做. 所以個人結論係規矩係死,人係生,要睇情況變通,唔係就真係公主病
就好似白車咁,如果條路好多車,跟本讓唔到,唔通撞開隔離架車讓咩?但如果睇清情況路面許可咁就即刻讓讓比人過啦.

珍珠宮

總之我覺得咩人都有....
就算有哂rule應該點做都好...都總有d人會違規!!!!大前題係保護自己先...既然知道有可能會有人行or跑就自己先企埋右手邊..仲要加埋扶實就唔好理人地行又好走又好...扑親都唔關您事!!!

子爵府

2024年龍年勳章

原帖由 mimi88 於 10-3-30 15:00 發表
講到離晒題了, 樓主係咪要重新講件事的真相出嚟呢?ops:" />

佢skip咗唔答

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 polarbb 於 10-3-30 15:11 發表
其實講講下我覺得就好似政府部門做野咁,咩都講"規矩",只會依"規矩"做野,唔識變通,不過好多香港人一時又會鬧政府只跟"規矩"做野唔變通,一時D香港人又鬧政府唔跟"規矩"做野
所以個人覺得"規矩"唔係大哂,但又 ...
就好似白車咁,如果條路好多車,跟本讓唔到,唔通撞開隔離架車讓咩?但如果睇清情況路面許可咁就即刻讓讓比人過啦.

你又知當時條路好多車d車跟本讓唔到?如果係咁,白車司機都唔會響按啦,ja咁多年車都唔識咩,緊係有車明明可以讓都唔讓先響啦~你真係搞笑,撞開人地架車

侯爵府

宜家最常見係個D10幾歲成日响個電梯跑,你捉我我捉你,見到都驚 所以我盡量會企埋一邊.
原帖由 lovelykitty 於 10-3-30 15:16 發表
總之我覺得咩人都有....
就算有哂rule應該點做都好...都總有d人會違規!!!!大前題係保護自己先...既然知道有可能會有人行or跑就自己先企埋右手邊..仲要加埋扶實就唔好理人地行又好走又好...扑親都唔關您事!!! ...

侯爵府

我米就係講緊咩都要睇情況lor,係一個比喻,你唔好咁激動住 唔通真係撞開人地架車讓咩? 我真係試過有次好塞車,架白車响我地後面著哂燈,不過根本讓唔到,行前左小小見有避車處我就叫老公駛入去比人過左先.不過白車都唔係快好多,就係快左一個車位咁多, 有時好多野要睇情況而定,唔係真係話規矩係咁就一定係咁,當然我唔想批評人地C都唔讓,理你係咩急事都唔讓個D人啦,各人有佢自己睇法同意見.
原帖由 susi1024169 於 10-3-30 15:20 發表

你又知當時條路好多車d車跟本讓唔到?如果係咁,白車司機都唔會響按啦,ja咁多年車都唔識咩,緊係有車明明 ...

複式洋房

原帖由 boobecky 於 10-3-30 09:46 發表
我都認為, 樓主係咪講d唔講d呀?
無理由咁小事 , 都會call 食蕉
你可否解釋下呢 ?

我朋友真係多口講左句電梯係企吾係行,你感様係度推,好危險架﹗已經讓左路比佢行左上去。

個售貨員上左去之後,擰番轉頭亞開隻手碌大眼,手持一袋外賣食物,胸都就嚟跌出嚟(因為件衫個領稍大)係度話﹕我趕時間丫碼,阻住晒條路,你信吾信我call 食焦﹗

我朋友就話﹕好丫,你咪call 囉。感佢就入左厠所大吵大鬧,話人阻住佢條路之類,叫厠所d亞姐call 食焦。

夠吾夠詳細﹖:lol

首頁
45678...13

尾頁

跳至