跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB已經差不多21個月啦! 但係食嘢真係好有問題, 佢對食物真係完全沒有興趣, 每餐餵"足"好似行刑一樣, 大叫, 工人要軟硬並用, 才可以餵一餐, 我都覺得佢食得好可憐, 你要明白, 口是他的, 他不打開, 含住唔吞都迫唔到, 最慘係佢唔食固體食物, 無論係飯, 碎肉, 都唔放入口, 就算強迫放入口, 都唔"趙"唔吞, 最後是:;pppp: 出黎, 佢最喜歡係食星星餅及YOGURT, 其他, 無嘢想食. 另外, 佢有"人肉 搾汁機"之稱, 因為無論佢食水果, 碎肉等, 都會把所有汁液SQUEEZE哂, 的"搾"留在口內, 可以好長時間, 直至我用紗巾"LU"出嚟.

各位媽咪, 你哋有無以上經驗可以教教我呢?? 我真係好心急, 唔知點算好????

拜託! 拜託!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

餓下佢囉, 最傳統架啦

複式洋房

平時唔好比零食佢..定時食飯..如果真係唔得..都係要狠心D餓下佢...另外.試下生果細細粒比佢食..

別墅

其實我個仔食野都吾見得好好! 但都叫肯食, 肯開口, 最多食慢一點, 試過食半碗飯食左一句鐘 ! 試左好多方法,不斷轉新口味, 有粥粉麵飯薯蓉意粉通粉烏冬, 睇中醫,比維他命水佢飲希望令佢開胃D, 都係失敗, 佢歲半帶佢去打針問過醫生, 醫生話對付吾肯食飯的辦法是餓下佢, 限佢時間, 佢吾食就收碗筷, 期間吾可以比佢食其他野, 包括飲奶,最多一塊半塊餅, 到佢叫餓時就整返熱碗飯比佢食, 等佢知道食飯係唯一選擇 ! 但如果佢本身對食無興趣, 我只可以咁講唯有比D耐性等佢大D希望會好D, 現階段只可以佢肯食幾多就幾多,因為迫都迫吾到!

大宅

我從來都唔會迫我d bb食野, 佢唔肯食, 我都唔會迫佢食,
所以都唔會有呢d問題, 試過有一次, 兩點食完lunch之後, 就出佐去玩, 一直都無食過野, 到夜晚八點幾返到屋企, 我一煲好通粉,佢地追住我餵佢食,,,,
食色性....只要你肯餓佢, 唔好比咁多無謂野bb食, 正餐佢地一定會食....

別墅

其實我都你用 ZEKU 講嘅方法,真係work架。不過我係老人家唔係度,加上嚴厲要工人跟呢個方法,實行咗一星期即刻自己食飯。

首頁

尾頁

跳至