自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我擔心嗰仔好難拿到好 成績

侯爵府

好媽媽勳章

a level ? 係米同cert1樣 今年last 334
原帖由 COCOHO7295 於 10-3-31 12:39 發表
我擔心嗰仔好難拿到好 成績

伯爵府

畀面勳章

今年我都覺得好似幾易.不過佢其他paper又唔係特別易,有一份易拉下分都好

伯爵府

畀面勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-3-31 12:41 PM 發表
a level ? 係米同cert1樣 今年last 334

唔係呀仲有2年~

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

repeat + 串生字去考 listening? 咁~~ 教統局係咪諗住呢班人出嚟做事, d外國人都會咁同佢哋對話?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

伯爵府

串字??
唔係只有人名先會串架咋咩, 而家普通生字都會串架.

男爵府

我都以為係會考listening, 咁我仲同個仔(P.4)話不如我地都試吓聽吓&寫低重要的points, 終於聽咗成個鐘頭, 最後問番個仔明唔明, 佢話都o.k.明喎, 我睇佢寫低d乜啦, 就有人名:Frank, Milia, Dave...., 其他有 : medical report, galaxy, amiba, black hole, global warming, freeze, singarlarity......etc

之後, 我個姨姓女(F.6)話上堂時, miss都比佢哋聽咗陣, 佢就話讀文科就會唔掂 !!!
原帖由 chanwendy 於 10-3-31 15:25 發表
串字??
唔係只有人名先會串架咋咩, 而家普通生字都會串架.

伯爵府

原帖由 mimichu 於 10-3-31 17:52 發表
我都以為係會考listening, 咁我仲同個仔(P.4)話不如我地都試吓聽吓&寫低重要的points, 終於聽咗成個鐘頭, 最後問番個仔明唔明, 佢話都o.k.明喎, 我睇佢寫低d乜啦, 就有人名:Frank, Milia, Dave...., 其他有 : medica ...

哈哈 global warming 呢啲 topic 有讀 geography 都冇問題. 但係只係 listening, 同讀咩科冇太大關係, 最多係串字問題啫, listening 用得的都係大路字, 好少用專科 term 的.

首頁

尾頁

跳至