跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我自己1月生左1個,我覺得都好開心~~諗下會唔會再生多個好呢~~其他媽媽你地又點睇呢~~分享下啦,仲有會隔幾耐先再生多個呢~~~

大宅

回覆 1# jennymcmug 的文章

我都係1月生左第1個,我應該3年之後會再造人仔^^

男爵府

畀面勳章

bb一月中出世﹐當然要多個!一個太寂寞啦... (我係過來人)
一切順其自然﹐幾時再有就幾時有~
呢個bb都係"順其自然"﹐結婚後第一個禮拜就有既。嘻嘻

que sera sera! 認識你讓我更富有。

大宅

原帖由 AsWife 於 10-4-2 13:48 發表
bb一月中出世﹐當然要多個!一個太寂寞啦... (我係過來人)
一切順其自然﹐幾時再有就幾時有~
呢個bb都係"順其自然"﹐結婚後第一個禮拜就有既。嘻嘻

估唔到係到見到你,我係結婚第一晚有架!

男爵府

畀面勳章

原帖由 fionbabynok 於 10-4-4 11:44 發表

估唔到係到見到你,我係結婚第一晚有架!

oh dear... 結婚第一晚就多左個第三者???
咁肯定?

que sera sera! 認識你讓我更富有。

男爵府

原帖由 jennymcmug 於 10-3-31 15:31 發表
我自己1月生左1個,我覺得都好開心~~諗下會唔會再生多個好呢~~其他媽媽你地又點睇呢~~分享下啦,仲有會隔幾耐先再生多個呢~~~

我已經生左2個LU ...
中左六合彩都會考慮0既 ...
如果唔係, 都唔會再生LU ~~

我 ... 睇返自己D大肚相
好懷念大肚0既日子 ...
生大仔時好輕鬆, 生細仔時就好險
生完都唔敢 ... 都怕怕
但係, 事隔2個半月 ...
我已經唔驚LU ...
反而好掛住大肚0既感覺TIM ...
不過已經有2個BB, 經濟已經好吃力
再生多個, 真係唔知點養
所以, 唔中六合彩, 都唔洗考慮LU

男爵府

哈哈~~ 同我一樣生完頭個月都話唔會生,但依家過左又唔驚lu~~我都係成日懷念大肚果陣個感覺,由其諗起bb踢你果d感覺好開心架~~~我諗都會考慮下過2-3年再生啦, 係呢其實養2個條數會唔會大好多呀~~~點解你話生大仔好險既???

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 phoebe_liu 於 10-4-6 00:23 發表

我已經生左2個LU ...
中左六合彩都會考慮0既 ...
如果唔係, 都唔會再生LU ~~

我 ... 睇返自己D大肚相
好懷念大肚0既日子 ...
生大仔時好輕鬆, 生細仔時就好險
生完都唔敢 ... 都怕怕
但係, 事隔2個半月 ...
我已 ...

完全一樣.........
生左兩個, 大果個陀得好舒服生得快 (由陀到生都係照一次超聲波)
細果個陀得辛苦, 生到暈埋, (除左健康院產檢, 仲要去政府醫院覆診, 臨生2個月, 隔兩個星期另外去私家醫生覆診, 照左好多好多次超聲波)

但依家都未驚完, 所以唔敢生LU
都係一樣啦, 除左中六合彩都唔敢生喇

男爵府

原帖由 jennymcmug 於 10-4-7 13:23 發表
哈哈~~ 同我一樣生完頭個月都話唔會生,但依家過左又唔驚lu~~我都係成日懷念大肚果陣個感覺,由其諗起bb踢你果d感覺好開心架~~~我諗都會考慮下過2-3年再生啦, 係呢其實養2個條數會唔會大好多呀~~~點解你話生大仔好險 ...

我第一胎只係冇左6個鐘就生得
加上, 我未生之前, 成日覺得生仔
係好似痛到死咁滯 ...
但係到生完, 我又覺得不外如事 ...
係痛 ... 但係唔係就黎要死咁low ~~

生第2胎, 仲快 ...
痛3個鐘就已經生得
不過生到流左好多血
同埋子宮頸損左 ...
生完子宮收縮得唔好止唔到血
子宮頸又係止唔到血 ..
不過好彩, 打左好多唔知咩針, 吊左唔知咩藥之後
我就止到血 ...
但係 聯針就聯左好耐 ...
會陰一個傷口, 宮頸又一個傷口

仲要生完, 佢地攪緊事後野0既時候, 我暈過
幾個醫生, 幾個助產走埋黎, 又拍我
又打針, 又吊藥, 唔驚都比佢地嚇到面青

今次個傷口比上一次康復得慢好多 ...
所以, 生完我就同老公講
"中左六合彩我都唔會再追個女"
hahahaha ... 點知,
細佬真係好"惡"揍 .. 好"曳" ...
同哥哥相比, 簡直係天壤之別
e ka改左口風啦 ... haha
中左六合彩我會再生多一個 ... haha

養2個, 開支一定大左
不過我2個都係仔, 好多野都執得返 ..
所以, 生活上開支冇乜太大分別
哥哥coming 8月就讀k1
到時要交學費 & 學下其他野
就伯開支大d low ..
2個仔都係人奶b , 所以奶粉已經慳返唔小 ..
e ka有多, 又會泵埋比哥哥飲 ...
只係奶粉錢都慳左幾皮野啦 ~~ haha

男爵府

原帖由 Since2006 於 10-4-7 14:17 發表

完全一樣.........
生左兩個, 大果個陀得好舒服生得快 (由陀到生都係照一次超聲波)
細果個陀得辛苦, 生到暈埋, (除左健康院產檢, 仲要去政府醫院覆診, 臨生2個月, 隔兩個星期另外去私家醫生覆診, 照左好多好多次超 ...

我駝第一胎都好舒服
駝第2胎, 一駝就已經腰痛,
痛到生0個日 ... 唉 ..
生又辛苦過第一胎 ...

不過中左六合彩的話
我都會生, haha

別墅

我而家見到阿b, 就想佢有個細佬妹陪佢成長啦
可以既話, 都想生多個~
但自己諗就想1-2年後就生
之後就收工~~~
人在做,天在看!
>>小三<<

複式洋房

我未生之前只係諗住生一個就夠數,但現在生完第一個後,覺得bb好可愛,而且只得佢一個成長會好孤獨,都想有個細佬妹陪佢,咁樣個family多啲人又熱鬧開心d,所以都諗住隔兩年左右生第二個。

子爵府

我生咗兩個,就算中咗六合彩都唔會再生.佗第二個超辛苦.以後唔想再有呢種感覺.

複式洋房

我都好想生多一個囡囡.但有點怕帶2個小朋友辛苦, 加上要用多好多錢. 如果我真係生會在2-3年內生..個個都話要有2個小朋友好d..

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我想生第二個
但因為第一胎是開刀,好驚第二胎會增加危險性

大宅

我唔會再生..一來年紀大, 2來經濟唔多充裕
囡囡6.93磅^^ 9/3 囡囡8.6磅^^7/4 桐桐10.1磅; 9/6 12.69磅; 11/8 14.43磅

複式洋房

我有2個女.1個仔..大女快5YRS..細女快2YRS.,細仔剛3個月..陀第一胎好舒服..第二胎超辛苦..第三胎就無乜特別喇..我有工人同奶奶幫忙.細仔初初出世..湊3個湊得很辛苦..不過而家已經習慣了..,絕對唔會再生了.人太多.屋企沒地方住喇...不過我想講: 如果有經濟能力的媽咪.最好生2個.對小朋友身心發展好D

大宅

我都係啊,本來諗住生一個就算,點知阿囡出左世後又想有多一個陪佢,不過因為我係開刀生,所以都要等一年後先再諗,不過到時年紀都唔知到時容唔容易有了............

大宅

由一開始我同老公都係決定生一個,現在有了阿囡好滿足,所以唔會再生了 ~

子爵府

我都會再生多個丫

首頁

尾頁

跳至