夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

一齊入來分享復合過程的喜與悲呀~

大宅

hi, 報到.

悲~ 情緒起伏, 而家好多了, 真麻煩

喜~ 整體黎講, 都係開心既, 好似新一段關係咁, 有時都 sweet 架.

大宅

我不想放棄, 興幸丈夫也選擇回頭, 這個過程中的辛酸, 行過的人必能明白…. 開這版, 就係希望有同樣處境的媽咪, 能集成一股力量, 互相勉勵, 共同走過呢個笑中有淚的婚姻, 當然我自己對回頭路上起起伏伏, 今到丈夫都無所適從, 我憎我自己這麼不穏定, 但又唔想放棄, 但點都好, 各位復合路上既媽媽一齊來努力啦

我喜 – 老公願意回頭, 願意把時間放左我和孩子身上, 戀愛, 被重視的感覺慢慢感受到, 孩子喜歡父母在一起的情緒, 經濟壓力減輕, 多了他支持的孩子的生活細節

悲 – 情緒反覆, 經常覺得丈夫唔尊重自己, 就終身都會一様咁當我無到, 所以非常唔信任, 第三者又經常糾纏, 很怕再次試探到丈夫的定力, 變得二人相處時很反覆

等待驗證會員

雖然我同佢沒有第3者。
但之前因為發生了一些事....
令我對佢無晒信心....
結果我做了好多傻事...
一哭二鬧三上吊, 摷佢東西, 不停地check 佢email , 睇佢上網record, 電話record etc...
中間好多爭執, 吵鬧....感情時好時壞....

近來總算好些, 他亦越來越對我好....
每天很早回家....
從新得到愛的感覺, 關係好了好多。

但是內心的恐懼﹑擔憂...老是揮之不去。
總覺得...很脆弱...不知道...能否繼續維持下去....

希望大家加油, 我們一齊努力。

大宅

畀面勳章

原帖由 buyer 於 10-4-1 12:08 發表
我不想放棄, 興幸丈夫也選擇回頭, 這個過程中的辛酸, 行過的人必能明白…. 開這版, 就係希望有同樣處境的媽咪, 能集成一股力量, 互相勉勵, 共同走過呢個笑中有淚的婚姻, 當然我自己對回頭路上起起伏伏, 今到丈夫都無 ...

既然可以一齊番,就要一齊努力,唔好再諗佢以前啲衰嘢,因為你而家係從新接受番佢,佢而家係一個"改造人",係脫胎換骨;你選擇俾多次机会佢就係要有一個"全新"嘅老公返來,所以你應該調節自己嘅情绪,唔好再諗佢啲衰嘢就係唔好令自己唔開心、黑佢面、發佢脾氣;唔好再check佢email,phone bill etc,你俾佢返來就要相信佢嘅一切!要知道佢選擇呢個家佢都掙扎過,你要俾佢覺得番咗嚟係無悔嘅...千祈唔好俾壓力佢(eg.黑佢面etc..),要佢覺得回家係最舒服,大家溝通多啲,千祈唔好提/單打佢以前啲衰野....咁樣就算出面嗰件想乘虛而入都難.........我而家都係學習緊....

洋房

我都在努力中,但情緒非常反覆,思想很難平伏.個心重係好痛.對C6都是用不信任的心和思想.可能C6對我講得太多大話.但我從不提他的事,等他覺得我不再為此事唔開心.不過事實要做到忘記真是很難,是我人生裏一個大考驗或是令一個選擇.

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 包容的老婆 於 10-4-1 23:20 發表
我都在努力中,但情緒非常反覆,思想很難平伏.個心重係好痛.對C6都是用不信任的心和思想.可能C6對我講得太多大話.但我從不提他的事,等他覺得我不再為此事唔開心.不過事實要做到忘記真是很難,是我人生裏一個大考驗或是 ...
agree,"做到忘記真是很難,是我人生裏一個大考驗或是令一個選擇",久不久總會想起,亦問自己選擇係咪就不會再發生?!

複式洋房

回覆 5# jl1113 的文章

" 唔好再諗佢啲衰嘢就係唔好令自己唔開心、黑佢面、發佢脾氣;唔好再check佢email,phone bill etc,你俾佢返來就要相信佢嘅一切!要知道佢選擇呢個家佢都掙扎過,你要俾佢覺得番咗嚟係無悔嘅...千祈唔好俾壓力佢(eg.黑佢面etc..),..."

我都在努力中。。知道这些,但係往往忍不住。。因为对佢没了信任,令我没有了安全感:cry:

大宅

原來婚外情後, 帶來比各位媽咪的感覺都係類似, 哈哈, 真係如我所講, 行過既人, 都會明白箇中的味道...

既然我地選擇了復合, 但情緒咁唔穏定, 對我定復合之路, 同身心健康都無好處

大家點互相發揮正能量去支持大家呢, 一齊來創造一個全新溫馨既家庭啦, 如果唔係想快樂, 我地就唔會簡原諒復合既路啦..

複式洋房

原帖由 buyer 於 10-4-1 12:08 發表
我不想放棄, 興幸丈夫也選擇回頭, 這個過程中的辛酸, 行過的人必能明白…. 開這版, 就係希望有同樣處境的媽咪, 能集成一股力量, 互相勉勵, 共同走過呢個笑中有淚的婚姻, 當然我自己對回頭路上起起伏伏, 今到丈夫都無 ...

我同你情况一樣,老公雖然巳回頭,但當我知佢仲有見個女人時,令我個心成日唔安穩.要去克制自己情緒.都幾辛苦...

複式洋房

原帖由 Wife33 於 10-4-2 10:04 發表
" 唔好再諗佢啲衰嘢就係唔好令自己唔開心、黑佢面、發佢脾氣;唔好再check佢email,phone bill etc,你俾佢返來就要相信佢嘅一切!要知道佢選擇呢個家佢都掙扎過,你要俾佢覺得番咗嚟係無悔嘅...千祈唔好俾壓力佢(eg.黑佢 ...

大家都在努力中...加油.比D時間自己去學習.

洋房

請問各位發生事距離現在有幾耐呢? 我發現時距離而家已經兩年有多, 雖然我一發現後佢立即同個女人分開, 但我仍然未能平復, 有時諗起會好嬲, 有時又會諗佢其實已經唔再愛我, 返黎只係為個女, 有時又會諗應該多謝佢放棄佢的所愛(即出面果件)同返我一齊, 我唔知自己想點. 好辛苦

洋房

同意,過後係唔係真可以忘記所有

原帖由 bbcool 於 10-4-2 01:49 發表
agree,"做到忘記真是很難,是我人生裏一個大考驗或是令一個選擇",久不久總會想起,亦問自己選擇係咪就不會再發生?!

水晶宮

以上幾位提到 "忘記",覺得很困難。
個人認為,是絕對沒可能忘記有這樣一件重大的事情發生過的,婚姻中的背叛是如此的痛得入心入肺,怎會有一天忘記得了它呢!
因此,我覺得不必費心去努力忘記,目標並不是忘記 (因為根本不可能),目標應是療癒及處理傷痛 ... to heal and process the pain ... 直至有一天,當再想起那件事時,已不再覺得痛了,內心仍能舒服安然不受它影響了,那就是所謂的 "忘記"了。
我想,大家是這個意思吧,是嗎?

大宅

今日睇雜誌, 有新體會, 希望與各同路人分享.

結婚不久既周永恆, 太太有咗3個月, 他卻剛剛發現有一個與生俱來既腦水瘤, 情況幾危險. 但他說,

呢個瘤跟咗我廿幾年, 我到今日仍然活著, 原來每日我都係賺番嚟. 當你每日識感恩, 面對任何事都會好平靜, 更明白萬事皆有其美意, 看似大禍臨頭既事, 背後其實係禮物.~~~

我地既婚姻曾經在"死亡邊緣", 今天仍在一起, 不就是賺了今天嗎? 要懂得感恩

為甚麼還要花時間估算老公對我地唔住呢? 即使佢仲有同那第三者聯絡, 係咪一定是我所想既出軌? 或者佢去解決呢!!! 我信佢經歷過咁痛苦既掙扎期, 選擇回來, 必會珍惜!!!

所以, 我寧願花時間去鼓勵佢, 我倆現在每早必有溫馨既吻, 深深既擁抱, warn 佢如有再犯我必會走, 溫柔地跟他說珍惜我地現在辛苦挽救番黎既關係. 我覺得好 work, 從佢對我既實際行動, 我 feel 到佢既決心.

不要被負面思想充斥頭腦, 影響我地賺番黎既每一日既開心指數, right?

他是新造的人, 舊事已過, 一切都變成新的了.
活在當下, 珍惜眼前人.

大宅

為甚麼還要花時間估算老公對我地唔住呢? 是因為無了信任,即使佢仲有同那第三者聯絡, 係咪一定是我所想既出軌? 或者佢去解決呢!!! 我信佢經歷過咁痛苦既掙扎期, 選擇回來, 必會珍惜!!!

是因為無了信任,但是我做不到why仲要同第三者聯絡, 還要用其他名義cover????
I want to GIVE UP la
EXP7

大宅

好媽媽勳章

選擇留下或離開都要付出無比的勇氣

子爵府

無可能會忘記
佢響我心中留左粒永不消失的種子
除時會發芽, 一發芽时會離埋 cry
發 din, 好辛苦

你會問, 你揀左留下就要原諒
但人唔係一個電腦, /format 就可以一了百了

字典入便, 己經無左信任呢 2 個字
當初就係太信佢, 先會令佢大胆咁去放次

奉勸各位姐妹, 唔好諗住信佢 = 佢會珍惜一切,
如果佢身無屎, 佢唔會介意你睇佢 d email, sms, msn

等待驗證會員

可能初時都會俾你睇...因為佢做錯了。
但漸漸,佢會開始唔開心, 覺得自己已改,好努力,但你仍然不相信佢...這樣只會將他越推越遠,因為我之前不斷地查佢, 查了...看到丁點可疑都會質問佢...但這樣做,只會令大家關係越來越差...鬧交收場。
不想被他討厭...所以我現在都查少了...
但仍然改不了查他的習慣...
我現在有點像戎毒般...
曾經有位bk mami說...自己都戎不了偷看的習慣,又如何要求對方不偷情....
所以我都要努力, 不要再看他的東西。反正看了, 令自己更加不開心, 而且也証明不了什麼, 倒不如不看。不要令開始變好的關係又變回差。

原帖由 oct27_2008 於 10-4-3 19:25 發表
無可能會忘記
佢響我心中留左粒永不消失的種子
除時會發芽, 一發芽时會離埋 cry
發 din, 好辛苦

你會問, 你揀左留下就要原諒
但人唔係一個電腦, /format 就可以一了百了

字典入便, 己經無左信任呢 2 個字
當初就係 ...

大宅

好媽媽勳章

好多婚外情就系利用對方對自己ge信任,我覺得依個傷害真系好大, 所以要忘記, 要從新再建立信心真系唔容易..

首頁
12345...8

尾頁

跳至