夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 包容的老婆 於 10-4-7 02:54 發表
我開始放棄查C6手機或MSM,我想要用所有時間去查不如不查,他要同她(第三者)一齊不需回家,只要講一句話(離婚)便可以了,但現在對佢信任由零開始,如果大家想一齊的話真的需要時間,要當他由第一次相識開再次了解c6,對大家都有好處。各位姊妹 ...

我會對佢的電話&sms響聲好敏感,而佢又會對我問的一些生活細節不耐煩,說我不相信佢又如何共處?
相方在這時候都異常敏感,希望快D可以過渡到.

洋房

真係好同意 & 有同感~

原帖由 oct27_2008 於 10-4-3 19:25 發表
無可能會忘記
佢響我心中留左粒永不消失的種子
除時會發芽, 一發芽时會離埋 cry
發 din, 好辛苦

你會問, 你揀左留下就要原諒
但人唔係一個電腦, /format 就可以一了百了

字典入便, 己經無左信任呢 2 個字
當初就係 ...

等待驗證會員

我都想發放同吸收正能量。
大家多想想他們的好吧~

其實我自己細心想下, 他都為我改變了。
這幾個月, 他都沒出夜街。
間唔中又SMS 我, 說一些愛我的說話...試問如果唔愛, 洗咩做咁多野...?

大家不如都講下, 隻衰佬近排做了什麼, 令你安心的事, 個心諗下諗下, 就會開心D!

大宅

開始放工後主動約我和仔仔吃早餐,陪我們吃。教我用iphone、有特別事會話比我聽。

複式洋房

回覆 26# Wife33 的文章

Wife 33,

你記得我嗎? 我最近都好唔開心, 我原本打算發個私人信息給你傾訴下, 點知有這個標題給我發洩一下。

我老公在有第二個女人已發生了一年, 我發現後選擇了原諒他, 亦希望儘快忘記。起初的時間都可放低少少, 希望可從頭開始。

但直到最近幾個月我個傷口突然覺得好痛, 對方給他的sms, 和他的手機內的範本訊息全是為那女人而設的, 當我一想起, 我便無法放底, 甚至會對他生厭。 我很怕這種感覺, 因為我唔知自己是否已不再愛他。

其實在我們結婚前他亦曾傷等得我很深, 那次我們分開了一段時間後復合, 我真的原諒了他, 亦放底了不愉快而結婚了, 在我原諒他後, 或婚後的6年我真是只字不題, 亦百分百信任他, 直至去年我發現了他和她....今次我這個傷口沒有痊癒, 相反我有點想跟他分開。

但我好驚影響我對小朋友, 我有問我仔仔如媽跟爸分開, 你會跟誰, 他很快便答跟媽咪, 但亦很快便哭出來。我不敢想像離婚對他們的傷害有幾大。

我老公到今天為止都是手機不離身, 連沖涼都要帶入厕所和我覺得在大陸的不會那麼容易脫身。

不好意思, 有點長, 但我真的想發洩一下

複式洋房

回覆 45# Hunghungmama 的文章

Hunghungmama,
我當然記得你。。看到你這篇回復和近況﹐我的心情也有點也不開心。。我很明白你的痛和壓力。
你C6還是常常回大陸﹐也開始在哪留宿嗎﹖ 你曾經說自事發後他改了很多﹐那現在你覺得點﹖
我想﹐你也許要跟老公好好談一次﹐告訴他你的擔憂﹐你既唔開心﹐如果他還care這個家﹐你 和小朋友﹐或許他可以試下改變生活/工作﹐減少上大陸工作/過夜。。
我想﹐你會寧可吃少d,也不想這個家會給再破壞﹖

如果你想PM 我﹐如果你想分享多d。
好好保重﹗ 好好take care 自己﹗

我個方面﹐之前又一次看到那大陸女人missed call 我c6, 我質問他﹐他說他沒有接聽﹐也不打算回復。。我後來更馬上打給那女人﹐罵她為何還要給電話我老公。。她當然馬上放下電話。 之後我好唔開心。。結果我要求老公換號碼﹐ 他也願意。。。。
當然你都看到我的心﹐有時還是會想到﹐會很痛﹐疑心很大。。

大宅

我非常認同你的看法, 這件事會跟住你一世, 永遠都會存在, 間唔中就會來探下你, 個心好後悔當初點解會原諒佢, 可能哭了一晚後, 第二日睡醒又無事.
但試問一個女人怎能接受自己老公同第二個女人上床呢? 雖然佢已認錯, 但我無可能再同他保持夫妻關係
原帖由 Hunghungmama 於 10-4-8 22:58 發表
Wife 33,

你記得我嗎? 我最近都好唔開心, 我原本打算發個私人信息給你傾訴下, 點知有這個標題給我發洩一下。

我老公在有第二個女人已發生了一年, 我發現後選擇了原諒他, 亦希望儘快忘記。起初的時間都可放低少少, ...

大宅

不論... 離開.....或 復合
總係頭幾個月最難過....要有人十扑

就因為我哋係人類.... 有感情...才會傷感

別墅

我想問下大家, 其實你地係點樣令你老公肯合作傾呢件事?

我試過開口問, 佢就發爛, email佢, 佢又唔回應.

佢唔肯同我傾... 可以點....
隨緣

伯爵府

原帖由 buyer 於 10-4-7 12:26 發表
很明白各位媽媽的傷痛和內心爭札,因為我也跟妳們一樣走過,亦跟妳們一樣選擇原諒,開版的目的就是想設一個地方,給大家吐心事,互相支持,走過呢個復合之路,最後是希望我與你也能夠有個溫馨快樂的家庭啦!
其實我相信無可能忘記,反 ...

Buyer:

你記得我嗎? Glad that you now have the religion to support u. Yes, from my experience, it's not easy to go through this path.

My C6 has become good now, but just me that I find it hard to let go, because he still didn't feel he had inappropriate behaviour in 婚外情 and my in-laws gave me a really hard hard time before (they protected their son and laughed at me even in this 婚外情 I did nothing wrong).

But life must go on, hope everyone can learn something and really need to take care of ourselves.

大宅

發揮正能量.

今天看到一個故事

老師在一塊大白板上用黑色箱頭筆畫了一個大黑點, 問學生看到甚麼.

每個學生也說一個大黑點.

老師說, 你們只焦點在那個黑點, 沒看見一塊大白板嗎?

各同路人, 當妳們再有負能量時, 不要再焦點在他那次既黑點了, 放眼他那塊大白板吧!

沒必要再懷疑他了, 他不是已經回到妳身邊嗎? 珍惜眼前人吧! 若妳還在查他 sms, email, 停止啦, 因為妳在不斷加大妳自己白板上自己既黑點. 告訴妳, 我已經戒掉這不必要既惡習約3個月, 比以前來得輕鬆自在, 我與他既互信不斷提升中.

努力!!!

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 Wife33 於 10-4-6 14:08 發表

wow, amazing...可以肯定第三者放的下﹖
really amazing

男爵府

我覺得留底係需要更多勇氣係好岩呢句說法..如果唔係個女細 我一定選擇走...

複式洋房

我發現c6對我唔住o個一日正正係我地既結婚周年紀念日, 亦係我生日前兩日

我發左顛咁問c6, 點解要o係呢一日??

我地有幸大家都決定繼續走下去, 畢竟為了小朋友, 我地都有義務要俾一個完整既家庭個bb。

為了復合, 好努力好努力, 好多眼淚, 好多力氣, 好多懷疑, 好多痛苦, 好多爭執....

雖然復合後傾左好多, 彷彿好似大家彼此了解更深, 亦大家改善自己去做好呢段關係, 但始終, 知道唔應該, 但一嗌交又忍唔住提返, 好多時佢行開行埋, 電話嚮, 打電腦, 約朋友, 返工....等等都會忍唔住會自己諗野...

自此之後, 我亦好怕結婚紀念日同生日既到臨, 唔識笑

雖然c6都好努力改變, 亦冇再行差踏錯, 但始終一諗起就會痛...

希望我地可以繼續堅持走下去, 希望時間可以沖淡一切

為了小朋友, 為了個家, 大家一起努力堅持吧!

伯爵府

原帖由 habibiheian 於 10-4-11 23:11 發表
好多眼淚

Totally agreed ! But I hope the 眼淚 in the future will be the happy 眼淚.

大宅

羨慕你們

我和c6好像在大海一樣,看不見彼岸,他從不承認自己有婚外情,但我知道是有。其實我真是好想和他重新開始一起努力,因為我們的仔只有幾個月大,但是他卻對我們十分冷淡,我亦和他傾過,他說現在他有些事情做不到,我真不知可以怎樣?本來一個大好家庭,就被他一手破壞,我真不捨﹗作為女人,我已經選擇嘗試原諒他,究竟他想怎樣?現在他又不向我提出離婚,又我們十分冷淡,我真是覺得十分辛苦。
我其實都想好像你們一樣走上復合之路,期望你們可以與c6一起跨越難關,開開心心。

水晶宮

原帖由 csyu75 於 10-4-25 11:03 發表
我和c6好像在大海一樣,看不見彼岸,他從不承認自己有婚外情,但我知道是有。其實我真是好想和他重新開始一起努力,因為我們的仔只有幾個月大,但是他卻對我們十分冷淡,我亦和他傾過,他說現在他有些事情做不到,我真不知可以怎樣?本 ...

csyu75:

他不願意承認,你是不可能強迫到他的。他對你們冷淡,必定有事有原因,但同樣地他不願意,你也是不可能叫他不要這樣的。

現階段我有一建議 (based on I don't know anything other than what you have described here):你自己作出改變吧!

關係是互動的,只要其中一方有改變,另一方一定有reaction and or response,情況就好像他對你冷淡,你也有所反應一樣。

但我說的你作出改變,是指正面的,不是負面及帶有報復或發晦氣的心態。

一個男人搞外遇 (這裏不是指那些慣性不忠的玩女人的情況),原因不外乎是外在的引誘及或內在的推動 (i.e. 婚姻及太太的問題,把他往外推)。這裏先說明一點:搞外遇一定是不對的,是當事人本身的問題,不是配偶的fault,更不是解決婚姻問題的出路,但婚姻及配偶的問題確是contributing factors。

外在的因素我們不能控制、c6要如何我們也不能控制,但我們可以控制及改變自己!

大前提是,如果你是想挽救婚姻,那麼你先要願意自己主動行這一步:
1) 你反思一下,c6是否有某些需要是這婚姻或你沒有滿足到他的 (e.g. 認同、令他覺得自己是男人、讚賞 ... etc),我們需要認識及明白身邊的男人呀!你再反思一下,自己平日跟他的相處和溝通的模式,是否沒有達到他的需要的原素?
2) 你們的家溫暖嗎?令人愉快嗎?回家時有讓人放鬆的感覺嗎?令人有幸福的感覺嗎?我是指,你c6對這個家的感覺如何?
3) 你自己呢?你平時在c6面前,是做一個女人,抑或是做他的阿媽、他的工人?你有令他感覺到,你跟他一起,他能令你快樂嗎?我是指,你有令到c6覺得你是女人而不是他的阿媽嗎?你有令到c6覺得他能令你快樂嗎?
4) c6覺得跟你一起快樂嗎?為什麼?自己有那些方面是好的,可以再發揚光大?有那些方面可以作出改善 (合理的改善)?
5) 你愛你自己嗎?你有令自己讓人感到愉快又吸引嗎 (內在及外在)?

以上問題,你用心去想,它們能提供一個參考讓你去作出自我改變。這不是五時三刻的事情,加點耐性、給點時間、用點心思,努力去改變一下,你會見到成效的 (就算真的不能改善到你倆的關係,到時你已變得更好,也是一種得著,你一定沒有損失!)

祝福你!

男爵府

事已過境遷, 重提又有何意義呢?
反而只會加深大家既不安,
我有本書想建議大家去睇,
我睇咗在我嚟講,
雖然表面好似只在男人角度出發,
但深意義值得去想一想,
復合大前提係要想清楚自己要既係乜嘢,
記住剌永在心中,
但不是要經常攞出嚟睇,
提醒自己對方曾有的過失,
難道自己真的不雖負出一點責任嗎?
選擇得復合的話,
就要相信對方,
如果雙方沒有信任可言既話,
那麼復合也是徒然.......
珍言

水晶宮

原帖由 446948 於 10-4-27 01:38 發表
事已過境遷, 重提又有何意義呢?
反而只會加深大家既不安,
我有本書想建議大家去睇,
我睇咗在我嚟講,
雖然表面好似只在男人角度出發,
但深意義值得去想一想,
復合大前提係要想清楚自己要既係乜嘢,
記住剌永在心中,
但 ...

咁,個書名係嘜?
Thanks!

男爵府

原帖由 全為愛 於 10-4-27 02:07 發表

咁,個書名係嘜?
Thanks!

係喎! 竟然唔記得打個書名添!
書名 : [聰明女人別在原地找幸福乳酪]
作者 : [郭育志]

首頁
12345...8

尾頁

跳至